PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 26 d. 11:01

Nesutarimų su D. Trumpu fone – V. Zelenskio vizitas Baltuosiuose rūmuose

Pasaulis

Volodymyras Zelenskis / Scanpix

BNSŠaltinis: BNS


320634

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį pristatys savo „pergalės planą“ Joe Bidenui ir Kamalai Harris, tačiau įsiplieskęs ginčas su Donaldu Trumpu primena, kad rinkimai Jungtinėse Valstijose netrukus gali pakirsti paramą Kyjivui.

V. Zelenskio vizito į Baltuosius rūmus metu ketinama paskelbti apie didesnę JAV paramą, nors neaišku, ar jis gaus leidimą Ukrainai naudoti JAV pagamintas ilgojo nuotolio raketas smūgiams Rusijos teritorijoje.

Respublikonų kandidatas į prezidento postą D. Trumpas, kuris lapkritį vyksiančiuose rinkimuose varžysis su demokratų viceprezidente K. Harris, taip pat turėjo susitikti su V. Zelenskiu, tačiau dabar atrodo, kad to nebus.

Vizito išvakarėse D. Trumpas apkaltino V. Zelenskį, kad šis atsisako sudaryti susitarimą su Maskva, ir dar kartą klausė, kodėl JAV skiria Kyjivui milijardus dolerių.

J. Bidenas priims V. Zelenskį Ovaliajame kabinete 13 val. 45 min. vietos (20 val. 45 min. Lietuvos) laiku, pranešė Baltieji rūmai. 15 val. 5 min. vietos laiku numatytas Ukrainos lyderio ir K. Harris kreipimasis, o po jo planuojamas susitikimas viceprezidentės biure.

V. Zelenskis taip pat turėtų apsilankyti JAV Kongrese.

Trečiadienį per susitikimą Jungtinėse Tautose J. Bidenas „informavo prezidentą Zelenskį, kad nurodė padidinti JAV saugumo pagalbą Ukrainai ir kad apie ją bus viešai paskelbta ketvirtadienį“, pranešė Baltieji rūmai.

Trečiadienį V. Zelenskis JT Generalinėje Asamblėjoje pasakė ryškią kalbą, siekdamas sutelkti tarptautinę paramą, kai padėtis mūšio lauke darosi vis sudėtingesnė.

V. Zelenskis jau keletą savaičių skelbia apie vadinamąjį pergalės planą, kurį pateiks J. Bidenui, tačiau nepateikė jokių išsamių pasiūlymų, kaip užbaigti jau trečius metus vykstantį karą.

„Geriausias pardavėjas“

Nepaisant dažno respublikonų pasipriešinimo, JAV karo metu Ukrainai jau suteikė apie 175 mlrd. JAV dolerių (157 mlrd. eurų) karinę ir ekonominę pagalbą.

Trečiadienį J. Bideno administracija paskelbė apie dar 375 mln. JAV dolerių (336 mln. eurų) vertės pagalbos paketą, įskaitant šaudmenis didelio tikslumo raketų paleidimo įrenginiams HIMARS, kasetinius šaudmenis ir lengvąsias taktines mašinas.

Tačiau V. Zelenskis primygtinai ragino JAV leisti Ukrainai naudoti ilgojo nuotolio raketas prieš taikinius Rusijos teritorijoje. J. Bidenas kol kas atsisako tai daryti.

Rusija griežtai įspėjo dėl tokio žingsnio. Prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį pristatė naujas taisykles, pagal kurias Maskva svarstytų galimybę panaudoti branduolinius ginklus atsakant į masinę oro ataką.

Kyjivas kliovėsi Vašingtonu kaip pagrindiniu savo kariniu rėmėju, tačiau dėl lapkričio 5 dieną įvyksiančių JAV rinkimų ši parama gali pakibti ant plauko.

D. Trumpas yra atkartojęs daugelį V. Putino teiginių apie tai, kad dėl Rusijos invazijos kalta ankstesnė JAV politika, ir jau daug metų kritikuoja V. Zelenskį.

Trečiadienį vykusiame rinkimų kampanijos mitinge respublikonas pavadino Ukrainos prezidentą „turbūt geriausiu pardavėju Žemėje“.

„Mes ir toliau skiriame milijardus dolerių žmogui, atsisakančiam sudaryti susitarimą, Zelenskiui“, – sakė jis.

Respublikonai pasipiktino tuo, kad V. Zelenskis šią savaitę žurnalui „The New Yorker“ pasakė, kad D. Trumpas ir jo kandidatas į viceprezidentus J. D. Vance'as nesupranta karo sudėtingumo.

D. Trumpas teigė, kad jei būtų išrinktas, taikos susitarimą galėtų suorganizuoti per 24 valandas, tačiau Kyjivas baiminasi, kad tai reikštų Rusijos užgrobtų teritorijų praradimą.

JAV Atstovų Rūmų pirmininkas respublikonas Mike'as Johnsonas, kuris atsisakė susitikti su V. Zelenskiu Kongrese, trečiadienį paragino atsistatydinti Ukrainos ambasadorę JAV. Tai įvyko V. Zelenskiui kartu su Pensilvanijos gubernatoriumi demokratu apsilankius ginklų gamykloje šioje rinkimams svarbioje valstijoje.

M. Johnsonas apkaltino ambasadorę, kad ši, Pensilvanijoje vyksiant įnirtingai kovai tarp kandidatų į prezidentus, tyčia nepakvietė respublikonų.