PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Veidai2024 m. Rugpjūčio 28 d. 15:48

Olimpijos Subačienės gyvenimo sukaktis

Ignalina

Ignalinos rajono savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Ignalinos rajono savivaldybė


315872

Olimpija Subačienė gimė 1934-08-27 Trapikiškės kaime Salomėjos ir Jurgio Bukauskų šeimoje.

Olimpija buvo trečias vaikas iš penkių. Ištekėjo 1957 metais už Bronislovo Subačiaus ir apsigyveno Gudapievio kaime. Abu su vyru visą laiką dirbo fermoje: Olimpija buvo melžėja, o vyras – vežiojo pašarus. Melždavo rankomis 33 karves du kartus per dieną, kartais – 3 kartus. Olimpija kolūkyje buvo geriausia melžėja. Ji daugiausia primelždavo pieno, labai mylėjo gyvulius.

Todėl visada buvo skatinama ir premijuojama už gerą darbą. Bėgant metams kolūkis įsigijo pirmąjį melžimo aparatą ir į kursus Buivydiškėse nusiuntė mokytis pirmaujančią geriausią melžėją Olimpiją Subačienę. Paskui jau ji visas kitas melžėjas mokino, kaip dirbti su melžimo aparatais. Tada atsigavo rankos, buvo lengviau dirbti.

Su vyru Bronislovu tvarkėsi, statė namus. Vyresnioji dukra Danutė ir antroji Bronytė jau dešimties sulaukusios buvo pagalbininkės fermoje. Nešiodavo ir plaudavo kibirus. Pirmuosius vaikus gimdė namuose su kaimo pribuvėja.

Olimpija pasakojo, kad ryte pamelžė karves kolūkyje, o vakare jau į ligoninę – gimė jaunėlis Alvydukas. Po savaitės paprašė grįžti į darbą, nes nebuvo pakaitinės melžėjos, ji ir sutiko. Pati tvirtina, kad buvusi labai sveika ir pareiginga. Jei prašo, negali atsakyti. Taip ir dirbo melžėja nuo 1959 iki 1989 m. Džiaugėsi, kad vyras buvęs rūpestingas, supratingas, grįžęs iš darbo visada padėdavo namų ruošoje ir su vaikais daug kaimiškų darbų nudirbdavo. Prižiūrėdavo, augino mažuosius. Paaugus vaikams, labai daug ausdavo. Daugybė išaustų lovatiesių, staltiesių puošia pačios ir dukrų namus. Vyras mirė 2012 metais. Dukra Danutė gyvena Švenčionių rajone, Bronė – Šiūlėnuose, Bronius – Švenčionyse, Alvydas – Vilniuje. Džiaugiasi moteris 5 anūkais, 2 proanūkiais. Olimpija skaito laikraščius, kartais ir knygą pasiima į rankas, klauso Marijos radijo, daug meldžiasi už vaikus ir artimuosius.

Moteris nuoširdžiai dėkojo, kad rajono vadovai jos nepamiršo, pasveikino. Išleisdama Olimpija visiems linkėjo stiprios sveikatos ir ištvermės.