PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2024 m. Liepos 17 d. 12:48

NKC įsigijus švitinimo įrangą, sutrumpės kraujo pristatymas Vilniuje

Lietuva

NKC pristatė modernią švitinimo įrangą. ELTA / Dainius Labutis

Greta Zulonaitė, Karolina AmbrazaitytėŠaltinis: BNS


309940

Už 250 tūkst. eurų įsigijus kraujo švitinimo įrangą, sutrumpės jo pristatymas Vilniuje, sako Nacionalinio kraujo centro (NKC) vadovas Daumantas Gutauskas.

„Procesas pats sutrumpėja iki šešių su puse minutės, o nuo užsakymo mes galime pateikti kraujo komponentą Vilniaus mieste maždaug per valandą, kituose Lietuvos miestuose, kaip minėjau, dėl eismo sąlygų gali ir užtrukti“, – trečiadienį žurnalistams Vilniuje sakė D. Gutauskas.

„Valandos periodas yra tikrai, net ir nelaimės atveju, pilnai pakankamas laikas išgelbėti pacientą. Problema, kad galėjo dėl švitinto kraujo pristatymo atidėjimo kas nors numirti arba turėti kažkokių negerų pasekmių sveikatai, tai tie laikai jau yra praeityje“, – tvirtino NKC vadovas.

Iki šiol kraujo komponentus NKC švitinti veždavo į Kauno klinikas. Anot D. Gutausko, prieš tai šis procesas užtrukdavo gerokai ilgiau.

„Gauname užsakymą, tipuojame kraują, tada vežame kraujo komponentą į Kauną, ten švitiname apie pusę valandos, tada vežame kraują į ligoninę“, – kalbėjo NKC vadovas.

„Bent jau trys-keturios valandos prisidėdavo kaip nieko“, – teigė jis.

Pasak D. Gutausko, sutartys dėl švitinimo paslaugos buvo sudaromos su įstaigomis, pasiūliusiomis mažiausią kainą. Nors tokią įrangą turi ir Santaros klinikos, jos konkurse nedalyvaudavo.

„Metai iš metų buvo tokia situacija, kad dalyvaudavo tik Kauno klinikos ir viskas, kitų sutarčių neturėjom. Kokią turėjom, tokią vežam“, – BNS teigė NKC vadovas.

Vieno kraujo maišelio švitinimas Kauno klinikose kainuodavo 16 eurų.

Pasak D. Gutausko, įsigytas aparatas šiuo metu rinkoje yra saugiausias ir moderniausias.

„Šitas būtent (aparatas – BNS) veikia ne gama spindulių principu, o rentgeno spindulių principu. Reiškia, neturi viduje pavojingos medžiagos, mums šalia jo būti nepavojinga“, – aiškino D. Gutauskas.

Aparatai naudojantys gama spindulius turi radioaktyvių medžiagų, jiems privaloma įrengti specialias švinu dengtas patalpas. Tuo tarpu NKC įsigytame aparate visi pavojų kaliantys procesai vyksta viduje, o švinu dengta pati įranga.

Švitinti kraujo komponentai naudojami gydymui naujagimiams, onkologinėmis bei kitomis sunkiomis ligomis sergantiems pacientams.

Švitinami yra tik individualiai recipientui parinkti kraujo komponentai, siekiant maksimaliai sumažinti su transfuzija susijusias, nepageidaujamas reakcijas ir eliminuoti atmetimą.