PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Liepos 29 d. 11:48

Odesoje sulaikyti šeši jaunuoliai, padeginėję kariškių automobilius

Pasaulis

Ainiaus Gurevičiaus nuotr.

Stasys GimbutisŠaltinis: ELTA


311767

Ukrainos saugumo tarnyba kartu su Nacionaline policija Odesoje sulaikė grupę maisto pristatymo tarnybos kurjerių, kurie Rusijos FSB nurodymu mėgino sunaikinti daugiau kaip 15 tarnybinių visureigių.

Tai pranešė Ukrainos saugumo tarnyba, kuria remiasi „Ukrinform“.

Per specialiąją operaciją įvairiose miesto vietose beveik vienu metu buvo sulaikyti visi šeši nusikalstamos grupuotės nariai, kurių amžius – nuo 18 iki 24 metų.

Jie pateko į FSB akiratį kaip aktyvūs „Telegram“ kanalų vartotojai, ieškantys galimybių lengvai užsidirbti. Vaikinai paskelbė internete savo gyvenimo aprašymus.

Vienoje iš pokalbių svetainių jaunuoliams atsakė Rusijos specialiosios tarnybos atstovas ir pasiūlė pinigų mainais už Ukrainos karių automobilių naikinimą.

Įtariamieji gaudavo nurodymus iš vieno kuratoriaus, o nusikaltimo metu dažniausiai veikdavo poromis. Pavyzdžiui, vienas padegdavo, o kitas tai filmuodavo.

Dirbdami kaip kurjeriai, jie motoroleriais važinėdavo po miestą ir išsiaiškindavo Gynybos pajėgų automobilių stovėjimo aikštelių adresus.

Po to jie siųsdavo galimų taikinių nuotraukas savo kuratoriui Rusijoje patvirtinti.

Gavę FSB komandą, piktadariai naktį atvykdavo į kariškių automobilių stovėjimo aikšteles, apipildavo transporto priemones degiu mišiniu ir padegdavo, o naikinimo procesą fiksuodavo vaizdo įrašuose, kuriuos vėliau perduodavo kuratoriui.

Ateityje okupantai planavo panaudoti šiuos vaizdo įrašus informacinėms-psichologinėms specialiosioms operacijoms prieš Ukrainą.

Iš sulaikytųjų paimta savadarbių degių mišinių ir mobiliojo ryšio telefonų su nusikaltimų įrodymais.

Visiems šešiems pareikšti įtarimai pagal Ukrainos baudžiamojo kodekso 114-1 straipsnio 1 dalį (trukdymas teisėtai Ukrainos ginkluotųjų pajėgų ir kitų karinių formuočių veiklai).

Išdavikai suimti. Jiems gresia iki aštuonerių metų kalėjimo.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, Kyjive buvo sulaikyti du diversantai, kurie FSB užsakymu padeginėjo kritinės infrastruktūros įrangą ir kariškių automobilius.