PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kriminalai2024 m. Rugpjūčio 2 d. 14:11

Dėl nusikalstamos veikos Kauno teismas siunčia į kalėjimą nepilnametį

Kaunas

Teismas / Pixabay

Ingrida SteniulienėŠaltinis: ELTA


312513

Kauno teismas metams į kalėjimą siunčia prekybos centre meno kūrinius pjausčiusį bei alkoholinius ir nealkoholinius gėrimus iš parduotuvių vogusių nepilnametį. Nuosprendžiu konstatuota, kad šiuo metu nėra kito būdo, kaip sulaikyti jaunuolį nuo naujų darymo. Laisvės atėmimo bausmės nepilnamečiams Lietuvoje skiriamos retai.

Kauno apylinkės teismo Kauno rūmuose penktadienį paskelbtu nuosprendžiu anksčiau tris kartus teistas nepilnametis pripažintas kaltu dėl vagysčių, viešosios tvarkos pažeidimo bei turto sunaikinimo ar sugadinimo.

Iš ankstesnių savo klaidų nepasimokiusiam jaunuoliui paskirta reali laisvės atėmimo bausmė įkalinimo įstaigoje, pranešė teismas.

Byloje nustatyta, kad nepilnametis viename iš prekybos ir laisvalaikio centrų tyčia aštriu daiktu subadė keturis meno kūrinius – autorinius fotografo paveikslus, kurie buvo „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ projekto dalis.

Paveiksluose, kuriuose buvo vaizduojami žmonės, akių ir lūpų zonose buvo padarytos skylės, taip sugadinant didelės kultūrinės reikšmės turinčias vertybes.

Byloje taip pat išaiškintos ir įžūlios atviros vagystės.

Nustatyta, kad nepilnametis, veikdamas su kitais asmenimis arba vienas, vogė iš parduotuvių.

2023 m. gruodžio 8 d. asmenys apvogė parduotuvę, pasisavindami alkoholinių ir nealkoholinių gėrimų, o nepavykus pasišalinti iš įvykio vietos, tyčia spardė užblokuotas parduotuvės duris, kol nulaužė jų elektroninį užraktą ir pasišalino.

Taip pat nustatyta, kad tų pačių metų vasario 10 d. nepilnametis elektronikos prekių parduotuvėje pagrobė 310 eurų vertės ausines, o po savaitės, kartu su nenustatytu asmeniu, maisto prekių parduotuvėje atvirai pagrobė 5 butelius stipriųjų alkoholinių gėrimų.

Pasak teismo, šioje byloje įrodytos ne tik įžūlios asmens vagystės, bet ir chuliganiškas elgesys su aplinkiniais.

Balandžio 4 dieną, būdamas neblaivus (nustatytas 0,93 prom. neblaivumas), nepilnametis kartu su grupe jaunuolių įlipo į troleibusą, jame elgėsi agresyviai, demonstravo nepagarbą aplinkiniams, trikdė viešąją rimtį ir garsiai vartojo necenzūrinius žodžius.

Išlipęs iš troleibuso, į jo langą metė butelį, o kartu keliavęs jo pažįstamas apspjovė troleibuso vairuotoją. Pašaliniam asmeniui bandžius sulaikyti chuliganiškai besielgusį jaunuolį, kilo konfliktas, per jį kaltinamasis pilietiškam asmeniui grasino bei prieš jį panaudojo fizinį smurtą. Šiam asmeniui dėl patirtų sužalojimų buvo konstatuotas nežymus sveikatos sutrikdymas.

Nepilnametis per teismo posėdį pilnai pripažino savo kaltę ir nurodė, jog paveikslus sugadino iš neturėjimo ką veikti, ausines vogė nes „jų labai reikėjo“, o aiškindamasis dėl gėrimų vagysčių paaiškino, kad juos tiesiog išgėrė su draugais.

Bylą nagrinėjusi teisėja Sigita Meškauskienė, atsižvelgdama į kaltinamojo asmenybę, faktą, jog asmuo yra nepilnametis, bei ankstesnius asmens teistumus, prieš skirdama bausmę kreipėsi į Lietuvos probacijos tarnybą, pavedant asmeniui atlikti socialinio tyrimo išvadą.

Teismo nuosprendyje pažymima, jog asmuo, būdamas itin jauno amžiaus jau turi tris apkaltinamuosius nuosprendžius už analogiškas nusikalstamas veikas, taip pat, jog Kauno apylinkės teisme šiuo metu yra nagrinėjamos dar trys baudžiamosios bylos, kuriose jis taip pat pripažintas kaltinamuoju, be to, nuo 2022 m. liepos iki 2024 m. balandžio mėnesio asmuo 26 kartus patrauktas administracinėn atsakomybėn.

„Kaltinamąjį nuo naujų nusikalstamų veikų darymo iš esmės sulaikė ne jo paties padarytos išvados dėl netinkamo elgesio, o tik jo laikinas sulaikymas bei paskirta griežčiausia kardomoji priemonė – suėmimas, kuri teismo tęsiama lig šiol. Teismo vertinimu, asmuo yra linkęs nusikalsti, daryti kitus teisės pažeidimus ir yra akivaizdu, kad toks visuomenėje smerktinas elgesys kaltinamajam yra priimto elgesio modelis. Šios aplinkybės kaltinamąjį charakterizuoja neigiamai kaip asmenį, nepaisantį visuomenėje nusistovėjusių elgesio taisyklių, tai rodo jo antivisuomenines nuostatas, nihilistinį požiūrį į teisės ir visuomenėje priimtas moralės bei elgesio normas.

Įvertinus kaltinamąjį charakterizuojančius duomenis bei nustatytas nusikalstamų veikų įvykdymo aplinkybes, teismas sprendžia, kad bausmės tikslams pasiekti – sulaikyti kaltinamąjį nuo nusikalstamų veikų darymo, atimti galimybę daryti naujas veikas bei užtikrinti teisingumo principo įgyvendinimą jam skirtina inkriminuojamų straipsnių sankcijose numatyta bausmės rūšis – terminuotas laisvės atėmimas arba areštas.

Pažymėtina, jog asmuo augo aplinkoje, kurioje buvo dedamos didelės tiek socialinių darbuotojų, tiek psichologų bei kitų specialistų pastangos, kad jo elgesys stabilizuotųsi, tačiau dėl dažno savavališko pasišalinimo iš namų, to nebuvo įmanoma užtikrinti. Esant aukščiau išdėstytų nustatytų faktinių aplinkybių visumai, konstatuotina, kad nėra pagrindo asmens atžvilgiu laisvės atėmimo bausmės vykdymą dar kartą atidėti“, – teigia nuosprendį paskelbusi teisėja Sigita Meškauskienė.

Penktadienį paskelbtu nuosprendžiu asmuo pripažintas kaltu dėl dviejų turto sunaikinimo ar sugadinimo epizodų, trijų vagysčių ir viešosios tvarkos pažeidimo.

Subendrinus bausmes, jam paskirta galutinė 1 metų laisvės atėmimo bausmė.

Byloje taip pat tenkinti nukentėjusiųjų civiliniai ieškiniai turtinės žalos atlyginimui.

Nuosprendis nėra įsiteisėjęs ir per 20 dienų gali būti skundžiamas.