PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Alfa2024 m. Liepos 16 d. 20:35

Panevėžio gyventojai sukilo: parašais prieš mirties fabriką

Panevėžys

Šilagalys / Sekundė

Daiva BARONIENĖŠaltinis: ALFA.LT


309811

Mirties fabriku išvadinę Šilagalio pašonėje ketinamą statyti krematoriumą, kaimo gyventojai kaltina Panevėžio rajono valdžią nesiimant žygių, kad toks statinys būtų nukeltas kur nors į miškus.

Rajono meras, kadaise dirbęs statybų inžinieriumi, pabrėžia, kad nei jis, nei rajono Taryba nukelti suplanuotų statyti objektų neturi jokių galių. Patiems krematoriumo statytojams keista, kad paveikti politikus bandantys Šilagalio gyventojai dar nė karto nėra kreipęsi į juos.

Prašo apginti

Kad tarp Šilagalio ir Šilaičių kapinių, šalia „Via Balticos“ kelio ketina statyti krematoriumą, Panevėžyje veikianti statybų bendrovė „JK Ranga“ pranešė dar 2022-ųjų vasarą.

Jei statytojų planai būtų pildęsi, krematoriumas šiuo metu jau būtų veikęs.

Tačiau statinio vis dar nėra, jo sumanytojai tebetvarko popierinius būsimų statybų reikalus.

O krematoriumo kaimynystės grėsmę įžvelgiantys šilagaliečiai toliau ieško būdų, kaip joms sutrukdyti.

Kaimo žmonės iki šiol pavieniais prašymais kreipdavosi į rajono valdžią, kad šioji imtųsi žygių prieš tokias statybas.

Visgi prieš mėnesį šilagaliečiai surinko 260 protesto parašų ir juos įteikė merui.

Su parašais patvirtintu protestu buvo paprašyta supažindinti ir visus Tarybos narius.

Bijo dūmų

O neseniai nemažas būrys Šilagalio gyventojų suplūdo į rajono Savivaldybę ir pareikalavo, kad meras Antanas Pocius akis į akį paaiškintų, ką valdžia daro, kad apgintų juos nuo krematoriumo.

„Mūsų buvo tiek, kad meras net atsiprašė neturintis kur mūsų pasodinti. Bet tai nieko, sutilpome“, – teigė prieš krematoriumą kovojanti Jolanda Bukauskienė.

Valdžiai adresuotame laiške nebuvo surašyta argumentų, kodėl šilagališkiai, kurių parašai vos sutilpo 19-oje lapų, nenori krematoriumo. Teigta vien tai, kad pasirašiusieji nesutinka su tokiomis statybomis. Tačiau atėjus pas merą, pasak J. Bukauskienės, žmonės paaiškino, kad nors krematoriumas stovės ne pačiame kaime, o kiek atokiau nuo jo, čia vyraujantys prietvakarių vėjai į šilagaliečių namus neš krematoriumo dūmus.

„Kvėpuosime gyvsidabriu ir azotu“, – neabejoja J. Bukauskienė.

Merą prajuokino „Išsakėme priekaištus merui, kad valdžiai labiau rūpi verslas nei mūsų, rajono gyventojų, ramybė, gera savijauta ir pagaliau – mūsų sveikata. Sakėme, lai valdžia nurodo, kad krematoriumas, pavyzdžiui, gali stovėti Ramygalos laisvojoje ekonominėje zonoje, į kurią nemažai pinigų investuota, bet kur niekas nevyksta“, – teigė J. Bukauskienė.

Ji sako atkreipusi dėmesį, jog išgirdęs teiginį, kad krematoriumas turėtų stovėti Ramygaloje, meras nusijuokė.

Rajono vadovo juoką šilagaliečiai išsiaiškino taip, kad pats Ramygalos pašonėje esančiame kaime gyvenantis A. Pocius nenorėtų tokio objekto netoli namų.

„Gaila, kad nė vienas Panevėžio rajono tarybos narys negyvena Šilagalyje, tad mūsų kaimas ir neturi gynėjo“, – apgailestavo J. Bukauskienė. Šilagaliečiai neabejoja, kad dėl krematoriumo kaimynystės kaime kris ir nekilnojamojo turto vertė. Pasak šio statinio priešininkų, ekspertai skaičiavę, kad Šilagalyje namams gresia atpigti net 30 proc.

Bitynas be ateities

Šilagalietis Rimantas Auškalnis apgailestauja, jog pastačius krematoriumą jam teks naikinti tokio objekto kaimynystėje atsidursiantį kartu su tėčiu puoselėjamą bityną.

„Tikrai niekas nenorės pirkti medaus, sunešto krematoriumo apylinkėse“, – neabejoja R. Auškalnis.

To paties kaimo gyventojas E. Simokaitis krimtosi, kad pradėjus veikti krematoriumui teks kvėpuoti sudegintomis mirusiųjų kūnų dalelėmis. „Negi to krematoriumo negali statyti kur nors miške? Kodėl jį stato Šilagalio pašonėje?“ – kelia klausimą E. Simokaitis.

Nemato grėsmės

Meras A. Pocius patvirtino sulaukęs gausios Šilagalio delegacijos, išklausęs atėjusiųjų pretenzijų dėl planuojamo statyti krematoriumo. „Tikrai neturiu jokių galių iš verslininkų pareikalauti, kad krematoriumą statytų kitur, o ne savo turimame sklype. Juolab kad krematoriumas bus statomas turint visus leidimus, nepažeidžiant šalies įstatymų“, – būtent tokį atsakymą pretenzijas išsakiusiems šilagaliečiams teigia pateikęs meras.

A. Pocius, jaunystėje krimtęs aukštuosius statybos mokslus, teigia nematantis Šilagaliui krematoriumo grėsmės.

„Atsimenu šaršalą, kai Panevėžyje, o ir visoje Lietuvoje netoli gyvenamųjų namų buvo pradėtos statyti degalinės. Kiek aistrų tuomet liejo žmonės, baiminosi, kad degalinės sproginės, o jie išlėks į orą. Dabar girdžiu, kad gyvenantieji šalia degalinių yra patenkinti, nes pavažiavę keliolika ar keliasdešimt metrų gali įsipilti degalų“, – palygino A. Pocius.

Rajono vadovas pridūrė, kad krematoriumas daug saugesnis už bet kurią degalinę ar šiaip gamyklą. Krematoriumas, pasak mero, nesprogs, neskleis kvapų ar nuodingų medžiagų.

A. Pocius taip pat paaiškino, kad su 260 šilagaliečių parašų buvo supažindinti rajono Tarybos nariai. Visgi Taryba šio klausimo nesvarstė, nes, pasak mero, kaip nors paveikti krematoriumo statybų reikalus – ne politikų kompetencija. Taip raštu ir bus paaiškinta šio kreipimosi autoriams.

Statytojai planų nekeičia

Krematoriumo statybų reikalais besirūpinanti bendrovės „JK Ranga“ projektų vadovė Rasa Zeniauskienė teigė, jog įmonės vadovybė žino apie šilagaliečių bandymus spausti politikus ir stebisi tokiais kaimo žmonių žingsniais.

„Politikai tikrai negali uždrausti to, kas daroma įstatymų nustatyta tvarka“, – pabrėžė R. Zeniauskienė.

Nors Šilagalys protestuoja, krematoriumo statytojai planų nekeičia / Architektų biuro G. Natkevičius ir partneriai vizualizacija

Projektų vadovės teigimu, šiuo metu jau baigtas patikslinto vietovės detaliojo plano brėžinys, jis bus tvirtinamas. O tuomet, anot „JK Ranga atstovės“, bus galima pradėti ir statybas. Tiksli jų pradžia dar neįvardijama.

R. Zeniauskienė nusistebėjo, kad su pretenzijomis dėl krematoriumo merą atakuojantys šilagaliečiai nėra kreipęsi į pačius krematoriumo statytojus.

„Žinome, kad Šilagalio žmonės rengia susirinkimus, kuriuose liejasi emocijos dėl krematoriumo statybų. Bet į juos kažkodėl nesame kviečiami mes“, – tvirtino R. Zeniauskienė.