PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2024 m. Kovo 23 d. 15:53

Obuoliai – gardžiam ir pigiam desertui

Lietuva

Freepik.com nuotr.

Pranešimas spaudaiŠaltinis: Etaplius.LT


295621

Obuoliai – puikus maistinių skaidulų šaltinis, tad tinka kiekvienam, besirūpinančiam tinkamu virškinimo sistemos darbu.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, jog obuoliai – puikus maistinių skaidulų šaltinis, ypač tirpiųjų, vadinamų pektinu: jos padeda virškinti, gerina žarnyno sveikatą ir padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, todėl obuoliai yra geras pasirinkimas sergantiems diabetu ar siekiantiems reguliuoti svorį.

„Be to, obuoliuose gausu vitaminų ir mineralų. Juose yra vitamino C, kuris stiprina imuninę sistemą, taip pat – tai stiprus antioksidantas, padedantis kovoti su uždegimu ir apsaugoti ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos. Be to, obuoliuose yra ir kitų vitaminų, pavyzdžiui, vitamino A, vitamino K, bei B grupės vitaminų, kurie prisideda prie bendros sveikatos ir geros savijautos”, – vardija gydytoja dietologė.

Kitas obuolių požymis – mažas kalorijų ir didelis vandens kiekis: dėl šios priežasties jie gali būti puikus užkandžio variantas norintiems išlaikyti ar numesti svorio.

„Obuolių įtraukimas į savo mitybą gali padėti suvaldyti alkį ir išvengti persivalgymo. Tai puikus produktas, tinkantis tarpiniam valgymui. Taip pat žinoma, jog obuoliai turtingi fitochemikalų, tarp jų – kvercetinas, katechinas, floridzinas, chlorogeninė rūgštis, tai labai stiprūs natūralūs antioksidantai. Tyrimai patvirtina, jog, skanaujant po obuolį per dieną, stebima mažesne lėtinių ligų, įskaitant širdies ligas, insultą ir tam tikrų rūšių vėžį, rizika“, – aiškina gydytoja dietologė.

Obuoliai gali būti naudojami tiek pigiuose saldžiuose, tiek pikantiškuose patiekaluose, pavyzdžiui, jų galime dėti į salotas, sumuštinius ir mišraines, o desertų gamyboje juos galima pasitelkti pyragams, bandelėms ar pudingui paruošti. Be to, iš obuolių galima gaminti pigius padažus, čatnius ir uogienes, puikiai tinkančius prie mėsos ar sūrių.

Jei po vakarienės norisi ko nors saldaus, bet pigaus, šis obuolių desertas leis gardžiai užbaigti dieną.

Obuolių krepšeliai

Krepšeliams reikės:

  • Šiek tiek purškiamo aliejaus
  • 240 g sviesto
  • 250 g rudojo cukraus
  • 150 g baltojo cukraus
  • 2 vnt. kiaušinių
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto
  • 150 g kvietinių miltų
  • 175 g avižų dribsnių
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • 0,5 a. š. malto cinamono
  • 0,5 a. š. druskos
  • 4 vnt. obuolių (nuluptų ir smulkiai supjaustytų)
  • 1,5 a. š. kukurūzų krakmolo
  • 0,5 a. š. malto muskato riešuto
  • 0,5 a. š. malto cinamono
  • Šiek tiek karamelinio sirupo patiekimui

Gaminimo eiga:

Įkaitinkite orkaitę iki 175° C. Purškiamu aliejumi padenkite keksų formas. Naudojant rankinį plakiklį dideliu greičiu, įdėkite sviesto, 250 g rudojo cukraus ir 100 g baltojo cukraus. Plakite, kol masė taps lengva. Įmuškite kiaušinius ir įpilkite vanilę, gerai išmaišykite. Tuomet įmaišykite miltus, avižas, kepimo miltelius, cinamoną ir druską.

Padenkite keksiukų formų kraštus tešla. Kepkite būsimus krepšelius orkaitėje, kol tešla taps aukso spalvos ir sutvirtės, apie 18–20 minučių.

Kol krepšelių formos dar šiltos, paformuokite jas. Papurkškite aliejaus ant mažos stiklinės dugno ir šiek tiek paspauskite stiklinę į vidų kiekvieno krepšelio centrą, kad susidarytų krepšelio forma. Palikite krepšelius keksiukų formoje 10 min. atvėsti, tada perkelkite ant grotelių, kad atvėstų visiškai.

Tuo metu keptuvėje ant vidutinės kaitros ištirpinkite apie 2 v. š. sviesto. Įdėkite obuolius ir kepkite, kol jie pradės minkštėti. Tuomet įdėkite likusius 50 g rudojo cukraus, 50 g granuliuoto cukraus, kukurūzų krakmolą, muskatą ir cinamoną. Kepkite, kol obuoliai bus minkšti ir karamelizuoti.

Šaukštu įdėkite obuolių masę į krepšelius. Užliekite ant viršaus karamelės sirupo ir obuolių krepšelius patiekite šiltus.

Skanaus!