PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Spalio 8 d. 13:15

Panevėžyje prasidėjo komendantūrų karinio rengimo kursai

Panevėžys

Laurynas Kasčiūnas. / Jonas Balčiūnas/ELTA

Vilmantas VenckūnasŠaltinis: BNS


322688

Panevėžyje antradienį prasidėjo komendantūrų karinio rengimo kursai, planuojama, kad ateityje kas mėnesį bus paruoštas kuopos dydžio vienetas.

„Mūsų tikslas – kas mėnesį po kuopą paruošti, kad jie praeitų tokius kursus“, – Panevėžyje žurnalistams sakė krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

Lietuvos kariuomenėje kuopą sudaro apie 100 karių.

Pirmieji dešimties dienų karinio rengimo kursai prasidėjo Karaliaus Mindaugo husarų batalione, juos vykdo Krašto apsaugos savanorių pajėgos.

Pirmąjį kursą pradėjo 20 vyrų, planuojama, kad iki metų galo kursą praeis apie 200 vyrų.

„Šalia viso to yra ir dronų (operatorių – BNS) kursai ir pilietinio pasipriešinimo bei praktinių įgūdžių kursai, kur yra pirmoji medicinos pagalba, priešiškos technikos atpažinimo kursai ir daug kitų dalykų“, – vardijo L. Kasčiūnas.

Anot ministro, iki metų pabaigos įvairiose programose komendantūrose ketinama parengti apie 500–600 žmonių, kitąmet – trigubai daugiau.

Karo komendantūrų projekto vadovas pulkininkas Danas Mockūnas teigė, kad visi į pirmuosius mokymus pakviesti žmonės yra tarnavę Lietuvos kariuomenėje.

„Tie žmonės nėra aktyviojo rezervo kariai, jie tarnavo anksčiau nei prieš 15 metų. (...) Aišku, jiems reikia pereiti prie naujos ginkluotės“, – sakė pulkininkas.

„Kadangi programa nauja, mes stengiamės dabar pašaukti tuos, kurie jau yra tarnavę, išbandyti, ar viskas gerai veikia“, – pridūrė jis.

Taip pat, anot D. Mockūno, tarnaudami kariai tuomet mokėsi kitų dalykų, pavyzdžiui, pėstininkų taktikos, o dabar reikės išmokti komendantūroms reikalingos taktikos.

„Komendantinių vienetų taktika šiek tiek kitokia, šiek tiek panaši į Karo policijos, su apsauga susijusi ir panašiai. (...) Jie persimoko ant naujų ginklų, jie mokosi tos taktikos, kuri bus reikalinga ateityje vykdant komendantines funkcijas“, – teigė jis.

D. Mockūno teigimu, mokymai vyks nepertraukiamai dešimt dienų, vėliau bus kviečiama kas dvejus metus atnaujinti žinias, įgyti naujus įgūdžius.

„Taip pat bus pratybos kartu su šauliais, su savanoriais, bendrai su visa kariuomene“, – pasakojo pulkininkas.

Pasak jo, mokymuose dalyvaujantys žmonės aprūpinami kaip profesinės ir privalomosios karo tarnybos kariai – gauna maitinimą, taip pat jiems mokamas atlyginimas – arba vidutinis darbo užmokestis, kuris mokamas darbovietėje, arba pagal turimą karinį laipsnį.

D. Mockūno teigimu, pirmadienio duomenimis, į komendantūras iš viso buvo užsirašę 6 225 gyventojai.

Kursuose dalyvaujantis Benvenutas Ivanauskas sako, kad visi čia susirinkusieji atėjo motyvuoti.

„Susirinkome atnaujinti žinių. (...) Laukia įvairios bazinės žinios, kaip rikiuotė, ginkluotė ir kitos disciplinos“, – pasakojo vyras.

Jis teigė besitikintis, kad ir ateityje užsirašę į komendantūras bus kviečiami į mokymus.

„Tikimės kažkokių daugiau kursų, vadas žadėjo, kad jų bus ir mokysimės toliau“, – sakė B. Ivanauskas.

Neparengtajam rezervui priklausantys aktyvūs žmonės registruotis į komendantūras kviečiami nuo gegužės pradžios.

Taikos metu komendantiniai vienetai bus užpildyti profesinės karo tarnybos kariais, rezervo karo prievolininkais, Lietuvos šaulių sąjungos komendantiniais šauliais ir pilietiškais asmenimis. Jų karinį rengimą užtikrins Krašto apsaugos savanorių pajėgos.

Komendantiniam vienetui karo metu yra numatytos šios funkcijos: kova su nelegaliomis ginkluotomis grupėmis, svarbių objektų ir infrastruktūros apsauga, kontrolės postų įrengimas ir evakuacijos procesų užtikrinimas, informacinės aplinkos stebėsena.