PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Alfa2024 m. Rugpjūčio 23 d. 18:49

Nuo finansų iki žuvininkystės: ką Lietuvos politikai nuveikė Europos Komisijoje?

Lietuva

V. P. Andriukaitis, D. Grybauskaitė, V. Sinkevičius, A. G. Šemeta / ELTA/Alfa.lt fotomontažas

Alfa.ltŠaltinis: ALFA.LT


315236

Lietuva vargais negalais rado savo kandidatą į Europos Komisiją (EK) – buvusį premjerą ir europarlamentarą Andrių Kubilių. Jeigu ši kandidatūra bus patvirtinta oficialaus teikimo metu Lietuvoje ir pasirinkta EK pirmininkės Ursulos von der Leyen, A. Kubilius taps penktuoju Lietuvos deleguotu EK nariu nuo įstojimo į Europos Sąjungą (ES). Alfa.lt primena pirmąjį Lietuvos eurokomisarų ketvertą – kas tokie jie buvo ir kokiais Europos šeimos reikalais šie rūpinosi.

Dalia Grybauskaitė buvo pirmoji Lietuvos deleguota EK narė ir buvo atsakinga už finansinį programavimą ir biudžetą. Šias pareigas D. Grybauskaitė pradėjo eiti 2004 m. lapkritį, o baigė 2009 m. pavasarį, likus vos pusmečiui iki oficialios kadencijos pabaigos. Tuomet D. Gybauskaitė grįžo į Lietuvos nacionalinę politiką ir buvo išrinkta Lietuvos prezidente.

Dalia Grybauskaitė / Orestas Gurevičius/ELTA

2005 m. lapkritį, vos po vienų metų darbo EK, D. Grybauskaitė buvo išrinkta metų komisare dėl savo įdėtų pastangų formuojant ES biudžetą. D. Grybauskaitė taip pat smarkiai prisidėjo prie ES biudžeto pertvarkymo siekiant prisitaikyti prie 2008 m. prasidėjusios pasaulinės finansinės krizės.

Kai 2009 m. pavasarį D. Grybauskaitė buvo išrinkta Lietuvos prezidente, jos vietą EK perėmė Algirdas Gediminas Šemeta, o rudenį pasibaigus Komisijos darbui ir formuojant naują EK sudėtį, Lietuvą vėl pasiūlė A. G. Šemetą.

Algirdas Gediminas Šemeta / Mykolas Ambrazas/ELTA

„Tokį Komisijos pirmininko sprendimą vertinu kaip pasitikėjimą, o dar labiau kaip didžiulę atsakomybę“, – po antrojo paskyrimo žiniasklaidai kalbėjo A. G. Šemeta.

Tiesa, darbą naujasis komisaras tęsė gavęs kitą portfelį – jis tapo atsakingu už mokesčius ir muitų politiką, auditą bei kovą su sukčiavimu. Šioje srityje A. G. Šemeta neliko nepastebėtas – 2012 m. tarptautinis leidinys, apžvelgiantis mokestinę politiką, „International Tax Review“ A. G. Šemetą išrinko antruoju pasaulyje įtakingiausiu žmogumi tarptautinių mokesčių srityje, o pats politikas neretai kalbėdavo didžiausiuose užsienio žiniasklaidos kanaluose apie būtinybę skatinti skaidrumą mokesčių srityje.

A. G. Šemeta EK dirbo iki pat kadencijos galo 2014 m. ir yra ilgiausiai EK nariu išdirbęs politikas iš Lietuvos.

2014 m. Lietuvos delegacijos EK vairą perėmė socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis. Lietuvoje, prieš sutikdamas kandidatuoti į naujai formuojamą EK sudėtį, V. P. Andriukaitis ėjo sveikatos apsaugos ministro pareigas. Darbą sveikatos srityje jis tęsė ir būdamas eurokomisaru – jam atiteko sveikatos ir maisto saugos portfelis. Darbą jis tęsė iki 2019 m.

Vytenis Povilas Andriukaitis / Martynas Ambrazas/ELTA

Svarbiausi V. P. Andriukaičio interviu užsienio žiniasklaidai apėmė sveikatos nelygybės Europoje temas, antimikrobinio atsparumo (AMR) problemos sprendimus, sveikatos apsaugos sistemų stiprinimą bei pasirengimą ekstremaliosioms situacijoms, susijusioms su sveikata.

V. P. Andriukaitis siekė užtikrinti, kad ES pacientai turėtų galimybę naudotis kokybiškomis sveikatos priežiūros paslaugomis visoje ES, nepriklausomai nuo jų finansinių galimybių​.

Pastarasis Lietuvos deleguotas eurokomisaras yra Virginijus Sinkevičius. 29 metų politikas darbą EK pradėjo 2019 m. ir tapo jauniausiu EK nariu gavęs vandenynų, aplinkosaugos ir žuvininkystės portfelį. Amžiaus faktas neprasprūdo ir tarptautinėje erdvėje – V. Sinkevičius net buvo pavadintas pirmuoju tūkstantmečio kartos komisaru.

Virginijus Sinkevičius / Dainius Labutis/ELTA