PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Šiaulių televizija2024 m. Spalio 15 d. 19:05

Pabrangus paminklo statybai prašoma šiauliečių nuomonės ir galimo prisidėjimo

Šiauliai

Šiaulių miesto savivaldybės vizualizacija

Vitalis LebedisŠaltinis: Šiaulių miesto savivaldybė


324053

Tautos laisvės paminklo atsiradimas Šiauliuose ir toliau nėra toks sklandus, kaip tikėtasi. Užbaigus jo projektavimą paaiškėjo, kad už anksčiau planuotą kainą šio objekto pastatyti neįmanoma. Savivaldybės vadovai teiraujasi, ar miesto gyventojai ir verslas pritartų tokio brangaus simbolio statybai ir kartu pasiryžtų surinkti trūkstamą sumą.

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis spaudos konferencijoje pateikė naujausią informaciją, susijusią su paminklo Tautos laisvei statyba. Administracijos vadovas priminė, kad naujo paminklo idėją bandomą realizuoti nuo 2006 metų, kai buvusi Šiaulių miesto tarybą priėmė sprendimą pastatyti tokį simbolį Prisikėlimo aikštėje. O pats pirmasis su tuo susijęs politikų spendimas mena net 1998-uosius.

„Vėliau, 2015 metais Taryba priima dar vieną sprendimą. Pritariama projektavimo užduočiai, paskelbiamas idėjos ir techninio projekto parengimo konkursas. Nesulaukus dalyvių, teko skelbti antrąjį konkursą. Deja, laimėtojui neatlikus numatytų darbų sutartis buvo nutraukta. Savivaldybei teko trečią kartą skelbti konkursą ir tada jau laimėtojas parengė techninį projektą. Dokumentuose buvo skaičiuojama, kad tokio paminklo statyba turėtų kainuoti apie 190 tūkst. eurų“, – įvykių eigą priminė A. Bartulis.

Pasak administracijos vadovo, organizuojant rangos konkursą, dalyviams ir buvo nurodyta ši 190 000 eurų kaina. Deja, vyko net penki konkursai, bet neatėjo nė vienas dalyvis. Norint išsiaiškinti to priežastis, Savivaldybė atliko rinkos konsultacijas, kurių metu paaiškėjo, kad paminklo Tautos laisvei statyba galėtų būti atlikta nebent už dvigubai didesnę sumą – 380 tūkst. eurų.

„Mums, Savivaldybės administracijai, kuri yra įpareigota šį projektą realizuoti, tokia suma pasirodė neproporcingai didelė. Matome vieną šio projekto tęstinumo scenarijų – kad tikslinga kreiptis į miesto bendruomenę ir verslą, prašant prisidėti prie paminklo statybos ir nebeužkraunant papildomos naštos savivaldybės biudžetui“, – komentavo administracijos direktorius.

Anot A. Bartulio, miesto bendruomenės sureagavimas duotų aiškų signalą, kaip elgtis. Jei visuomenė prisidės, taip sumažindama krūvį miesto biudžetui, projektas bus įgyvendintas. O jei šiauliečiai leis suprasti, kad tai per brangus objektas miestui, galbūt bus ieškoma alternatyvių sprendimų.

Paramos gavėjas Šiaulių miesto savivaldybės administracija, įm. Kodas 188771865

Swedbank AB banko sąskaita Nr. LT947300010115297899. Banko kodas 73000

Mokėjimo paskirtis „Parama Tautos laisvės paminklo statybai“