PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 26 d. 09:56

Prancūzijos greitųjų traukinių tinklas nukentėjo nuo sabotažo atakų

Pasaulis

Traukinys. Youtube stop kadras.

Rūta AndrošiūnaitėŠaltinis: BNS


311436

Prancūzijos greitųjų traukinių tinklas nukentėjo nuo „piktavališkų veiksmų“, įskaitant padegimus, sutrikdžiusius transporto sistemos darbą, pranešė traukinių operatorius SNCF penktadienį, artėjant vakaro Paryžiaus olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijai.

Prancūzų saugumo pajėgos ieško atsakingų asmenų.

Ministras pirmininkas Gabrielis Attalis socialiniame tinkle „X“ teigė, kad padegimai Prancūzijos greitųjų geležinkelių tinkle buvo „parengti ir koordinuoti sabotažo veiksmai prieš SNCF įrenginius“, turėję „didelių ir rimtų pasekmių geležinkelių tinklui“.

„Mūsų žvalgybos tarnybos ir teisėsaugos institucijos sutelktos surasti ir nubausti šių nusikalstamų veikų kaltininkus“, – rašė G. Attalis.

„Naktį SNCF tapo kelių vienu metu įvykdytų piktavališkų veiksmų auka“, – pranešė nacionalinis traukinių operatorius ir pridūrė, kad išpuoliai paveikė jo Atlanto, šiaurinę ir rytinę linijas.

Pietrytinė linija nenukentėjo, nes ten „piktavališkam veiksmui buvo užkirstas kelias“.

„Tai didelio masto išpuolis, kuriuo siekiama paralyžiuoti TGV tinklą“, – naujienų agentūrai AFP sakė SNCF ir pridūrė, kad daug maršrutų turės būti atšaukta, o trikdžiai tęsis „bent jau visą šį savaitgalį, kol bus atliekami remonto darbai“.

„Buvo surengti padegimai, siekiant pakenkti mūsų įrenginiams“, – teigiama pranešime ir priduriama, kad eismas nukentėjusiomis linijomis buvo smarkiai sutrikdytas.

Traukiniai buvo nukreipiami į kitus kelius, „tačiau turėsime atšaukti didžiulį jų skaičių“, sakoma pranešime.

Transporto ministras Patrice'as Vergriete'as pareiškė, kad įvykdytas „piktinantis nusikalstamas aktas“.

Pasak ministro, savaitgalį geležinkelių eismas bus „labai apsunkintas“, o susisiekimo su šiaurės, rytų ir šiaurės vakarų Prancūzija galimybių sumažės perpus.

Tuo metu SNCF generalinis direktorius Jeanas-Pierre'as Farandou teigė, kad sutrikimai paveikė 800 tūkst. keleivių.

SNCF paragino keleivius atidėti keliones ir nesilankyti traukinių stotyse.

Išpuoliai įvykdyti Paryžiui ruošiantis olimpiados atidarymo ceremonijai, kurioje dalyvaus 7,5 tūkst. sportininkų, 300 tūkst. žiūrovų ir daugybė aukšto rango svečių.

Ceremonija prasideda 20 val. 30 min. Lietuvos laiku.

Saugumas olimpiados metu

Pirmą kartą vasaros olimpinės žaidynės bus atidarytos ne pagrindiniame stadione. Toks sprendimas yra pavojingas, mat Prancūzijoje paskelbta aukščiausia parengtis dėl teroro išpuolių.

Paryžiaus Monparnaso traukinių stotyje dešimtys keleivių laukė išsamesnės informacijos apie savo keliones, kai buvo paskelbta, kad traukiniai vėluos nuo pusvalandžio iki beveik dviejų valandų.

„Tikimasi, kad įprastas eismas bus atnaujintas pirmadienį, liepos 29 dieną“, – buvo rašoma viename iš išvykimo salės ekranų.

„Atvykome apie 7 val. ryto, bet mums buvo pasakyta, kad iki pirmadienio galime ir neišvykti“, – sakė 27 metų studentė Jocelyn, kuri planavo keliauti į Bretanę.

„Tikėjomės, kad Paryžiuje bus šiek tiek chaoso, nes šį vakarą numatyta atidarymo ceremonija, bet nemanėme, kad gali būti taip blogai“, – sakė ji.

Sporto ministrė Amelie Oudea-Castera sakė, kad institucijos stengiasi „įvertinti poveikį keliautojams, sportininkams ir užtikrinti visų delegacijų transportavimą į olimpinių žaidynių varžybų vietas“.

Kalbėdama per BFM televiziją, ji sakė: „Žaisti prieš žaidynes – tai žaisti prieš Prancūziją, prieš savo stovyklą, prieš savo šalį.“ Ji nenurodė, kas gali būti už tai atsakingas.

Paryžiaus policijos viršininkas Laurent'as Nunezas, kalbėdamas per radiją „France Info“, sakė, kad dėl incidentų į perpildytas traukinių stotis siųs policijos pastiprinimą.

Tuo metu Londono Šv. Pankracijaus stotyje keleiviai buvo įspėti, kad traukiniai „Eurostar“, kursuojantys iš Jungtinės Karalystės sostinės į žemyninę Europą, gali vėluoti apie valandą.

Penktadienį atšaukti keli traukiniai „Eurostar“, kursuojantys tarp Paryžiaus ir Londono, kiek vėliau pranešė bendrovė.

„Visi traukiniai, išvykstantys iš Paryžiaus ir vykstantys į Paryžių, penktadienį bus nukreipti į įprastą liniją“, – rašoma „Eurostar“ interneto svetainėje. Tai reiškia, kad maršrute, kuris paprastai trunka apie 2 val. 20 min., jie užtruks papildomas pusantros valandos.