PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2024 m. Rugpjūčio 11 d. 17:01

Kas padeda išvengti užkrečiamųjų ligų ugdymo įstaigose?

Lietuva

Mokykla (asociatyvi nuotr.) / Unsplash

EtapliusŠaltinis: Pranešimas spaudai


313413

Rudenį vaikams sugrįžus į ugdymo įstaigas neišvengiamai padidėja sergamumas sezoninėmis ligomis. Artėjant naujiems mokslo metams Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai primena pagrindines profilaktines priemones, padedančias užkirsti kelią užkrečiamosioms ligoms ugdymo įstaigose plisti.

Patalpas – vėdinti

Ugdymo įstaigose natūralaus vėdinimo per atidaromus langus galimybė sumažina užkrečiamųjų ligų plitimą tarp vaikų, kurie didžiąją dienos dalį praleidžia uždarose patalpose. Virusų ir bakterijų platinamos infekcijos kur kas lengviau plinta uždarose patalpose nei lauke, todėl labai svarbu patalpas vėdinti periodiškai, o esant užkrečiamųjų ligų susirgimams – kuo dažniau. Svarbu atminti, kad mokymo klasės, kuriose neįrengta mechaninio vėdinimo sistema, turi būti išvėdinamos po kiekvienos pamokos, ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigose rekomenduojama patalpas vėdinti ne rečiau kaip du kartus per dieną.

Valyti dažnai liečiamus paviršius

Užkrečiamąsias ligas platinantys mikroorganizmai dažnai kaupiasi ant aplinkos paviršių, todėl rekomenduojama daugiau dėmesio skirti reguliariam dažnai liečiamų paviršių, pavyzdžiui, durų rankenų ir jų rėmų, stalų, kėdžių atramų, laiptinės turėklų, elektros jungiklių ir kt., valymui ir dezinfekavimui. Valymo ir dezinfekcijos priemones svarbu naudoti pagal paskirtį ir gamintojų nurodytas naudojimo instrukcijas. Atkreipiame dėmesį, kad patalpos (ir jose esantys įrenginiai), kuriose vykdomos ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programos, turi būti tvarkomos, valomos kiekvieną dieną drėgnu būdu, o esant užkrečiamųjų ligų atvejams – pagal nustatytą tvarką.

Rankų higienos svarba

Tinkamos rankų higienos mokymas ir stiprinimas gali padėti užkirsti kelią įvairių mikroorganizmų pernešimui ir plitimui, taip sumažinant kontaktiniu būdu plintančių užkrečiamųjų ligų riziką vaikų kolektyvuose. Rekomenduojama rankas plauti skystu muilu po tekančio vandens srove, o nusiplovus – gerai nusausinti vienkartiniu ar individualiu daugkartinio naudojimo rankšluosčiu. Jei nėra galimybės nusiplauti rankų muilu ir vandeniu – naudoti rankų dezinfekcijos priemones.

Laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo

Šaltuoju metų laikotarpiu neišvengiamai padaugėja lašeliniu būdu per orą plintančių užkrečiamųjų ligų (pvz., gripas, COVID-19, kokliušas, vėjaraupiai, skarlatina ir kt.). Todėl labai svarbu laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo bei vengti artimo sąlyčio su sergančiuoju. Kosint ar čiaudint būtina užsidengti burną ar nosį su vienkartine nosine, o panaudotą – nedelsiant išmesti į šiukšliadėžę. Neturint nosinės rekomenduojama kosėti ar čiaudėti į alkūnės linkį.

Kasmet pasitikrinti sveikatą

Primename, kad visi vaikai iki 18 metų ir vyresni mokiniai, kurie mokosi pagal bendrojo ugdymo programas mokyklose, kartą per metus turi profilaktiškai pasitikrinti sveikatą. Atkreipiame dėmesį, kad vaikai, lankantys darželius, į juos gali būti nepriimti, jei turi užkrečiamųjų ligų ar kitų ūmių sveikatos sutrikimų požymių: karščiuoja, dūsta, skundžiasi skausmu, viduriuoja, vemia, turi nežinomos kilmės bėrimo elementų, utėlių ar glindų. Jei vaikui ugdymo įstaigoje pasireiškė užkrečiamųjų ligų požymiai, jis turi būti izoliuojamas nuo kitų grupėje ar klasėje esančių vaikų iki kol atvyks jo tėvai (globėjai, rūpintojai).

Laiku pasiskiepyti

Siekiant suvaldyti užkrečiamųjų ligų epidemiologinę situaciją šalyje vaikai pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių skiepijami nuo 14 užkrečiamųjų ligų. Tam, kad išvengtume nevaldomo užkrečiamųjų ligų plitimo atvėsus orams, NVSC specialistai rekomenduoja laiku neatliktų skiepų neatidėlioti vėlesniam laikui ir, esant galimybei, paskiepyti vaikus dar prieš sugrįžtant į ugdymo įstaigas.