PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Birželio 3 d. 11:29

Paežerių dvare šurmuliavo tradicinė Sūduvių amatų šventė

Vilkaviškis

K. Inkratos nuotr.

EtapliusŠaltinis: Vilkaviškio rajono savivaldybė


303304

Savaitgalį Paežerių dvare šurmuliavo tradicinė Sūduvių amatų šventė, kurios rengėjai pasistengė, kad kiekvienas atvykėlis čia rastų ką pamatyti ir nuveikti. Dvaro erdvės buvo pilnos amatininkų, viliojančių pačiais įvairiausiais dirbiniais, veikė netikėtos parodos, buvo demonstruojamas kulinarinis paveldas.

Amatininkus ir visus šventės dalyvius pasveikino Vilkaviškio rajono savivaldybės vicemeras Joris Juškauskas.

Kaip ir privaloma tokioje šventėje, prisiliesti prie liaudies amatų galėjo ir patys jos svečiai. Čia pat buvo žiedžiami puodai, liejamos žvakės, o kas norėjo, galėjo išbandyti įrankius, kuriais mūsų protėviai apdirbdavo linus, ausdavo, mušdavo sviestą ar maldavo grūdus.

Netrūko ir mūsų krašto saviveiklininkų pasirodymų – koncertavo Vilkaviškio kultūros centro folkloro ansamblis „Lankupa“ (vad. Daiva Ambrasaitė), Vilkaviškio kultūros centro folkloro ansamblis „Šilojai“ (vad. Aldona Krapavickienė), Vilkaviškio kultūros centro folkloro ansamblis „Sūduviai“ (vad. Jūratė Drunienė), Vilkaviškio vaikų ir jaunimo centro moterų šokių kolektyvai „Vilsona“ ir „Vyželė“ (vad. Sonata Jankienė).

Rajono gyventojus bei svečius džiugino ir iš kitur atvykę saviveiklos kolektyvai – senojo šokio trupė iš Vilniaus „Festa Cortese“ (vad. Neringa Savodnikienė), Kalvarijos kultūros centro Jungėnų kaimo kapela „Gegužio žiedai“ (vad. Edmantas Rėkus), Veiverių kultūros ir laisvalaikio centro teatras „Vaivora“ (režisierė Virginija Samuolienė), Lenkijos lietuvių etninės draugijos folkloro ansamblis „Gimtinė“ iš Punsko (vad. Angelė Babkauskienė).

Išalkusieji vaišinosi karštais bulviniais blynais, o Vilkaviškio rajono medžiotojų ir žvejų draugija kvietė paragauti medžiotojų virtos šiurpos.

Šventę vedė operos solistas Liudas Mikalauskas ir Kristina Šneiderienė.

Vakarą vainikavo patriotinio roko grupės „Thundertale“ koncertas.


Foto galerija: