PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2023 m. Gegužės 7 d. 18:49

Nustebinkite mamą pavasarišku braškių tortu – pavyks net niekada jo nekepusiems (receptas)

Lietuva

Freepik.com nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Pranešimas žiniasklaidai


266420

Pavasario pabaigoje braškės pradeda puošti mūsų virtuves ir lepinti organizmą vitaminais. Jos, subrendusios mažame krūme, daro didelę įtaką mūsų sveikatai. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šios uogos pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis ir yra puikus vitamino C šaltinis. Artėjančios mamos dienos proga kulinarijos technologė kviečia savo brangiausiam žmogui iškepti sveikatai palankų tortą su braškėmis ir pradžiuginti pavasarišku desertu.

Braškių nauda didžiulė

Braškės – mažo kaloringumo uogos, kupinos naudingų maistinių medžiagų. Greta vitaminų, mineralinių medžiagų, jos gausios ir įvairiais polifenolių junginiais, kurie svarbūs savo antioksidaciniu bei priešuždegiminiu poveikiu. Sveikatai palankios mitybos konsultantė dr. E. Gavelienė teigia, kad braškių įtraukimas į mitybą ne tik paturtins organizmą naudingosiomis medžiagomis, bet ir paskanins kasdienį racioną. „Braškėse yra geležies, magnio, cinko, vario, seleno, kalio. Šios mineralinės medžiagos ir mikroelementai be galo svarbūs žmogaus organizmui. Braškės taip pat turi nemažai karotinoidų, vitamino E, C, B1, folio rūgšties ir kitų B grupės vitaminų“, – apie braškių naudą pasakoja gydytoja dietologė.

Skanauti galima nors ir kasdien, bet saikingai

Žmonės, kurie nėra alergiški braškėms, gali vartoti jas nors ir kasdien, tik kiekis neturėtų nutolti nuo rekomenduojamo vaisių ir uogų kiekio dienai, kuris yra apie 300 gramų.

„Braškės yra labai vertinamos dėl polifenolių – antiuždegiminėmis savybėmis pasižyminčių medžiagų. Atlikta nemažai klinikinių studijų, siejamų su braškių vartojimu ir mažesniu sergamumu lėtinėmis neinfekcinėmis ligomis. Tad žmonėms, kuriuos vargina širdies, kraujagyslių ligos, metabolinis sindromas, kartu su nutukimu, nervų sistemos ligos ar diabetas, o taip pat siekiantiems išvengti vėžio, naudinga braškes įtraukti į savo kasdienę mitybą“, – pasakoja gydytoja dietologė.

Braškių panaudojimas patiekaluose – didžiulis

Kaip valgyti braškes – priklauso nuo jūsų vaizduotės. Uogas galite valgyti neapdorotas ar panaudoti įvairiuose kepiniuose. Braškių panaudojimas platus – galite iš jų pasigaminti tiek prie kepsnelių tinkantį padažą, tiek papuošti įvairius desertus. Daugiausia iš braškių lietuviai gamina uogienę ir kitus pagardus, tačiau „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė teigia, kad šias uogas galima panaudoti dar įvairiau.

„Braškėmis kviečiu gardinti įvairiausius desertus, tortus ar pyragus. Reikėtų nepamiršti, kad šios uogos gali tapti ir puikiu marinatu mėsai. Jas galima dėti į įvairias vasariškas salotas ir daryti padažus, skirtus gardinti saldiems ar saldžiarūgštiems patiekalams. Derėtų nepamiršti, kad dalį braškių rekomenduojama užsišaldyti, kad jomis galėtumėte džiaugtis visais metų laikais. Svarbu jas užšaldyti be papildomo cukraus, kad ir atšaldžius jos išlaikytų savo sveikąsias savybes“, – apie braškių panaudojimą pasakoja technologė.

Mamos dienos proga maisto technologė L. Barčaitė kviečia pasigaminti pyragą be glitimo ir laktozės.

RECEPTAS

Pyragas be glitimo ir laktozės

Jums reikės:

60 g datulių;

100 g anakardžių;

30 g džiovintų spanguolių;

1 šaukštelio kokosų aliejaus;

150 g šviežio sūrio be laktozės;

40 g cukraus pudros;

300 g braškių.

Gaminimo eiga:

  1. Trintuvu sutrinkite anakardžius, datules, spanguoles, įpilkite kokosų aliejaus;
  2. Mišinį sudėkite į formą;
  3. Įdėkite į šaldiklį;
  4. Kai pagrindas sustings, išimkite iš šaldiklio;
  5. Pagaminkite kremą: šviežią sūrį be laktozės sumaišykite su cukraus pudra;
  6. Ant pyrago pagrindo tolygiai užtepkite kremą ir ant viršaus gausiai uždėkite braškių;
  7. Pyragą patiekite šaltą.

Skanaus!