PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2022 m. Lapkričio 15 d. 11:14

Opinis kolitas: ką valgyti, kad palengvintumėte simptomus

Lietuva

Pexels.com nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Healthline.com


251311

Daugeliui žmonių, sergančių opiniu kolitu (UC), kuris yra lėtinė uždegiminė žarnyno liga (IBD), tinkamas mitybos planas gali sumažinti ar išvis pašalinti ligos simptomus. Atsisakant arba apribojant kolitą veikiančių maisto produktų, galima ženkliai pagerinti savo būklę. Nors nėra įrodyta, kad konkreti dieta yra „geriausia“ sergant opiniu kolitu, gydytojai vis dažniau sutinka pacientų, kurie savo būklę palengvina pakeitę mitybą.

Yra nemažai dietų, kurios gali padėti valdyti opinio kolito simptomus. Galite išbandyti visas ir nuspręsti, kuri jums leidžia jaustis geriausiai.


Mažai skaidulų turinti dieta

Mažai skaidulų turinčios dietos gali būti naudingos kai kuriems UC sergantiems asmenims. Ši dieta leidžia virškinamajam traktui pailsėti ir turėtų būti vartojama tik laikinai, pasireiškus ligos paūmėjimui.

Tokia mityba gali padėti sulėtinti žarnyno judesius ir apriboti viduriavimą. Jūsų kūnas vis tiek gaus pakankamai baltymų, mineralų, skysčių ir druskos.

Ką galite valgyti laikydamiesi mažai skaidulų turinčios dietos:

pienas, varškė, jogurtas,

juoda duona, pilno grūdo makaronai, krekeriai, kurių vienoje porcijoje yra mažiau nei 1/2 gramo skaidulų,

trumpai virta mėsa, tokia kaip paukštiena, kiauliena ir žuvis,

vaisių sultys,

žali ir prinokę bananai, melionas, arbūzas, slyvos, persikai ir abrikosai,

žalios salotos, agurkai, cukinijos ir svogūnai,

virti špinatai, moliūgai, morkos, baklažanai, bulvės ir pupelės.

Ką reikėtų riboti:

rūkyti mėsos gaminiai,

džiovinti vaisiai,

uogos, figos, džiovintos slyvos ir slyvų sultys,

žalios daržovės, nepaminėtos aukščiau esančiame sąraše,

aštrūs padažai, užpilai, marinuoti agurkai ir pagardai,

riešutai, sėklos ir spragėsiai,

maisto produktai ir gėrimai, kurių sudėtyje yra kofeino, kakavos ir alkoholio.

Paleo dieta

Paleolitinė dieta arba paleo dieta, kaip ji paprastai vadinama, yra sukurta pagal tai, kaip valgydavo mūsų protėviai prieš tūkstančius metų.

Jos prielaida yra ta, kad mūsų kūnai nebuvo sukurti taip, kad maitintųsi šiuolaikine grūdų pagrindu sukurta dieta ir kad būtume sveikesni, jei valgytume daugiau kaip mūsų protėviai medžiotojai-rinkėjai.

Šioje dietoje yra daug liesos mėsos, kuri sudaro mažiausiai 30 procentų visos dienos kalorijų. Skaidulos maiste gaunamos iš vaisių, šakniavaisių, ankštinių augalų ir riešutų, o ne iš grūdų.

Ką galite valgyti laikydamiesi paleo dietos:

vaisiai,

dauguma daržovių,

žole šeriama jautiena, vištiena ir kalakutiena, žvėriena, žuvis,

kiaušiniai,

riešutai,

medus.

Ką apriboti arba vengti:

bulvės,

ankštiniai augalai,

javų grūdai,

pieno produktai,

gazuoti gėrimai, rafinuotas cukrus.

Pexels.com nuotr.

FODMAP dieta

FODMAP yra fermentų, oligo-, di-, monosacharidų ir poliolių akronimas.

Nors tai gali atrodyti sudėtingai, tai tiesiog dieta, kurioje sumažinamas cukraus kiekis.

Pagrindinė šios mitybos idėja tokia, kad netinkamai įsisavinami angliavandeniai ir cukrus žarnyne sukelia pernelyg didelį bakterijų augimą ir UC simptomus.Tyrimai rodo, kad FODMAP dieta gali sumažinti simptomų sunkumą ir pagerinti žarnyno veiklą, taip pat pagerinti žmonių, sergančių IBD, gyvenimo kokybę.

Ką galite valgyti laikydamiesi FODMAP dietos:

bananai, mėlynės, greipfrutai ir litis,

morkos, salierai, kukurūzai, baklažanai ir salotos,

visų rūšių mėsa,

riešutai,

ryžiai ir avižos,

kietasis sūris,

klevų sirupas.

Ką apriboti arba vengti:

obuoliai, abrikosai, vyšnios, kriaušės, arbūzas,

kopūstai, ankštiniai augalai, svogūnai, artišokai, česnakai ir porai,

kviečiai ir rugiai,

pienas, jogurtas, minkštas sūris ir ledai,

saldikliai, fruktozės kukurūzų sirupas.

Beglitiminė dieta

Glitimas yra baltymas, randamas grūduose, tokiuose kaip kviečiai, rugiai ir miežiai. Kai kurie žmonės, sergantys UC ir IBD, pastebi, kad glitimo pašalinimas palengvina jų simptomus.

Ką galite valgyti laikydamiesi dietos be glitimo:

vaisiai ir daržovės,

sėklos ir ankštiniai augalai,

kiaušiniai, žuvis, paukštiena, kiauliena, jautiena,

dauguma neriebių pieno produktų,

grūdai, tokie kaip bolivinė balanda, kukurūzai, grikiai, burnočiai, soros.

Ką apriboti arba vengti:

kviečiai, miežiai, rugiai ir avižos,

perdirbti produktai, tokie kaip alus, pyragaičiai, duona, makaronai ir padažai, pagaminti iš šių grūdų.