Palangoje pradedamas stintų valgymo sezonas ir rengiamasi artėjančiai šventei

dsc_0079-2
Palanga
Etaplius.lt Etaplius žurnalistas
Šaltinis:  Palangos miesto savivaldybės inf.

Palangoje jau pakvipo šviežia stinta – žuvimi, be kurios pajūrio gyventojai neįsivaizduoja žiemos švenčių stalo. „Stintų valgymo sezonas prasideda“‚ – sako ne tik Palangos žvejai, bet ir šventei „Palangos stinta“ besirengiantys Stintų ordino“ nariai.

Palangos stinta“ į didžiausią šalies kurortą pramogautojus sukvies vasario 9-11 dienomis, tačiau jau dabar, gruodžio pabaigoje, Stintų ordino nariai eksperimentuoja virtuvėje, kad skanios, įvairiais būdais pagamintos stintos šventėje nepritrūktų.

Pasak Stintų ordino maršalo Gintaro Sičiūno, tiek per žiemos šventes, tiek ir „Palangos stintos“ metu populiariausia ir skaniausia ši žuvelė visuomet yra miltuose apvoliota bei ką tik iškepta.

„Pagrindas šventėms – kepta stinta, tačiau neapsieinama ir be marinuotos. Tai yra du pagrindiniai šių švenčių patiekalai, – populiariausiais stintų gaminimo receptais dalijosi G. Sičiūnas. – O kas sugeba kažkiek daugiau, pasirūpina ir rūkyta bei vytinta stinta“.

Ar galima iš stintos pagaminti delikatesą? Anot Stintų ordino maršalo, - taip. Tai – ypatingu skoniu pasižymintys stintų ikrų kotletukai, nors jų ant šventinio stalo turi retas.

O kaip patys Stintų ordino riteriai pasitinka šventes? Ar varžosi tarpusavy, kaip skaniau, įdomiau stintą paruošti? „Visko būna, – įkaitintame aliejuje čirškindamas ką tik sužvejotas, miltuose apvoliotas stintas, sako Stintų ordino maršalas. – Bet be stintų mes savo gyvenimo neįsivaizduojame. Vien dėl to ir esame Stintų ordinas“.

Nukrovę stalą įvairiais būdais pagaminta stinta, broliai riteriai sėda vaišintis. Pasimėgauti šia agurkais kvepiančia žuvimi jie kviečia ir kitus – susiplanuokite savo laisvalaikį ir jau vasarį, 9-11 dieniomis, būtinai atvykite į tradicinę, 21-ą kartą vyksiančią šventę „Palangos stinta“. Organizatoriai žada – tikrai nenusivilsite, nes čia bus linksma, įdomu, o svarbiausia – labai skanu.