PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Liepos 10 d. 08:00

Nuskambėjo raseiniškių ir visų pasaulio lietuvių širdis sujungusi šimtmečio Dainų šventė

Raseiniai

Etaplius.LTŠaltinis: Raseinių rajono savivaldybė


308628

Birželio 29 – liepos 6 dienomis jubiliejinė Dainų šventė aštuonioms dienoms pakeitė ne tiktai Vilnių, bet ir visą Lietuvą. Tūkstančiai šimtmetį švenčiančio tradicinio renginio žiūrovų balsais ir kojomis pritarė liaudies dainoms ir šokiams. O jų tarpe dalyvavo ir per 200 įvairaus žanro atlikėjų iš Raseinių rajono savivaldybės.

Šventės renginiuose iš viso dalyvavo per 35 tūkst. dalyvių ir 1,5 tūkst. kolektyvų. Iš Raseinių krašto į šią šventę vyko net 12 įvairių įstaigų kolektyvų, pradedant šokėjais ir baigiant teatro atstovais. Pirmieji savo pasirodymus folkloro dieną „Rasi rasoj rasi“ (liepos 2 d.) atliko Raseinių rajono kultūros centro folkloro ansamblis „Degule“ (vad. Asta Nikžentaitienė), Raseinių rajono kultūros centro tradicinės instrumentinės muzikos ansamblis „Dubysa“ (vad. Dainius Maslauskas) ir Raseinių rajono kultūros centro Norgėlų kaimo tradicinės muzikos kapela „Giružė“ (vad. Zita Žemaitienė). Pastariesiems dviem kolektyvams tai buvo pirmoji Dainų šventė. Visą dieną Bernardinų sode, Pilių teritorijoje, Katedros aikštėje, Gedimino prospekte ir Pilies gatvėje jie įvairiomis teminėmis programomis džiugino šventės žiūrovus, o vakarop visi folkloro ansambliai iš peties driokstelėjo didžiajame koncerte Katedros aikštėje.

Liepos 3 d. pagrindinis šios Dainų šventės dienos akcentas buvo Teatro diena „Esaties lieptais“. Daugiau kaip tūkstantis suaugusiųjų, vaikų, jaunimo, lėlių teatro mėgėjų užėmė Valdovų rūmus ir Pilies gatvę. Joje vyko trumpi gatvės vaidinimai, žaidimai, papokštavimai ir kitoks teatrinis veiksmas. Teatro gatvės dalyviai taip pat išradingai kvietė į renginius, vykstančius Valdovų rūmuose. Mėgėjų teatrų vaidinimai pabandė atgaivinti nebylias rūmų menes ir atkurti XVI a. lėlių teatro pasirodymą, atvykėlių artistų iš Italijos „Commedia dell’arte“ spektaklį, repeticijas valdovų pramogoms.

Vakare visa tai vainikavo jungtinis teatrų pasirodymas Valdovų rūmų kieme, kuriame susitiko visi 1200 Teatro dienos dalyvių ir pristatė ryškiausią Lietuvos dramaturgų kūrybą. Žiūrovai išvydo Juozo Vilkutaičio-Keturakio „Amerikos pirtyje“, Vydūno „Probočių šešėliais“, Justino Marcinkevičiaus „Mažvydo“ ir dar kelių dramų fragmentus. Teatro dienoje dalyvavo ir du teatrai iš Raseinių: charizmatiškasis Raseinių rajono kultūros centro mėgėjų teatras „Braižas“ (vad. Jolanta Šimaitienė) ir Raseinių meno mokyklos mokomasis teatras „Svajoklis“ (vad. Albina Damašauskienė).

Taip pat tądien vykusiame Ansamblių vakare „Gyvybės medis“ Kalnų parko estradoje koncertavo ir Raseinių rajono kultūros centro Nemakščiuose liaudiškos muzikos kapela „Nemakščių vyrai“ (vad. Juozapas Juščius). Jiems ši šimtmečio Dainų šventė taip pat buvo pirmoji, todėl ilgam įsiminė kiekvieno dalyvio atmintyje. O sekanti liepos 4-oji buvo skirta pučiamųjų instrumentų orkestrų koncertui „Vario audra“. Šią dieną į pirmąsias repeticijas atvyko ir du Raseinių rajono chorai: Raseinių rajono kultūros centro mišrus choras „Šatrija“ (vad. Gražvydas Jegnoras) ir Raseinių meno mokyklos jungtinis jaunių choras (vad. Jūratė Daugėlienė, Eugenija Kumpikevičienė).

Tuo tarpu net keturiems mūsų krašto šokėjų kolektyvams tai buvo paskutinė repeticijų diena, mat jie sostinėje svečiavosi jau nuo pat liepos 1 d. Visi šokėjai iš Raseinių rajono kultūros centro vyresniųjų liaudiškų šokių grupės „Raskila“ (vad. Rimantas Turčinskas ir Milda Urniežienė), Raseinių rajono kultūros centro Plikių filialo vyresniųjų liaudiškų šokių grupės „Gynėvė“ (vad. Ieva Berštautaitė), Raseinių rajono kultūros centro Ariogaloje vyresniųjų liaudies šokių kolektyvo „Sutartinis“ (vad. Marytė Kvietkuvienė) ir Raseinių „Šaltinio“ progimnazijos vyresniųjų liaudiškų šokių grupės „Versmė“ (vad. Rimantas Turčinskas) vieningai pritarė, jog ši Dainų šventė tikrai pareikalavo daugybės fizinių ir psichologinių jėgų bei ištvermės, nes repeticijos tam tikromis dienomis truko ir iki 16 valandų.

Galiausiai liepos 5-oji buvo skirta šokiui. Net du kartus – 13 ir 19 val. – ant dirbtinės Lietuvos futbolo federacijos stadiono vejos liaudies raštus raižė šokėjai. Šokių dienos koncerto „Amžių tiltais“ programoje – keturių dalių visų amžiaus šokių grupių meniniai pasirodymai. Visi mūsų šokėjų kolektyvai pasirodė trečiojoje dalyje „Rieda bričkelė, dunda tiltelis. Kultūrų tiltas“. Svarbiausia Šokių dienos programos idėja – amžinas savųjų tiltų ieškojimas, vedantis į žmogaus, gamtos, tautos ir valstybės darną. Vienas iš įspūdingiausių šio vakaro elementų – puikiai sinchronizuoti šokių pasirodymai, kuriantys įspūdingas kompozicijas ir magišką atmosferą. Anot renginio organizatorių, šiais metais žiūrovai šioje programoje išvydo ir išgirdo rekordinį dalyvių skaičių – net 9000 atlikėjų.

Liepos 6 d. jubiliejinę dainų šventę vainikavo Dainų šventės dalyvių eitynės iš Vilniaus Katedros aikštės į Vingio parką ir Dainų diena „Kad giria žaliuotų“ prie kurios prisijungė ir į sostinę specialiai šiai šventei atvykęs Raseinių rajono savivaldybės vicemeras Jonas Vazgys. Ne tik šiose eitynėse, bet ir visuose kituose šią savaitę vykusiuose renginiuose dalyvavo bei mūsų krašto atlikėjų pasirodymus stebėjo ir speciali Raseinių rajono savivaldybės Dainų šventės darbo grupė: Lina Andrulienė (Raseinių rajono kultūros centro kultūrinių renginių organizatorė, atsakinga už Dainų šventės dalyvių maitinimą Dainų šventės metu), Deivydas Grabauskas (Raseinių rajono kultūros centro viešųjų ryšių specialistas, atsakingas už dalyvių saugumą apgyvendinimo vietoje), Ingrida Grigaitė (Raseinių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, atsakinga už budėjimą Raseinių rajono savivaldybės kolektyvams paskirtoje apgyvendinimo vietoje ir visuomenės sveikatos priežiūros paslaugų teikimą), Viktorija Stasaitienė (Raseinių rajono savivaldybės administracijos Komunikacijos, kultūros ir turizmo skyriaus vyriausioji specialistė, atsakinga už Dainų šventės dalyvių transporto, apgyvendinimo ir viešųjų pirkimų organizavimą) ir Judita Radavičienė (Raseinių rajono savivaldybės administracijos Komunikacijos, kultūros ir turizmo skyriaus vedėja, paskirta pagrindine Dainų šventės koordinatore rajono Savivaldybėje).

Visai eitynių upei suplaukus į Vingio parką, čia įvyko įspūdinga Dainų diena. Specialiai pastatytoje parko estradoje dainavo net 12 tūkst. atlikėjų, kurių tarpe buvo ir du minėti Raseinių krašto chorai. Jie giedojo ir „Tautišką giesmę“, o prie jų, kaip ir kasmet liepos 6-ąją, prisijungė viso pasaulio lietuviai. Tolesnėje šventės programoje buvo atlikti svarbiausi ir skambiausi kūriniai, kurie liudijo kintantį laiką ir dainavimo kultūros kelią. Ne vienas žiūrovas kartu dainavo „Kur giria žaliuoja“ (Juozo Gudavičiaus muzika, Jono Vanagaičio žodžiai) ar „Mūsų dienos kaip šventė“ (Vytauto Kernagio muzika, Vytauto Kernagio, Salomėjos Nėries, Juozo Erlicko žodžiai, Danguolės Beinarytės, Jievaro Jasinskio ir Artūro Anusausko aranžuotė). Iš viso tą vakarą Vingio parke skambėjo 32 kūriniai, kurių kiekvieną, kaip teigia organizatoriai, reprezentavo atskiras Dainų šventės veidas – asmenybė, vienaip ar kitaip susijusi su Dainų švente.

Visi Raseinių kraštą Dainų šventėje atstovavę dalyviai liko dėkingi Raseinių rajono kultūros centrui ir Raseinių rajono savivaldybės vadovams – merui Arvydui Nekrošiui, vicemerams Jonui Vazgiui ir Mingaudui Tamaliūnui, administracijos direktoriui Kęstučiui Užemeckui bei LR seimo nariui Matui Skamarakui – ne tik už tai, kad kiekvienas kolektyvas buvo jų išlydėtas nuo ankstaus ryto autobusais išvykstant į sostinę, bet ir už apskritai galimybę dalyvauti šiame unikaliame šimtmečio renginyje bei atstovauti savo rajoną.