PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Rugpjūčio 23 d. 10:23

JAV nusiųs Ukrainai apie 125 mln. dolerių vertės naujos karinės pagalbos

Pasaulis

Karas Ukrainoje / Facebook

BNSŠaltinis: BNS


315148

JAV nusiųs Ukrainai apie 125 mln. dolerių (112,4 mln. eurų) vertės naujos karinės pagalbos, ketvirtadienį pranešė amerikiečių pareigūnai.

JAV pareigūnai sakė, kad naujausią pagalbos paketą sudarys oro gynybos raketos, amunicija raketų sistemoms HIMARS, prieštankinės raketų paleidimo sistemos „Javelin“ ir daugybė kitų prieštankinių raketų, kovos su dronais ir elektroninio karo sistemos bei įranga, 155 mm ir 105 mm artilerijos šaudmenys, transporto priemonės ir kita įranga.

Pareigūnai kalbėjo su anonimiškumo sąlyga, nes apie pagalbos paketą dar nėra oficialiai paskelbta. Oficialus pranešimas gali pasirodyti jau penktadienį, Ukrainos nepriklausomybės dienos išvakarėse.

Ginklai bus parūpinti naudojantis prezidento įgaliojimais, o tai reiškia, kad jie paimami iš Pentagono atsargų ir gali būti pristatyti greičiau.

Apie naują pagalbos paketą paskelbta tuo metu, kai Ukrainos pajėgos tęsia netikėtą puolimą į Rusiją. Pareigūnų teigimu, jos užėmė apie 100 kvadratinių kilometrų teritoriją aplink Kurską. Tuo metu Rusijos pajėgos stiprina pozicijas rytuose, aplink Ukrainos miestą Pokrovską – svarbų logistikos centrą.

Pentagono pareigūnai ne kartą sakė, kad JAV kalbėjosi su Ukrainos lyderiais, kad geriau įvertintų jų ilgalaikius Kursko operacijos tikslus, ypač matant, kad Rusija artėja prie Pokrovsko.

Jei Pokrovskas kris, šis pralaimėjimas pakenks Ukrainos gynybai ir priartins Rusiją prie jos deklaruojamo tikslo užimti Donecko regioną. Rusijos kariai dabar yra vos už 10 kilometrų.

Paklausta apie Kursko operaciją, Pentagono atstovė spaudai Sabrina Singh ketvirtadienį sakė, kad „mes vis dar kalbamės su Ukraina, kaip tai atitinka jų strateginius tikslus mūšio lauke“.

Pasak jos, JAV supranta, kad Kyjivas nori sukurti buferinę zoną palei sieną, tačiau administracijai vis dar kyla klausimų, kaip tai prisideda prie platesnių Ukrainos karo veiksmų.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį pirmą kartą apsilankė su Kursko regionu besiribojančioje Sumų srityje. Jis sakė, kad kariuomenė perėmė dar vieno Rusijos kaimo kontrolę ir paėmė daugiau karo belaisvių.

Naujausias pagalbos paketas padidins bendrą JAV saugumo pagalbos Ukrainai sumą iki daugiau kaip 55,7 mlrd. dolerių (50 mlrd. eurų) nuo Rusijos invazijos pradžios 2022 metų vasarį.