PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Gegužės 21 d. 09:24

Netoniuose duris atvėrė grupinio gyvenimo namai

Kaunas

Etaplius.LTŠaltinis: Kauno rajono savivaldybė


301826

Pirmadienį Netonių kaime, Gimtinės gatvėje (Raudondvario sen.), net keletą kartų skambėjo daina „Laukiu tavęs“, kurią įkurtuvių proga atliko grupinio gyvenimo namų gyventojai. Viešosios įstaigos „Tapk laisvas“ direktorė Snieguolė Butrimavičienė pasakojo, kad kūrinys buvo repetuojamas tris dienas. „Čia nuostabu, čia mes norime būti!“, – sutartinai klegėjo dešimt naujakurių.

S. Butrimavičienė prieš keletą metų panašius grupinio gyvenimo namus pamatė Olandijoje. „Dabar išsipildė mano svajonė“, – šypsojosi nevyriausybinės organizacijos vadovė.

Vyriausybės ir Kauno rajono savivaldybės pastangomis sukurtose erdvėse neįgalūs asmenys, šešių darbuotojų padedami, gamina valgyti, tvarko namus, prižiūri kiemą, mokosi socialinių, bendruomeninių ir kitų įgūdžių. Darbo dienomis vieni išvyksta mokytis į profesinę mokyklą, kiti į socialines dirbtuves arba užimtumo centrą.

„Linkiu, kad jūsų nedidelė bendruomenė jaustųsi oriai, gražiai bendrautų ir taptų svarbia didelės Kauno rajono šeimos dalimi“, – linkėjo meras Valerijus Makūnas.

Įstaigos direktorei jis dovanojo čekį, su kuriuo Simo Zarecko ūkyje bus galima įsigyti gėlių, o savivaldybės administracijos direktorius Šarūnas Šukevičius kiekvienam gyventojui įteikė po rankšluostį su Kauno rajono simbolika.

Raudondvario Šv. Kūdikėlio Jėzaus Teresės parapijos klebonas Erastas Murauskas palaimino naujuosius namus, po to paėmė į rankas gitarą ir kartu su naujakuriais sudainavo dar keletą dainų.

„Kas geriau – didelis protas ar didelė širdis? Tai retorinis klausimas. Esate apdovanoti išskirtine širdies šiluma, todėl tikiu, kad šiuose namuose klestės dora, supratimas ir meilė“, – kalbėjo dvasiškis.

Renginyje taip pat dalyvavo kitų socialinių įstaigų atstovai, socialinės terapijos namų „Akvila“ bendruomenė, irgi laukianti įkurtuvių Juragiuose (Garliavos apyl. sen.). Dar vieni grupinio gyvenimo namai, kuriuos administruos VšĮ „Tapk laisvas“, įsikurs Užliedžių seniūnijoje.

Jungtinių Tautų neįgaliųjų teisių konvencija pabrėžia būtinybę investuoti į paramą šeimai ir bendruomenines paslaugas, o institucinė globa įvardijama tik kaip kraštutinė priemonė. Konvencijoje tvirtinama, kad valstybė turi užtikrinti žmogui su negalia orų gyvenimą, ugdyti jo pasitikėjimą savimi ir leisti aktyviai dalyvauti visuomenės veikloje.

2014 m. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija patvirtino perėjimo nuo institucinės globos prie šeimoje ir bendruomenėje teikiamų paslaugų neįgaliesiems ir likusiems be tėvų globos vaikams veiklų planą. Viena šio plano dalių susijusi su socialinės globos įstaigų pertvarkymu – apgyvendinant tikslines grupes bendruomenėse ir kuriant socialines paslaugas.