PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 2 d. 07:12

Palankiausiai vertinamo G. Nausėdos reitingas augo, į trečia vietą pakilo Seimo vadovė

Lietuva

Gitanas Nausėda ir Vilija Blinkevičiūtė. BNS Fotobanko ir Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


312424

Antrai kadencijai nesenai perrinktas šalies vadovas Gitanas Nausėda lieka palankiausiai vertinamu politiku, jo reitingas augo, rodo penktadienį paskelbta „Lietuvos ryto“ užsakymu atlikta „Vilmorus“ apklausa.

G. Nausėdą palankiai vertina 70,1 proc. respondentų, nepalankiai – 13,2 proc. apklaustųjų, kovo mėnesį, kuomet daryta pastaroji „Vilmorus“ apklausa, 64,9 proc. apklaustųjų prezidentą vertino palankiai, nepalankiai – 15,4 procento.

„Rinkimai parodė, kad G. Nausėda yra populiarus. Buvo ir yra. Jis turi savybę, kad, atrodytų, jo priešininkai, kurie turėtų būti Tėvynės sąjunga, jie teigiamai vertina. Turi jis kažkokio neutralumo įvaizdį. Tuos penkerius metus turėjo ir dabar turi“, – BNS sakė „Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys.

Antrąją vietą tarp palankiausiai vertinamų politikų užima Lietuvos socialdemokratų partijos vadovė, europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė. Ji sulaukė 45,9 proc. apklaustųjų simpatijų, o 30,1 proc. ją vertino neigiamai. Kovą šie skaičiai atitinkamai buvo 50,4 proc. ir 27,3 procento.

„Čia sumažėjimas yra. Būdavo apie 50 procentų“, – teigė V. Gaidys.

Į trečiąją vietą pakilo Seimo pirmininkė, Liberalų sąjūdžio vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Anot apklausos, ji turi 41,4 proc. teigiamų ir 34 proc. neigiamų vertinimų, tuo metu kovo mėnesį palankiai ją vertino 34,2 proc. apklaustųjų, neigiamai – 42 procentai.

„Yra padidėjimas, bet nelabai jaučiu kodėl. Kažkaip ji išbalansavo Ingridos Šimonytės nesėkmių kontekste“, – sakė „Vilmorus“ vadovas.

Ketvirtas sąraše – krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas, jis sulaukė 40,6 proc. palankių vertinimų bei 27,1 proc. nepalankių.

„L. Kasčiūnas, nesakyčiau, kad dėl to, jog jis ministras, nes buvo ministrų, kurie su minusais būdavo. L. Kasčiūnas šiuo metu populiarus žiniasklaidoje, jis kažkaip nepriimamas kaip Tėvynės sąjungos atstovas“, – aiškino sociologas.

„Truputi mažiau nei Arvydo Anušausko, bet vis vien geras reitingas. Vienintelis konservatorius, kuris su pliuso ženklu, vienintelis ministras su pliuso ženklu“, – kalbėjo jis.

Buvęs krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas kovą reitinge buvo trečias, tuomet jį palankiai vertino 44 proc. apklaustųjų, neigiamai – 28,3 procento.

Toliau populiariausių politikų sąraše rikiuojasi opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis parlamentaras Saulius Skvernelis, sulaukęs 38,9 proc. palankių vertinimų ir 34,6 proc. nepalankių. Kovo mėnesį šie skaičiai atitinkamai buvo 39,3 ir 35,9 procento.

Po jo – opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis su 31,6 proc. teigiamų ir 42,6 proc. neigiamų vertinimų (33,7 ir 42,8 proc. kovą).

Kauno merą Visvaldą Matijošaitį palankiai vertina 31,3 proc. apklaustųjų, nepalankiai – 40,1 proc., kovo mėnesį jis sulaukė 26,5 proc. palankių ir 47,8 proc. nepalankių vertinimų.

Toliau sąraše eina vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, ją teigiamai įvertino 27,9 proc. apklaustųjų, neigiamai – 44,7 procento (21,4 ir 48,3 proc. kovą).

Premjerę Ingridą Šimonytę palankiai vertina 24,6 proc. respondentų (kovą tokių buvo 20 proc.), nepalankiai – 58,3 procento. Ministrės pirmininkės vertinimas kiek pagerėjo, kovą ją neigiamai vertino 63,5 proc. apklausos dalyvių, o palankiai – 20 procentų.

Populiariausiųjų dešimtuką užbaigia Regionų partijos pirmininkas, parlamentaras Jonas Pinskus. Apie teigiamą nuomonę turi 24,4 proc. apklaustųjų, neigiamą – 31,3 proc. (27,2 ir 27,6 proc. kovą).

Apklausos duomenimis, daugiausiai neigiamų vertinimų – 65,5 proc. – sulaukė užsienio reikalų ministras, valdančiųjų konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis, kovą tokių buvo 69,8 procento.

Tuo metu Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos pirmininką Waldemarą Tomaszewskį (Valdemarą Tomaševskį) nepalankiai vertina 63,3 apklaustųjų (62 proc. kovą).

G. Nausėdai raginant I. Šimonytę kiek pakeisti Vyriausybės sudėtį po liepą vykusio įgaliojimų grąžinimo, žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas ir sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys tapo vienais labiausiai Prezidentūros kritikuojamų ministrų.

Neigiamai A. Dulkį vertina ir respondentai, į jį nepalankiai žiūri 61,6 proc. apklaustųjų, savo ruožtu, į K. Navicką – 51,4 procento.

Tuo metu į aktyvią politiką grįžusį Darbo partijos lyderį Viktorą Uspaskichą palankiai vertina 16 proc. respondentų, nepalankiai – 55,5 procento.

„Jis išėjo iš Lietuvos politikos, nustojo būti reitinguojamas prieš dvejus metus, 2022-ųjų liepą. Kaip išėjo, taip ir dabar atėjo. Išėjo su teigiamu 18,8 proc., o neigiamas buvo 52,6 proc. tai faktiškai tiek pat, kaip ir dabar“, – kalbėjo „Vilmorus“ vadovas.

„Darbo partijai jo atėjimas kol kas nieko nedavė“, – pridūrė jis.

V. Gaidys taip pat atkreipė dėmesį, kad naujasis socialinės apsaugos ir darbo ministras Vytautas Šilinskas (teigiama vertina – 7,6 proc., o neigiamai – 21,9 procento) bei naujoji švietimo, mokslo ir sporto ministrė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė (palankiai vertina 20,1 proc., nepalankiai – 28,2 procento) taip pat ateina „su minusu“.

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras „Vilmorus“ reprezentatyvią visuomenės apklausą „Lietuvos ryto“ užsakymu atliko liepos 11–21 dienomis. Apklausta 1 tūkst. šalies gyventojų, maksimali apklausos paklaida siekia 3,1 procento.