REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 1 d. 07:19

Pagirių bendruomenė protestuos prie Aplinkos ministerijos

Vilnius

Startuoja „Homanit Lietuva“ statybos Pagiriuose / Įmonės nuotr.

Žygimantas ŠilobritasŠaltinis: ELTA


307237

Pagirių kaimo bendruomenė „Medeina“ pirmadienį organizuoja piketą prie Aplinkos ministerijos. Kaip tvirtina pačios bendruomenės atstovai – šis protestas vyksta dėl ministerijos veiksmų, susijusių su Lietuvos geriamojo vandens išteklių naikinimu.

Anot bendruomenės, 2023 m. gegužės 24 d. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas paskelbė, kad ministerijai pavaldžios Lietuvos geologijos tarnybos įsakymas mažinti Pagirių vandenvietę buvo neteisėtas. Visgi, gyventojų teigimu, Aplinkos ministerija ignoruoja tokį sprendimą ir siekia pakeisti Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymą, taip leidžiant neribotai vykdyti cheminę veiklą vandenviečių apsaugos zonose.

Pagirių bendruomenės „Medeina“ pirmininkas Vytautas Vyskupaitis tvirtina, kad bus piketuojama būtent prieš tokius įstatymų pakeitimus, kadangi jų priėmimas sukurtų teisinis precedentą, ateityje leisiantį be jokios priežasties verslo ar fiziniam subjektui mažinti bet kurią Lietuvos vandenvietę ar jų teritorijoje gaminti, naudoti ar sandėliuoti chemines medžiagas.

„Teismas paaiškino, kad turi būti aiškus pagrindas, jeigu norima sumažinti vandenvietę. Ir taip pat teismas nurodė, kad privatus interesas nėra priežastis atsisakyti valstybinių išteklių“, – Eltai tvirtino V. Vyskupaitis.

„Tai mūsų žinutė aplinkos ministrui yra paprasta. Ar ministras gerbia Lietuvos įstatymus, ar jis stengiasi paversti juos nieko vertais? Nes teismas sako, kad vandenviečių mažinti negalima, bet ministras nori pakeisti įsakymą ir tai daryti“, – pridūrė jis.

V. Vyskupaitis tvirtina, kad rengiamas protestas nėra nukreiptas prieš Pagiriuose kylančią įmonę „Homanit“. Taip pat, anot jo, skirtingai nei dažnai skelbiama žiniasklaidoje, bendruomenės teismo procesai buvo nukreipti prieš institucijas, o ne pačią bendrovę.

„Dėl ko mes streikuojame prieš ministeriją, tai mes nenorėtume „Homanit“ situacijos su tuo gretinti. Man asmeniškai jų net gaila. Užuojauta jiems tikrai. Nes juos į tai įvėlė valstybės institucijos“, – tvirtino jis.

„Jie („Homanit“ – ELTA) dalyvauja teismuose, kaip trečias asmuo, bet ne prieš juos mes rungiamės. Pirmas teismas buvo prieš geologijos tarnybą ir Vilniaus miesto savivaldybę. O antrame teisme mes padavėme Aplinkos apsaugos agentūrą“, – tvirtino jis.

Regionų administracinis teismas gegužės pradžioje įpareigojo Aplinkos apsaugos agentūrą iš naujo įvertinti įmonės „Homanit Lietuva“ Vilniaus rajono Pagirių kaime statomos medžio plaušo plokščių gamyklos poveikio aplinkai vertinimo ataskaitą. Medžio plokščių gamykla, kaip pranešė teismas, veiktų geriamojo vandens vandenvietės apsaugos zonoje, kurioje yra griežtai ribojama ūkinė veikla.

Pagirių kaimo bendruomenė „Medeina“ teigia esanti įsitikinusi, kad plokščių gamybą šioje zonoje vykdyti norinti „Homanit Lietuva“ planuoja naudoti chemines medžiagas. Šios rizikos, gyventojų teigimu, Aplinkos apsaugos agentūra neįvertino darydama poveikio aplinkai vertinimą.

Pagirių bendruomenė taip pat kaltino agentūrą netinkamai atlikus oro taršos vertinimą, be to, teigė, kad įmonės gamyboje galimai planuojamos naudoti dervos išskirtų didesnį pavojingų medžiagų kiekį nei nurodyta poveikio aplinkai vertinimo ataskaitoje.

„Homanit“ investicijos į įmonę Pagirių kaime siekia 200 mln. eurų.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA