PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 5 d. 15:47

Pakruojyje lankėsi Izraelio nepaprastoji ir įgaliotoji ambasadorė Lietuvoje

Pakruojis

Pakruojo r. savivaldybės nuotr.

EtapliusŠaltinis: Pakruojo r. savivaldybė


317178

Į Pakruojį oficialaus vizito atvyko nepaprastoji ir įgaliotoji Izraelio ambasadorė Lietuvoje J.E. Hadas Wittenberg Silverstein.

Ambasadorę sutiko Pakruojo rajono savivaldybės meras Saulius Margis, vicemerė Simona Lipskytė, savivaldybės administracijos direktorius Mindaugas Veliulis. Vizito metu J.E. Hadas Wittenberg Silverstein lankėsi Pakruojo sinagogoje, kurioje susipažino su mūsų krašto žydų istorija.

Direktorius M. Veliulis papasakojo apie medinės žydų sinagogos renovacijos darbus bei istoriją – ši sinagoga išgyveno ne vieną gaisrą. Ambasadorei taip pat aprodyti renovuoti ir naujai įrengti lankytini Pakruojo miesto objektai – miesto parko sala bei apžvalgos aikštelė, pasivaikščiota senajame žydų štetle, apsilankyta brolių Maizelių įkurtoje spaustuvėje.

Vaikštant po miestą nepraleista ir mūsų vieno žymiausių Pakruojo krašto menininko Stasio Ušinsko istorija. Visa komanda apsilankė Pakruojo ugniagesių draugijos stoginėje, kurioje Ambasadorei pristatytas S. Ušinsko atminimo kambarys, jo gyvenimo istorija susijusi ne tik su tapyba, lėlėmis, tačiau ir filmų kūryba. Pagerbiant Holokausto metu žuvusias aukas apsilankyta Morkakalnyje, uždegtos atminimo žvakutės, taip pat aplankytos kitos šalia Pakruojo esančios žydų kapinės. Vizito metu Ambasadorė drauge su komanda apsilankė ir Pakruojo dvare. Itin didelį įspūdį paliko gausybė žydinčių gėlių bei neįprastai gražus dvaro parkas.

Svečių vizito metu meras S. Margis papasakojo apie tolesnius projektus bei galimą bendradarbiavimą ateityje. Ambasadorė Hadas Wittenberg Silverstein yra ukaupusi įvairiapusę diplomatinę patirtį – anksčiau ji dirbo Vienoje, Kanadoje, Serbijoje bei Kosta Rikoje. Lietuvoje Ambasadorė dirba jau du metus, tačiau šis kartas buvo pirmasis apsilankant Pakruojyje. Susitikimo metu sutarta ir toliau bendradarbiauti vykdant įvairius kultūros projektus bei gilinantis į žydų istoriją.