PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2024 m. Rugsėjo 1 d. 10:49

 Nuo slyvų pyrago pirštus apsilaižys artimieji ir svečiai

Lietuva

Racool_studio nuotr.

EtapliusŠaltinis: Etaplius.LT


316037

Vasarą įvairių gėrybių medžiai ar krūmai pradeda duoti savo pirmuosius vaisius. Tai ne tik įvairios uogos ar daržo gėrybės, bet ir kaulavaisiai. Tarp jų Lietuvoje populiariausios yra slyvos, kurios šiais laikais yra gerokai primirštos. Visgi, pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šie vaisiai dėl savo unikalaus naudingųjų medžiagų mišinio gali ne tik praturtinti mitybą, bet ir sumažinti lėtinių ligų riziką.

Skaidulų ir vitaminų šaltinis

Slyvos yra ypač maistingos, o jų nauda sveikatai – neabejotina. Pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, jose gausu tiek įvairių vitaminų, tiek ir skaidulų. „Slyvose daug vitaminų ir mineralų, taip pat skaidulų ir antioksidantų, kurie gali padėti sumažinti kai kurių lėtinių ligų riziką. Šiuose kaulavaisiuose randama kalio, kalcio, magnio, šiek tiek vario ir cinko. Be to, slyvos pasižymi vitaminais A, B ir C, jose taip pat randama folatų, karotinoidų ir fenolio junginių. Tiesa, reikėtų atsižvelgti į tai, kad, lyginant su kitomis uogomis, slyvos yra šiek tiek kaloringesnės: 100 gramų turi 57 kalorijas“, – teigia specialistė.

Tiesa, gydytoja dietologė išskiria, kad šviežių ir džiovintų slyvų naudingosios medžiagos yra skirtingos, tad jas vartoti reikėtų atsižvelgiant į organizmo poreikius. „Pastebima, jog dažnai bijoma valgyti šviežias slyvas dėl jų laisvinamojo poveikio. Tačiau tai lemia fruktanai ir sorbitolis, kurio randama džiovintose, o ne šviežiose slyvose. Taip pat, lyginant su šviežiomis, džiovintos slyvos turi gausiau tirpių ir netirpių skaidulų, kurios skatina žarnyno motoriką. Todėl džiovintas pata-#riama vartoti tiems, kuriuos vargina vidurių užkietėjimas. Bendrai slyvų dienos norma neturėtų viršyti 7–8 vaisių per dieną“, – sako ekspertė.

Panaudojimo variantų – visa galybė

Slyvos pritaikomos daugelyje pusryčių variantų ar desertų. Gydytoja dietologė su šiais kaulavaisiais siūlo daryti glotnučius ar iš jų spausti sultis: „Pusryčiams galite rinktis graikinį jogurtą, jį paskanindami slyvomis bei granola: jogurtas suteiks baltymų ir probiotikų, o slyvos – natūralaus saldumo ir skaidulinių medžiagų. Taip pat pusryčiams galima rinktis slyvų glotnutį: sutrinkite slyvas su šaldytomis uogomis, bananu, špinatais ir šlakeliu migdolų pieno – taip galėsite dieną pradėti nuo maistingųjų medžiagų kupino kokteilio. Jei mėgstate košes, tai, virdami, pavyzdžiui, avižinę košę, galite ją paskaninti slyvomis: nuo karščio jos suminkštės ir išleis natūralias sultis, o avižiniai dribsniai įgaus daugiau skonio.“

Išsaugoti šviežumą galima užšaldant

Norintieji maitintis sveikiau į savo racioną turėtų įtraukti daugiau tamsių slyvų. Iš esmės slyvos savo geriausias savybes išlaiko tik 3–4 dienas, tad, norint išvengti maisto švaistymo, reikėtų jų pirkti tik tiek, kiek planuojama suvartoti. Tačiau jei nusipirkote daugiau, jaudintis nereikėtų. Jas nuplaukite, nusausinkite, nulupkite ir išskobkite. Po to supjaustykite slyvas mažesniais gabalėliais, išdėliokite ant padėklo vienu sluoksniu ir užšaldykite. Vėliau šiuos gabalėlius galėsite naudoti uogienėms ar įvairių pigesnių patiekalų gardinimui.

Slyvų ir migdolų pyragas

Pyragui reikės:

  • 500 g tamsių slyvų,
  • 2 vnt. kiaušinių,
  • 150 g cukraus,
  • 100 g sviesto,
  • 200 g kvietinių miltų,
  • 100 g maltų migdolų,
  • 10 g kepimo miltelių,
  • 100 ml pieno,
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto,
  • cukraus pudros patiekimui.

Gaminimo eiga:

  • Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Slyvas nuplaukite, perpjaukite per pusę ir pašalinkite kauliukus.
  • Dideliame dubenyje sumaišykite sviestą su cukrumi iki purios masės. Po vieną įmuškite kiaušinius ir toliau maišykite, kol masė taps vientisa.
  • Įmaišykite vanilės ekstraktą, pieną, kvietinius miltus, maltus migdolus ir kepimo miltelius, kol gausite vienalytę tešlą.
  • Kepimo formą ištepkite sviestu ir supilkite tešlą. Ant viršaus išdėliokite slyvas, lengvai įspausdami jas į tešlą.
  • Kepkite apie 35–40 min., kol pyragas taps auksinės spalvos. Patikrinkite iškepimo lygį mediniu pagaliuku – jei ištraukus jis švarus, pyragas jau iškepęs.
  • Leiskite pyragui šiek tiek atvėsti, tada apibarstykite cukraus pudra.
  • Patiekite pyragą šiltą arba kambario temperatūros.

Pranešimas spaudai