PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2023 m. Sausio 17 d. 20:17

Nusprendėte atsisakyti cukraus: kokio šalutinio poveikio tikėtis?

Lietuva

Pexels.com nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Etaplius.LT


256616

Norite nustoti vartoti saldžius produktus, bet baiminatės galimo šalutinio poveikio? Specialistai sako, kad jūsų pasirinkimas sudėtingas, reikalaujantis ne tik pasiryžimo, bet ir valios pastangų, o dėl cukraus trūkumo pasireiškiantį šalutinį poveikį atlaikyti išeina tikrai ne kiekvienam. Taigi, kas nutinka mūsų kūnui ir protui, kai nustojame vartoti cukrų?

Trumpalaikė energija

Saldūs produktai turi angliavandenių, kurie suteikia mums trumpalaikės energijos. Visų pirma jų randama vaisvandeniuose, vaisių sultyse, saldainiuose, šokoladuose, pyragaičiuose, desertuose, aromatizuotuose jogurtuose, sirupe, užtepėlėse, uogienėse ir kt.

Paprastųjų angliavandenių nereikėtų painioti su sudėtiniais angliavandeniais, kurių yra grūdų produktuose, ankštiniuose augaluose. Sudėtinius angliavandenius organizmas pasisavina lėčiau, o paprastus angliavandenius greitai paverčia energija ir kaupia kepenyse riebalų pavidalu.

Dietiniuose produktuose naudojamas ne cukrus, o saldikliai. Jie neturi kalorijų, tačiau vartojant šiuos produktus išlaikoma priklausomybė saldžiam skoniui. Cukraus galima gauti ir iš natūralių produktų, tokių kaip kokosų cukrus ar klevų sirupas. Jų saldinamoji galia yra stipresnė, todėl į kulinarinius gaminius užtenka dėti mažiau.

Koks cukraus poveikis sveikatai?

Cukraus žala sveikatai jau seniai įrodyta moksliniais tyrimais – gali padidėti svoris, išsivystyti dantų ėduonis ar net diabetas. Be to, saldūs produktai dažnai turi daug riebalų, todėl yra labai kaloringi.

Pavyzdžiui, šokolado batonėlyje paprastai randame 5 cukraus kubelius ir arbatinį šaukštelį aliejaus. Šokoladinių sausainių pakuotėje yra 20 kubelių cukraus ir 3–4 šaukštai aliejaus.

Besaikis cukraus vartojimas taip pat gali turėti įtakos žarnyno mikroflorai, sukelti organizmo rūgštingumą, skatinti diabetą, širdies ir kraujagyslių sutrikimus bei hipertenziją.

Kada reikėtų atsisakyti cukraus?

Paprastai rekomenduojama neviršyti 100 gramų cukraus per dieną, įskaitant natūralų ir pridėtinį cukrų. Patariama nevartoti daugiau nei vieno saldaus gėrimo per dieną, pirmenybę teikiant vaisių sultims.

Kai kuriems žmonėms gali išsivystyti ir priklausomybė cukrui. Paprastai tokie žmonės šios bėdos nepripažįsta, bet tai yra patologija, kuri gali lemti ir lėtinių ligų atsiradimą.

Kaip atsisakyti cukraus?

Visiškai išbraukti cukraus iš savo raciono nereikėtų, pavyzdžiui, galite suvartoti kelis vaisius per dieną. To niekas nedraudžia. Svarbiausia riboti cukraus kiekį iki vidutinio.

Jei jau nusprendėte atsisakyti cukraus, nedarykite to staiga. Pirmiausia sumažinkite saldžių produktų, saldumynų vartojimą. Reikėtų atsisakyti ir perdirbtų maisto produktų, į kuriuos dažnai pridedama cukraus. Venkite pridėtinio cukraus, kad liktų tik natūralus.

Pirmenybę teikite šviežiems vaisiams, kompotams be pridėtinio cukraus ir šviežiai spaustoms vaisių sultims. Norėdami palengvinti procesą, galite pasilepinti didesniu desertu, pavyzdžiui, kartą per savaitę.

Kokio šalutinio poveikio tikėtis?

Atsisakius cukraus, nemalonūs procesai gali pasireikšti labai greitai. Paprastai būdingas nervingumas, dirglumas, nerimas, stresas, depresija, nuovargis, galvos svaigimas, smegenų rūkas, potraukis maistui, galvos skausmai, stiprus širdies plakimas, mėšlungis, spuogai. Toks šalutinis poveikis gali trukti iki kelių savaičių. Tačiau atminkite, kad šis reiškinys yra laikinas, ir jūs turite išlaukti.

Po adaptacijos pajuntamas teigiamas poveikis sveikatai: atsinaujina energija, tampa lengviau susikaupti, gražėja oda, sustiprėja imuninė sistema, galite džiaugtis ramesniu miegu, sveikesne burna ir geresne savijauta.