PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kriminalai2024 m. Liepos 16 d. 15:38

Omano pareigūnai: per šaudymą netoli mečetės Maskate žuvo šeši žmonės (atnaujintas)

Pasaulis

Šaudynės Maskate. Youtube.com stop kadras

Rūta AndrošiūnaitėŠaltinis: BNS


309745

Per šaudymo incidentą prie šiitų mečetės Omano sostinėje Maskate žuvo keturi žmonės ir keli buvo sužeisti, antradienį pranešė vietos policija.

Per šaudymo incidentą prie šiitų mečetės Omano sostinėje Maskate žuvo šeši žmonės, įskaitant keturis pakistaniečius, ir beveik 30 buvo sužeista, antradienį pranešė vietos policija.

Šaudymai šiame įprastai stabiliame sultonate, kurio gyventojų daugumą sudaro musulmonai, įskaitant nedidelę šiitų mažumą, nėra dažnas reiškinys.

„Karališkoji Omano policija reagavo į šaudymo incidentą, įvykusį netoli mečetės Vadi Kabiro rajone“, – sakoma policijos pranešime.

Trys išpuolį surengę užpuolikai buvo nukauti, o policijos pareigūnai užbaigė su šaudymu susijusias procedūras, priduriama jame.

Pranešime buvo nurodyti šeši žuvusieji, įskaitant policijos pareigūną. Teigiama, kad sužeisti 28 įvairių tautybių žmonės, įskaitant gelbėtojus ir medikus.

Pakistano užsienio reikalų ministerija pranešė, kad žuvo mažiausiai keturi pakistaniečiai.

„Keturi pakistaniečiai tapo kankiniais dėl šūvių per niekšišką teroristinį išpuolį Ali bin Abi Talibo mečetėje, – sakoma pareiškime. – Dar 30 pakistaniečių gydomi ligoninėse.“

Pakistano ambasadorius Omane Imranas Ali, kalbėdamas su naujienų agentūra AFP, sakė, kad mečetėje dažniausiai lankosi išeiviai iš Pietų Azijos šalių. Omane gyvena mažiausiai 400 tūkst. pakistaniečių, pridūrė jis.

I. Ali aplankė kai kuriuos sužeistuosius ligoninėje, socialiniame tinkle „X“ pranešė ambasada.

„X“ paskelbtame vaizdo įraše jis paragino Omano pakistaniečius bendradarbiauti su vietos pareigūnais ir vengti eiti į vietovę, kurioje įvyko šaudymas.

Pakistano ministras pirmininkas Shehbazas Sharifas pareiškė, kad jį „labai nuliūdino teroristinis išpuolis“.

„X“ paskelbtame pareiškime jis sakė: „Pakistanas solidarizuojasi su Omano Sultonatu ir siūlo visokeriopą pagalbą atliekant tyrimą.“

Po šaudymo JAV ambasada Maskate paskelbė saugumo perspėjimą ir antradienį atšaukė visus apsilankymus dėl vizų išdavimo.

„JAV piliečiai turėtų išlikti budrūs, stebėti vietos naujienas ir atsižvelgti į vietos valdžios nurodymus“, – parašė ambasada „X“.

AFP patikrintoje filmuotoje medžiagoje matyti, kaip žmonės bėga netoli Imamo Ali mečetės, matomas jos minaretas, aidi šūviai. Pasigirsta balsas, sakantis „o Dieve“ ir kartojantis „o Husseinai“.

Ašura

Šią savaitę šiitai mini Ašurą – kasmetinę gedulo dieną, kai prisimenama Imamo Husseino mirtis mūšio lauke VII amžiuje.

Policija pranešė, kad po išpuolio „imtasi visų būtinų saugumo priemonių ir procedūrų situacijai suvaldyti“.

„Pareigūnai toliau renka įrodymus ir atlieka tyrimus, kad išsiaiškintų įvykio aplinkybes“, – pridūrė policija „X“.

Anot ten dirbusio AFP fotografo, antradienį teritorija vis dar buvo aptverta, o žurnalistai negalėjo patekti į mečetę.

Omane gyvena daugiau nei keturi milijonai žmonių, iš kurių, vyriausybės statistikos duomenimis, virš 40 proc. yra darbuotojai migrantai.

Sultonatas nuolat atlieka tarpininko vaidmenį regioniniuose konfliktuose, ypač Jemene vykstančiame konflikte tarp Irano remiamų husių sukilėlių ir Saudo Arabijos remiamos tarptautiniu mastu pripažintos vyriausybės.

Nors pastaraisiais metais arabų Persijos įlankos regioną sukrėtė keli išpuoliai mečetėse, antradienį įvykęs incidentas neturi precedento Omane.

2015 metais per mirtininko išpuolį šiitų mečetėje Kuveite žuvo mažiausiai 27 maldininkai ir daugiau kaip 200 buvo sužeista. Atsakomybę už šį išpuolį prisiėmė grupuotė „Islamo valstybė“ (IS).

Tais pačiais metais Saudo Arabijoje per vieną savaitę buvo įvykdyti du išpuoliai prieš šiitų mečetes. Per šias dvi atakas žuvo mažiausiai 25 žmonės, o atsakomybę už jas prisiėmė IS grupuotė, kuri šiitus laiko eretikais.

2005-aisiais buvęs mokytojas pradėjo šaudyti viename iš Omano sostinės vyriausybinių pastatų, nužudė du žmones ir dar kelis sužeidė, o paskui nusišovė, tuomet pranešė valstybinė žiniasklaida.