PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Laisvalaikis2019 m. Vasario 8 d. 08:19

Palangoje prasideda Stintų šventė

Klaipėda

Eltos nuotr.

Reporteris DovilėŠaltinis: Etaplius.lt


71105

Palangoje penktadienį prasideda tradicinė šventė „Palangos stinta 2019“. Visus Lietuvos gyventojus paskanauti stintų ir smagiai bei kultūringai praleisti laiką palangiškiai kviečia jau šešioliktąjį kartą. Stintų šventė vyks visą savaitgalį. Jos metu miesto svečiai galės susipažinti su pajūrio krašto žvejų tradicijomis, istorija bei kulinariniu paveldu. Šių metų šventė skirta pirmo Žemaitijos vardo paminėjimo rašytiniuose šaltiniuose 800-osioms metinėms.

Palangos meras Šarūnas Vaitkus džiaugiasi, kad Stintų šventės populiarumas auga.

„Vasaris Palangoje tiesiog neįsivaizduojamas be garsiosios Stintų šventės, į kurortą sukviečiančios gausų būrį svečių. Džiugu, kad Stintų šventės populiarumas kasmet vis labiau auga, o organizatoriai, be jau tradicinėmis tapusių atrakcijų bei linksmybių, kasmet pasiūlo ir nemažai įdomių naujovių. Jų nestigs ir šiais metais“, - Eltai sakė Š. Vaitkus.

Pasak mero, šventės metu palangiškiai svečiams pasiūlys viską, ką turi geriausia.

„Ir tai - ne tik mūsų kulinarinis paveldas, tai yra įvairiais būdais pagaminta stinta, bet ir tautodailininkų dirbiniai, nuoširdus svečių sutikimas, puiki nuotaika, gražios žemaitiškos tradicijos ir tarmė bei žvejiškos atrakcijos, kurių nerasite kitose šventėse. Neabejoju, kad savaitgalį atvykusiems į Palangą kurorte praleistas laikas tikrai neprailgs. Tiek šventės organizatoriai, tiek ir atsakingos tarnybos deda visas pastangas, kad Stintų šventei būtų pasirengta maksimaliai gerai, ir svečiai iš Palangos išsivežtų tik pačius geriausius įspūdžius“, - sakė Š. Vaitkus.

Palangiškiai atvykusius svečius žada nustebinti ne tik žuvies bei renginių gausa, bet ir ypatingu stintų skoniu. Norėdami šventės „kaltininkei“ suteikti naujo prieskonio, jie šios žuvies ruošimui nusprendė pasitelkti netgi gintarą.

Pasak renginio sumanytojo verslininko Klaido Pakutinsko, tradiciškai Stintų šventėje populiariausias patiekalas yra miltuose apvoliota kepta stinta.

„Visuomet stintų sezonas prasideda nuo aliejuje keptos, miltuose apvoliotos stintos. Kai atsivalgoma šiuo būdu paruoštos stintos, pradedama ją marinuoti, vėliau - rūkyti bei kitaip gaminti“, - sakė K. Pakutinskas.

Tad atvykusieji į Stintų šventę raginami vien tik kepta stinta neapsiriboti, kadangi kavinių ir restoranų virtuvių šefai, taip pat - Stintų šventės metu vykstančio Lietuvos žuvies barbekiu čempionato dalyviai pasitelks visą išmonę, kad stintą savo svečiams patiektų naujai, įdomiai ir skaniai.

Pasak vieno iš Stintų šventės organizatorių Nerijaus Stasiulio, Lietuvos žuvies barbekiu čempionato dalyviai Stintų šventės svečius kasmet nustebina savo išmone bei profesionalumu.

„Šiame čempionate dalyvauja geriausi grilio meistrai su savo komandomis, ir čempionatui jie labai rimtai rengiasi - jo metu kasmet gimsta nauji receptai. Virtuvės šefai siekia kelti savo reitingus, taip pat - parodyti kitiems čempionato dalyviams naujienas, pristatyti gamybos subtilybes. Bet svarbiausia šiame čempionate yra tai, kad jo metu kuriami nauji receptai“, - kalbėjo N. Stasiulis.

Žuvies barbekiu čempionato dalyviai Stintų šventės metu pagamins po du patiekalus, skirtus konkursui, bei po vieną reprezentacinį - visuomenei. Didelis dėmesys bus skiriamas ne tik maisto gamybai, bet ir patiekalo pateikimui. Organizatoriai žada, kad Stintų šventės svečiai galės pasisemti nemažai naujų idėjų.

Be jau įprastų šios žuvies ruošimo būdų, stintos, skumbrės ir lašišos bus kepamos su degintu gintaru. Renginio organizatoriai žada ir kitų kulinarinių eksperimentų - stintą marinuoti su gintaro actu. Taip marinuota stinta esą įgauna tvirtumo, ji tampa standesnė nei įprastai.

Stintų šventę, kaip ir kasmet, paįvairins ne tik turtinga kultūrinė bei pramoginė programa, bet ir spalvingas kermošius, kurio metu savo dirbinius bei maistą siūlys apie pustrečio šimto tautodailininkų bei kulinarinio paveldo atstovų. Šventėje skambės linksma muzika, vyks įvairios rungtys bei atrakcijos.

Šventės organizatoriai daugiausiai linksmybių žada šeštadienį, vasario 9 d.

ELTA