PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2022 m. Gruodžio 19 d. 21:25

Netikėti silkės patiekalai

Lietuva

Freepik nuotr.

EtapliusŠaltinis: Savaitraštis „Etaplius“


254013

Įvairiausi silkių patiekalai per Kūčias ir Kalėdas tampa tikra stalo pažiba. Silkę per šventes įprasta ruošti su įvairiomis sezoninėmis daržovėmis, grybais, svogūnais. Tačiau jei tradicinės silkės receptai jau spėjo pabosti – naujų spalvų ji įgaus, jeigu pagardinsite šviežiais ar džiovintais vaisiais, riešutais, kiaušiniais.

Norint silkei suteikti įdomesnių spalvų, ją derinti galima su džiovintais ar šviežiais vaisiais bei uogomis, pavyzdžiui, razinomis, slyvomis, netgi braškėmis ar šilauogėmis. Šie ingredientai silkei suteiks saldumo, be to, gražiai atrodys lėkštėje.

Yra daug variantų, su kuo derinti silkę, apstu ir jos paruošimo būdų. Pavyzdžiui, vienas seniausių patiekalų su silke, kuriuo anksčiau Lietuvoje buvo populiaru mėgautis ir Kūčių vakarą, – ypatingi blyneliai. Jiems prireiks vos kelių ingredientų: miltų, vandens, silkės, druskos, pipirų, svogūno ir aliejaus kepimui.

Iš miltų, vandens reikėtų suformuoti tešlą, ją pagardinti prieskoniais. Svogūną šiek tiek pakepinti ir įmaišyti į tešlą. Galiausiai keptuvėje įkaitinti aliejų, dėti šaukštą tešlos, o ant jos – kelis nedidelius gabalėlius silkės ir kepti, kol gražiai apskrus.

Netikėti deriniai – nauji silkės skoniai

Norint paruošti egzotiškesnių patiekalų, silkę galima derinti su įvairiais vaisiais.

Silkė dera su obuoliais, kiviais, mangais, apelsinais, ananasais ir net bananais. Norėdami paįvairinti įprastą silkės patiekalą ir jos pateikimą, mangus, šviežius agurkus ir silkę sumaišykite su šlakeliu alyvuogių aliejaus, įberkite druskos, pipirų, kapotų petražolių. Viską išmaišykite, sudėkite į žemas taures. Taip patiekta silkė itin estetiškai atrodys ir ant šventinio stalo.

Jeigu vaisiais silkės visgi gardinti nesiryžtate, suporuokite ją su keptu baklažanu. O norint, kad ši daržovė įgautų dar stipresnio skonio, galite ją pagardinti austrių, žuvies, sojos ar kitais mėgstamais azijietiškais padažais. Galiausiai baklažaną sumaišykite su kapota silke ir patiekite su juoda duona.

Silkė su granatais ir avokadu

Jums reikės:

  • 4 gabaliukų silkių filė
  • 1 granato
  • 2 prinokusių avokadų
  • 1 mėlynojo svogūno
  • 2 v. š. majonezo
  • 1 šaukšto citrinų sulčių
  • Druskos, pipirų

Gaminimas:

Smulkiais gabaliukais supjaustykite silkių filė. Sukapokite svogūną ir plonai supjaustykite avokadą. Granatą perpjaukite ir išskobkite sėklytes. Viską sudėkite į indą. Įdėkite majonezo ir įpilkite citrinų sulčių. Pagardinkite druska, pipirais ir viską gerai išmaišykite. Valgykite su juoda duona.

Silkė su apelsinais ir mangais

Jums reikės:

  • 3 gabaliukų silkių filė
  • 2 apelsinų
  • 1 prinokusio mango
  • Žiupsnelio krapų
  • Žiupsnelio cukraus
  • 2 v. š. krienų
  • 150 g grietinės
  • Druskos, pipirų

Gaminimas:

Silkių filė supjaustykite nedideliais gabaliukais. Iš vieno apelsino išspauskite sultis į puodelį. Nulupkite likusio apelsino ir avokado žievę, supjaustykite vaisius kubeliais. Viską sudėkite į indą su silke. Apelsinų sultis sumaišykite su krienais, grietine, kapotais krapais, druska, cukrumi ir pipirais. Padažą užpilkite ant silkės su vaisiais. Mėgaukitės!

Silkė su kaparėliais ir kiaušiniais

Jums reikės:

  • 4 gabaliukų silkių filė
  • 4 virtų bulvių
  • 3 virtų kiaušinių
  • 1 mėlynojo svogūno
  • 4 marinuotų agurkų
  • Šaukšto kaparėlių
  • 1 v. š. citrinų sulčių
  • Majonezo
  • Druskos, pipirų

Gaminimas:

Nedideliais gabalėliais supjaustykite silkių filė. Kubeliais supjaustykite virtas bulves, kiaušinius ir marinuotus agurkus. Sukapokite svogūną. Viską sudėkite į indą. Užberkite kaparėlių. Įpilkite citrinų sulčių. Įdėkite majonezo ir viską gerai išmaišykite. Pagardinkite druska ir pipirais. Skanaus!

Pranešimas spaudai