Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Freepik.com nuotr.
EtapliusŠaltinis: Etaplius.LT
Skaidulų trūkumas žalingas
„Vartojant pakankamai skaidulų, virškinimo procesas vyksta sklandžiau, jaučiamės lengvesni. Mūsų organizmui svarbios abiejų rūšių skaidulos – tirpios ir netirpios vandenyje“, – teigia dietistė Živilė Dumbraitė.
Dažnai skaidulų trūkumas gali pasireikšti nemaloniais pojūčiais žarnyne – užkietėjusiais viduriais arba, atvirkščiai – gali kauptis dujos, pūsti pilvą. Nevartojant pakankamai skaidulų, neigiami padariniai gali išryškėti po kurio laiko: gali išsivystyti ir rimtesni žarnyno sutrikimai, pradėti trūkti energijos, nusilpti imunitetas ar suprastėti odos būklė.
400–500 g daržovių ir vaisių
„Daržovės, vaisiai ir grūdinės kultūros – vieni pagrindinių skaidulų šaltinių. Jie turėtų sudaryti mitybos raciono pagrindą. Patarčiau per dieną suvartoti bent 400–500 g daržovių ir vaisių. Geriausia, jei pasirinktume bent 5 skirtingų rūšių. Taip pat į kasdienę mitybą reiktų įtraukti 2–3 šaukštus kruopų, kelias kokybiškos duonos riekeles“, – pataria specialistė.
Duona be reikalo nuvertinama
Duona gali padėti užtikrinti didesnį su įprastu maistu gaunamą skaidulų kiekį. Puikus rodiklis – „žaliojo rakto skylutės“ ženklas ant pakuotės. Taip pažymėtų produktų sudėtis palankesnė sveikatai, juose daugiau skaidulinių medžiagų, mažiau cukrų, riebalų, druskos, nėra maisto saldiklių.
Pirmiausia reiktų perskaityti maistingumo lentelę ir atkreipti dėmesį į skaidulinių medžiagų eilutę: jei nurodyta, kad 100 g duonos yra ne mažiau nei 3 g skaidulinių medžiagų, tik tokia duona laikoma skaidulų šaltiniu. Idealu, jei 100 g duonos yra 6 g skaidulinių medžiagų, nes toks produktas laikomas turinčiu daug skaidulinių medžiagų.
Patariama ieškoti tokios, kurioje ruginiai, viso grūdo dalių miltai, sėklos ar grūdai nurodyti sudėties eilutės pradžioje – pirmoje, antroje ar trečioje vietoje.
Skaidulų kiekį gali lemti miltų malimo būdas – kuo rupesni, tuo mažiau perdirbti. O jeigu į duoną bus įdėta daržovių, grūdų, sėklų, ji bus dar palankesnė sveikatai.
Parengta pagal pranešimą spaudai