PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kriminalai2024 m. Rugpjūčio 12 d. 10:49

NTAKD skyrė baudą „Viada LT“ degalinių tinklui už prekybą kanapių žiedų suktinėmis

Lietuva

Unsplash.com nuotr.

Pranešimas spaudaiŠaltinis: Pranešimas spaudai


313677

Didžiausias Lietuvoje degalinių tinklas, valdomas UAB „Viada LT“ pažeidė Lietuvos Respublikos pluoštinių kanapių įstatymo nuostatas, kadangi prekiavo pluoštinių kanapių (rūkomaisiais žoliniais) gaminiais – kanapių žiedų suktinėmis „Roll Premium“, kurios buvo įvardintos kaip „arbata“. Šiuose gaminiuose esančio tetrahidrokanabinolio (toliau – THC), kuris yra įtrauktas į Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2000 m. sausio 6 d. įsakymu Nr. 5 patvirtintą Narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašą, kiekis viršija teisės aktuose nustatytas leistinas normas ir siekia 607mg (0,09 proc.).

Kanapių žiedų suktinės yra priskiriamos prie rūkomųjų žolinių gaminių ir jose turi būti nulinis THC kiekis.

UAB „Viada LT“ taip pat nesilaikė Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo reikalavimų dėl reklamos ir gaminių ženklinimo.

Tai buvo konstatuota šių metų rugpjūčio 7 d. Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamente (toliau – Departamentas) vykusiame bylos nagrinėjime.

„Šiais metais paskyrėme jau antrąją ekonominę sankciją verslo subjektui už Pluoštinių kanapių įstatymo reikalavimų nesilaikymą. Liepos mėnesį analogiškos nuobaudos sulaukė UAB „Biotecus“, – sako Tabako ir alkoholio kontrolės skyriaus patarėjas, laikinai vykdantis vedėjo funkcijas Darius Sadaunykas. Jo teigimu, Departamentas jau yra ne kartą įspėjęs verslininkus laikytis įstatymo reikalavimų, yra suinteresuotas suteikti visą reikalingą informaciją ir pagalbą, kad nusižengimų būtų išvengiama. Tačiau Departamento specialistai neketina užsimerkti akis prieš akivaizdžius pažeidimus, todėl apie skirtas nuobaudas vis plačiau bus informuojama ir visuomenė.

Klaidinantis ženklinimas

Departamento specialistai konstatavo, kad ant gaminių išorinių pakuočių nurodyta klaidinga galutinė gaminio vartojimo paskirtis ir vartojimo būdas, t. y. nurodyta paskirtis „Kanapių žiedų arbata“ ir paruošimo būdas: „Pakelio turinį užplikyti 200 ml vandens“. Kad gaminys nėra arbata patvirtina tyrimą atlikusi Muitinės laboratorija, kuri konstatavo kad gaminys savo „sudėtyje neturi tabako ar nikotino, tačiau turi suformuotą filtrą“, tai yra pritaikytas rūkyti.

Suktinių galėjo įsigyti ir nepilnamečiai

Bylos nagrinėjimo metu buvo išsiaiškinta ir tokia aplinkybė, kad šias suktines galėjo įsigyti ir asmenys iki 16 metų amžiaus. Kadangi gaminys buvo parduodamas kaip arbata, jokie prekybos ribojimai nebuvo taikomi, juos galėjo įsigyti ir nepilnamečiai.

Departamento specialistai užfiksavo, kad pažeidžiant Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo nuostatas, įmonė laiko ir parduoda rūkomuosius žolinius gaminius, kurių ženklinimas neatitinka Įstatymo reikalavimų, nė vienas gaminys nebuvo paženklintas įspėjimu apie galimą žalą sveikatai.

Skirtos baudos

Išnagrinėjus bylą, buvo priimti du nutarimai, kuriuose konstatuojama, kad už Pluoštinių kanapių įstatymo pažeidimą įmonei skiriama 750 eurų bauda. O už Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pažeidimus – 1448 eurų bauda. Abu nutarimai per mėnesį nuo jo įteikimo dienos gali būti skundžiami.