PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Verslas2024 m. Rugpjūčio 22 d. 16:37

„Novaturas“ gegužę deklaravo per dideles pajamas: dėl klaidos sulaukė banko ir auditorių kritikos

Lietuva

„Novaturas“ / Alfa.lt

Ūla KlimaševskaŠaltinis: ELTA


315067

Birželį skelbtoje kelionių organizatoriaus „Novaturas“ finansinėje ataskaitoje investuotojus informavus apie daugiau nei 3 mln. eurų padidintas gegužės mėnesio pajamas, pati įmonė pabrėžia, kad ši situacija susidarė dėl „techninės klaidos“, kuri patikslinta dar liepą, o plačiau situaciją investuotojams ketinama paaiškinti naujausių finansinių rezultatų ataskaitoje penktadienį. Visgi, pastabų kelionių organizatoriui dėl praėjusių metų finansinių rezultatų ataskaitos turėjo nepriklausomi auditoriai, o nurodytas mažesnes pajamas rinkos priežiūrą vykdantis Lietuvos bankas (LB) taip pat vadina „neįprasta praktika“.

Kaip bendrovė per „Nasdaq“ biržą pranešė birželio viduryje, gegužę „Novaturas“ gavo 17,3 mln. eurų pajamų. Tačiau lygiai po mėnesio skelbdamas birželio mėnesio finansinę ataskaitą kelionių organizatorius kartu patikslino ir gegužės pajamas – ataskaitoje nurodyta, kad teisinga suma siekia 14,1 mln. eurų.

Kartu bendrovė paskelbė šių metų sausio–birželio mėnesių rezultatus – šiuo laikotarpiu fiksuotos 86,8 mln. eurų pajamos, kai pernai tuo pat metu jos siekė 102,5 mln. eurų.

Kaip teigia pats „Novaturas“, atliekant skaičiavimus padaryta techninė klaida, o šiuo metu ataskaitose pateikiami tiek gegužės mėnesio, tiek sausio-birželio laikotarpio finansiniai rezultatai yra teisingi.

„Verta paminėti, kad tam tikri pajamų patikslinimai, lyginant preliminariai skelbiamus ir galutinius rezultatus, yra gana įprasta praktika“, – teigė „Novaturas“.

„Pristatant liepos mėnesio rezultatus ir bendras šių metų pajamas, skaičiai jau pateikti teisingai. Tai reiškia, kad iki nurodyto laikotarpio fiksuojamos 2024 m. pajamos yra didesnės nei skelbtuose preliminarių kiekvieno mėnesio rezultatų pranešimuose. Detalesnė apžvalga vyks pristatant šių metų pirmojo pusmečio rezultatus“, – pridūrė agentūra.

Tiesa, praėjusių metų „Novaturo“ finansinių rezultatų ataskaitai pastabų turėjo ir auditoriai, pareiškę sąlyginę nuomonę. Jų išvadoje nurodyta, kad atlikus auditą buvo „identifikuoti reikšmingi skirtumai“ tarp ataskaitoje pateiktų ir išankstinių mokėjimų – pastarieji, kaip parodė auditas, buvo mažesni.

„Identifikuoti skirtumai susiję su Grupės ir Bendrovės likučiais atitinkamai sudarė 746 tūkst. eurų ir 652 tūkst. eurų: patvirtinti išankstiniai mokėjimai buvo mažesni už juos, kurie buvo pateikti 2023 metų gruodžio 31 d. Grupės ir Bendrovės finansinės būklės ataskaitose. (...) Be to, nebuvo gauti suderinimo laiškai Grupės ir Bendrovės išankstiniams mokėjimams, kurie 2023 m. gruodžio 31 d. sudarė atitinkamai 566 tūkst. eurų ir 557 tūkst. eurų“, – teigiama išvadoje.

Audituotais duomenimis, 2023 m. „Novaturo“ grupė skelbia fiksavusi 208,3 mln. eurų pajamų.

Finansų rinkos dalyvius prižiūrinčio Lietuvos banko (LB) teigimu, bendrovės nurodytos „reikšmingai“ – t. y. daugiau nei 10 proc. – mažesnės nei iš tikrųjų pajamos nėra įprasta praktika.

„Tai, be abejo, kelia klausimų tiek priežiūrai, tiek investuotojams. Todėl pajamų pripažinimo klausimu su bendrove kontaktavome dar gegužės mėnesį, tikimės, kad artimiausiu metu bendrovė pati viešai investuotojams paaiškins reikšmingus pokyčius pajamų pripažinime“, – Eltai teigė LB Kapitalo rinkos priežiūros skyriaus koordinatorė Aurelija Gasiūnienė.

Tokį platesnę apžvalgą investuotojams „Novaturas“ ir planuoja pateikti penktadienį.

„Mes palaikysime kontaktą tiek su bendrove, tiek su jos auditoriumi. Mūsų tikslas – kad investuotojai būtų tinkamai informuoti apie bendrovės veiklą“, – tikino A. Gasiūnienė.

Gegužės mėnesį „Novaturas“ taip pat keitė finansų direktorių – juo tapo Vaidrius Verikas, iš pareigų vėliau pasitraukęs po beveik dviejų mėnesių darbo – liepos 19 d. Įmonės teigimu, šis pokytis su padaryta klaida „niekaip nėra susijęs“.

Kaip tikina ir pats V. Verikas, iš pareigų „Novature“ buvęs finansų direktorius pasitraukė asmeniniu sprendimu, perėjęs dirbti į technologijų sektoriaus įmonę. „Sąmokslo teorijomis“ V. Verikas vadina ir įtarimus, kad dėl galimos klaidos įmonė nusprendė buvusį už finansus atsakingą vadovą atleisti.

„Pilnai žinau, kodėl (įvyko klaida nurodant gegužės pajamas – ELTA), bet man būtų neetiška komentuoti tos įmonės rezultatus. (...) Nutiko manuali klaida, kai vieno mėnesio duomenys nukrito į kitą“, – Eltai sakė V. Verikas.

Įvertinus „Nasdaq“ biržoje skelbiamus „Novaturo“ grupės akcijų kainos pokyčius, matyti, kad listinguojamų akcijų vertė gana nuosekliai mažėja nuo pat šių metų vasario vidurio – vasario 12 d. akcijos kaina siekė beveik 3,48 euro, kai liepos 23 d. duomenimis ji laikėsi beveik 1,98 euro už akciją ribose.

Centrinio banko teigimu, tokį kritimą galima būtų paaiškinti viešai įmonės skelbtais veiklos rezultatais – didžiųjų bendrovės akcininkų pasikeitimu, vadovų kaita, pandemijos poveikiu, finansiniais rezultatais, sąlygine auditoriaus išvada ir kitais.

Pernai „Novaturas“ grynasis pelnas sudarė beveik 3,7 mln. eurų. 2022 metais kelionių organizatorius gavo beveik 196,7 mln. eurų pajamų, o pelno įmonė negavo – patyrė 605 tūkst. eurų nuostolį.

„Novaturo“ grupė yra vietinio kapitalo užsakomųjų skrydžių kelionių organizatorius Baltijos šalyse. 2023 metais grupė skelbia aptarnavusi 259 tūkst. keleivių Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje.