PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 19 d. 10:49

Ateityje valstybė nestatys su federacijomis nesuderintų sporto objektų

Lietuva

NSA vadovas Mindaugas Špokas / Alfredo Pliadžio nuotr.

Vilmantas VenckūnasŠaltinis: BNS


319401

Valstybė ateityje nestatys nė vieno sporto infrastruktūros objekto, jei jis nebus suderintas su sporto federacijų poreikiais, sako Nacionalinės sporto agentūros (NSA) direktorius Mindaugas Špokas.

„Noriu pasidžiaugti, kad per paskutinius 15 metų valstybė kartu su savivaldomis labai investavo daug lėšų į infrastruktūrą, matome ir pliusų, ir trūkumų. Trūkumai yra tokie, kuriuos dabar taisome, kad ateityje valstybė nestatys nė vieno objekto, kur nebus suderinta su (sporto – BNS) federacijų poreikiais“, – ketvirtadienį spaudos konferencijos Seime metu sakė M. Špokas.

„Negalima statyti objekto, kuris neatitinka federacijų lūkesčių, yra labai blogų pavyzdžių, yra gerų pavyzdžių, ateityje norime koja kojon eiti su federacijomis“, – pridūrė jis.

Sporto infrastruktūros atnaujinimas visame sporto finansavime valstybės biudžeto lėšomis šiemet sudarė kiek daugiau nei ketvirtadalį – 27 procentus.

„Pavyzdžiui, Panevėžyje statomas olimpinis baseinas už valstybinius pinigus ir gana didelius. Mūsų tikslas, kad plaukimas turėtų centrą Panevėžyje ir išskirtines sąlygas ten treniruotis, kad nebūtų situacija, kai bus baseinas, bet jie neturės galimybės ten patekti, nes kainos yra neadekvačios“, – dėstė M. Špokas.

„Baseinų atvejus visi žinome, pasistatome baseiną per 3–4 metus ir neturime su kuo dirbti, nes nepagalvojome, kad trenerių reikės, kad kažkam reikės vykdyti veiklą, kad brangus baseino išlaikymas“, – pridūrė jis.

Anot M. Špoko, ketinama ateityje patvirtinti taisykles, kam bus pritaikoma sporto bazė, prieš jos statyboms skiriant valstybės lėšas.

„Turime dabar ir tą garsųjį stadioną ar multifunkcinį centrą, tai mūsų ir dabar buvo prašymas įtraukti federacijas, kurioms tos bazės statomos, nes negali būti kažkas kažkam darome, bet nežinoma kas“, – sakė NSA vadovas.

M. Špokas minėjo ir Vilniuje planuojamą statyti daugiafunkcį kompleksą su nacionaliniu stadionu.

„Džiaugiuosi, kad buvo įtrauktos ir federacijos, ta pati gimnastika prašviesėjo, nes ten jie galėtų turėti bazes, aišku, dabar reikėtų pažiūrėti galutinį projektą“, – teigė jis.

2022 metais atidarius Dariaus ir Girėno stadioną Kaune, jam pastabų turėjo Lietuvos lengvosios atletikos federacija. Tuomet teigta, kad dėl netinkamai sumontuotos dangos ir nekokybiškai įrengtų rungčių sektorių didėja sportininkų traumų tikimybė.

Tuo metu po šiemet rugpjūtį vykusių Edo Sheerano (Edo Širano) ir Jessicos Shy (Džesikos Šai) koncertų stadiono veja buvo netinkamos kokybės ir nespėjo atsigauti, tad Lietuvos futbolo federacija (LFF) buvo priversta Lietuvos vyrų rinktinės rungtynes UEFA „Tautų lygoje“ su Kipro rinktine perkelti į Marijampolės stadioną.