PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 9 d. 10:29

NKC kraujo donorams išdalijo 1,3 tūkst. papildų, tęs šią iniciatyvą

Lietuva

NKC nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: BNS


313404

Nacionalinis kraujo centras (NKC) skelbia pavasarį išdalijęs 1,3 tūkst. maisto papildų su geležimi donorams, kurie negali dovanoti kraujo dėl per žemo hemoglobino ar feritino kiekio.

Kaip nurodoma penktadienį išplatintame pranešime, šiuos papildus išdalijus tokiam pačiam skaičiui donorų, iš jų beveik 200 po mėnesio galėjo prisidėti prie donorystės, nes jų kraujo rodikliai pagerėjo.

NKC duomenimis, Vilniuje išdalinta 700, Klaipėdos ir Panevėžio regionuose – po 300 papildų pakuočių.

Tęsti šią iniciatyvą NKC skatina tai, kad nemaža dalis kraują dovanoti norinčių gyventojų to negali padaryti dėl prastų jo rodiklių. Anot centro, pernai beveik 10 proc. donorų iš daugiau nei 40 tūkst. atvykusių trūko geležies kraujyje.

Dovanojamų papildų su geležimi vartojimo kursas – trys mėnesiai, bet gyventojai pakartotiniam tyrimui ar donacijai viename iš NKC padalinių laukiami po mėnesio.

NKC darbuotojai papildus išduoda tą pačią dieną po tyrimo atlikimo, konsultuojantis su donorystės vietoje dirbančiu NKC gydytoju. Donorui sugrįžus po mėnesio ir paaiškėjus, kad dėl netinkamų rodiklių jis vis dar negali dovanoti kraujo, bus skatinama tęsti papildų vartojimą ir vėl grįžti.

„Neatlygintina kraujo donorystė turi būti prieinama kuo didesniam gyventojų ratui. Ypač tai svarbu vasarą, kuomet tradiciškai atvyksta mažiau donorų, nors jų skaičiai didėja, bet gydymo įstaigų poreikiai yra išaugę ir nemažėja. Tad atnaujiname maisto papildų su geležimi dalijimą, kuris buvo nutrūkęs pasibaigus mūsų atsargoms“, – pranešime cituojamas D. Gutauskas.

NKC duomenimis, 2023 metais kraujo donorų sulaukta daugiau nei 40 tūkst., atlikta 72,3 tūkst. donacijų ir surinkta daugiau nei 32,5 tūkst. litrų kraujo.

Per pirmąjį 2024-ųjų pusmetį kraują dovanojo jau 28,3 tūkst. donorų, atlikta 37,4 tūkst. donacijų bei surinkta 16,8 tūkst. litrų kraujo.