PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 17 d. 20:00

Nuo spalio keisis automobilio techninės apžiūros tvarka

Marijampolė

mmm.lt

Greta PaulevičiūtėŠaltinis: mmm.lt


318963

Jau už dviejų savaičių gudraujančių vairuotojų laukia pasikeitimai - vienos dienos leidimas nuvykti į techninės apžiūros stotį bus išduodamas tik du kartus. Tokį sprendimą įtakojo pastebėta tendencija, kuomet vairuotojai piktnaudžiauja leidimu, jį išsiima neribotą kiekį kartų ir dalyvauja eisme su techniškai netvarkinga transporto priemone - tokiu būdu sukeldami pavojų kitiems.

Pagal iki šiol galiojančią tvarką pasibaigus automobilio techninei apžiūrai vienos dienos leidimą nuvykti į techninės apžiūros stotį transporto priemonės savininkas gali gauti neribotą kiekį kartų. Tačiau jau nuo spalio 1 d. tokia tvarka pasikeis ir laikino leidimo išdavimas bus griežtesnis.

„Nuo spalio pirmos dienos yra patvirtinta Lietuvos transporto saugos administracijos tvarka, kad vienkartinį leidimą bus galima pasiimti tik du kartus ir jeigu netvažiuoji į techninės apžiūros stotį – tiesiog nebegali gauti tokio leidimo. Tokiu atveju reikėtų naudotis arba autovežio pasalugomis arba kitomis paslaugomis, bet pats automoblis eisme dalyvauti negalės“, - Lietuvos techninės apžiūros įmonių asociacijos atstovas spaudai – Renaldas Gebartas.

Pasak asociacijos „Transeksta“ atstovo tokie pokyčiai priimti, nes pastebima, kad dalis vairuotojų tokiais leidimais piktnaudžiauja.

„Pastaraisiais metais pastebėjom tendenciją, kad vienkartinių leidimų išimama kai kuriais atvejais vienam automobliui per metus 30-40, rekordininkas yra beveik 200 tokių leidimų – tai yra akivaizdu, kad yra šios tvarkos tam tikra spraga ir žmonės tuo piktnaudžiauja. Tikėtina, kad važinėja netvarkingais automobiliais, dalyvauja eisme ir taip kelia tiesiog pavojų“, – teigia atstovas.

Lietuvos techninės apžiūros įmonių asociacijos duomenimis – vienos dienos leidimais pasinaudoja tik apie 57 procentai juos užsakiusių automobilių savininkų.

„Tendencijos yra šiek tiek bauginančios, nes praeitais metais tokių vienakertinių leidimų buvo paimta beveik 400 tūkstančių – tai yra beveik dvigubai nei 2022 metais. Pastaraisiais mėnėsiais tos tendencijos visiškai nesikeitė. Pasitikrinau liepos mėnesio skaičius, išduota yra 59 tūkstančiai tokių leidimų. Tai yra tikrai labai dieli skaičiai“, – teigia jis.

Pasak atstovo, kol kas yra numatyta viena išimtis – tam pačiam automobiliui vienkartinis leidimas bus išduodamas pakartotinai tik tuo atveju, jeigu pasikeis automobilio savininkas.

„Pas latvius apskritai per metus galima du kartus pasiimti tokį vienkartinį leidimą. Tai kitose šalyse kažkaip tvarka yra griežtesnė arba mentalitetas šiek tiek kitas ir ten žmonės tikėtina nemaskuoja techninių problemų tokiais abejotinais būdais“, – pasakoja R. Gebartas.

Vienos dienos leidimas yra išduodamas tik Lietuvos Respublikoje registruotai transporto priemonei. Jį gauti galima fiziškai nuvykus į techninių apžiūrų centrą arba nuotoliniu būdu prisijungus prie Lietuvos techninės apžiūros įmonių asociacijos interneto svetainės.