PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2024 m. Balandžio 19 d. 09:08

Netikėtas ingredientas taps marinatu mėsai Nr. 1

Lietuva

Freepik.com nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Pranešimas spaudai


298412

Įsibėgėjantis pavasaris vienus jau suviliojo pradėti kepsninių sezoną, kiti dar kol kas kliaujasi orkaite, tačiau klausimas dažnam kyla tas pats – kokį marinatą naudoti šviežiai mėsai, kad ji būtų sultinga ir tirptų burnoje? Aibė receptų žada tą patį, tačiau verta išbandyti itin pigų ir paprastą variantą.

Raugintos daržovės yra itin naudingos organizmui, tačiau verta naudoti ne tik pačias daržoves, bet ir skystį, kuriose jos mirko. Jis taip pat yra puiki vitaminų bomba, o kartu pasižymi turtingu, ryškiu skoniu. Nuo konservuotų agurkų likęs sūrymas gali pasitarnauti įvairiais būdais virtuvėje.

Aromatingas ir rūgštelėjantis marinatas yra puikus ingredientas sriuboms ir padažams, kai norisi ryškesnio, intensyvesnio skonio. Jis apskritai yra geras acto ar citrinos sulčių, kurių norite dėti į patiekalus, pakaitalas. Mažiau žinomas, bet ypač skanus panaudojimo būdas yra grikių, ryžių ar kitų kruopų, grūdinių kultūrų paruošimui. Tiesiog agurkų marinatą naudokite vietoj vandens, ir paruošite išskirtinio skonio garnyrą prie mėsos, paukštienos, žuvies ar daržovių patiekalų.

Rūgšties, česnako ir druskos turintis sūrymas nuo agurkų taip pat yra puikus pagrindas marinatui šviežiai mėsai, paukštienai ar daržovėms. Dažnai šie ingredientai šiaip ar taip naudojami marinavimui, tad taip paspartinsite procesą ir tiesiog sutaupysite.

Marinatą paruošti lengva, nes jis bus geras pagrindas įvairioms interpretacijoms, galima naudoti skirtingus prieskonius. Tereikia įtrinti kiaulienos nugarinę, sprandinę, vištienos krūtinėlę ar kitą mėsą mėgstamais prieskoniais ir užpilti konservuotų agurkų vandeniu. Šis skystis yra natūraliai sūrus ir rūgštus, todėl jums nereikės sūdyti mėsos ar dėti rūgščių produktų, pavyzdžiui, acto ar citrinų sulčių. Mėsa bus minkšta ir švelni, su ryškiu krapų ir česnakų aromatu.

Išraiškingo skonio sūrymui daug papildomų ingredientų nereikia. Mėsa bus labai skani marinuota agurkų skystyje su garstyčiomis, čiobreliais, maltomis saldžiosiomis paprikomis ir mairūnais. Marinuokite ne mažiau kaip 1 valandą, geriau gerokai ilgiau. Taip pat galite palikti mėsą šiame mišinyje per naktį – tuomet poveikis bus geriausias.

Su sojų padažu. Šis marinatas tiks įvairiai šviežiai mėsai – nuo kiaulienos sprandinės iki švelnios vištienos krūtinėlės ir iešmelių su daržovėmis.

Marinatui reikės šių ingredientų:

  • ½ puodelio konservuotų agurkų skysčio
  • 2 šaukštų sojų padažo
  • 2 šaukštų medaus
  • 2 šaukštų raudonėlio
  • 1 šaukšto čiobrelių
  • 1 šaukšto maltos saldžiosios paprikos
  • 1 šaukštelio granuliuoto česnako
  • 1 šaukštelio granuliuoto svogūno
  • 1 šaukštelio druskos
  • ½ šaukštelio pipirų

Dideliame dubenyje sumaišykite paruoštus prieskonius su agurkų skysčiu, kad gautųsi vientisas mišinys. Į paruoštą marinatą sudėkite mėsą (galite ją lengvai įpjauti arba subadyti, kad dar geriau įsigertų marinato aromatas) ir palikite uždarytame inde šaldytuve kelioms valandoms.

Su medumi ir aitriųjų paprikų milteliais. Norint labiau pikantiško marinato, situaciją bemat pataisys maltų aitriųjų paprikų milteliai ir papildomos česnako skiltelės. O ryškiaspalvė ciberžolė, kurios dažnam liko nuo Velykų, suteiks egzotiško poskonio.

Reikės:

  • 1 puodelio konservuotų agurkų skysčio
  • 3–4 česnako skiltelių
  • 2 šaukštų garstyčių
  • 2 šaukštelių medaus
  • ½ šaukštelio maltų aitriųjų paprikų
  • 1 šaukštelio maltų saldžiųjų paprikų
  • ½ šaukštelio pipirų grūdelių
  • ½ arbatinio šaukštelio ciberžolės
  • 1 šaukštelio mairūno

Mėsą supjaustykite, užpilkite juos agurkų skysčiu ir įdėkite išspaustą česnaką. Sandariai uždarykite ir padėkite į šaldytuvą pernakt. Kitą dieną galite tęsti tolesnį paruošimą. Į dubenėlį sudėkite garstyčias, dar šiek tiek agurkų skysčio ir medų, išmaišykite, tuomet sudėkite likusius prieskonius. Mėsą pamirkykite garstyčių marinate ir kepkite orkaitėje ar kepsninėje. Jei po mirkymo dar liko skysčio, galite juo užpilti mėsos viršų.