REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Birželio 4 d. 07:02

Nesutarimai paskatino G. Nausėdą ir I. Šimonytę sėsti prie bendro stalo

Lietuva

G. Nausėda, I. Šimonytė. BNS fotobanko nuotr.

EtapliusŠaltinis: ELTA


303387

Kelias savaites nesutariant dėl Vyriausybės atnaujinimo, antradienį Prezidentūroje susitiks antrajai kadencijai perrinktas šalies vadovas Gitanas Nausėda ir ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Praėjusią savaitę apie planuojamą susitikimą su Vyriausybės vadove užsiminęs G. Nausėda teigė norįs su premjere „civilizuotai“ aptarti kai kurių ministrų likimą Vyriausybėje.

Sprendžiant iš anksčiau valstybės vadovų išsakytų tezių, susitikimo metu vienas pagrindinių klausimų taip pat turėtų būti nuolatinio švietimo, mokslo ir sporto ministro kandidatūra.

Prezidentas praėjusią savaitę sakė manantis, kad I. Šimonytė jau turi kandidatą į švietimo ministrus.

G. Nausėda laikosi pozicijos, jog verta kritiškai peržiūrėti kadenciją baigiančios Vyriausybės sudėtį. Šalies vadovas užsiminė, kad turi konkrečias pavardes ministrų, kuriuos, jo požiūriu, būtų galima pakeisti po to, kai Vyriausybė grąžins įgaliojimus.

Tačiau valdantieji ir premjerė tokias prezidento intencijas vertina kritiškai. Dešiniųjų teigimu, apsispręsti dėl ministrų darbo turi Vyriausybės vadovė. Be to, pažymi jie, abejonių kelia raginimai keisti ministrus kai iki Vyriausybės ir Seimo kadencijos pabaigos liko keli mėnesiai.

Kaip numato įstatymas, Vyriausybė grąžina savo įgaliojimus, kai išrenkamas prezidentas. Įgaliojimai laikomi grąžintais, kai ministras pirmininkas įteikia šalies vadovui raštišką pareiškimą. Savo ruožtu prezidentas paveda premjerui eiti pareigas tol, kol bus gauti nauji Seimo įgaliojimai ir bus suformuotas naujas Ministrų kabinetas.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA