PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Birželio 8 d. 17:03

Susirūpino dėl 81-erių J. Bideno būklės: jis nėra tas pats žmogus

Pasaulis

Joe Bidenas. / Scanpix

Alfa.ltŠaltinis: ALFA.LT


304017

Prezidento Joe Bideno kognityvinių gebėjimų, gebėjimo suprasti aplinką silpnėjimas yra akivaizdus ir kelia susirūpinimą dešimtims žmonių, kurie pastaraisiais mėnesiais bendravo su 81 metų JAV vadovu, rašo „The Wall Street Journal“.

Prezidento Joe Bideno kognityvinių gebėjimų, gebėjimo suprasti aplinką silpnėjimas yra akivaizdus ir kelia susirūpinimą dešimtims žmonių, kurie pastaraisiais mėnesiais bendravo su 81 metų JAV vadovu, rašo „The Wall Street Journal“.

Kai sausį prezidentas J. Bidenas Baltuosiuose rūmuose susitiko su Kongreso lyderiais derėtis dėl Ukrainos finansavimo, kartais jis kalbėjo taip tyliai, kad kai kurie susitikimo dalyviai turėjo dėti visas pastangas, kad jį išgirstų. Jis taip pat skaitė iš užrašų, norėdamas išsakyti akivaizdžius ir paprastus dalykus, darė ilgas pauzes ir kartais taip ilgai užmerkdavo akis, kad kai kurie salėje buvę žmonės galvojo, ar jis neužmigo.

„Negalėjai ten būti ir nesijausti nepatogiai“, – sakė vienas asmuo, kuris su prezidentu buvo susitikęs per derybas.

Kiti dalyviai prisiminė, kad nuo tada, kai J. Bidenas įėjo į kambarį, prireikė maždaug 10 minučių, kad susitikimas prasidėtų, o kai prezidentas jį pradėjo, jis naudojo užrašų korteles, kad išsakytų paprastas mintis.

„Didžiojoje pokalbio dalyje jis nedalyvavo“, – teigiama straipsnyje, pažymint, kad prezidentas paprašė savo darbuotojų atsakyti į kai kuriuos tiesiogiai jam užduotus klausimus.

Buvęs Atstovų rūmų pirmininkas Kevinas McCarthy taip pat prisiminė, kad per įtemptas derybas dėl skolos lubų padidinimo praėjusių metų gegužę J. Bidenas „blaškėsi“, murmėjo, o jo gebėjimas valdyti kambarį kiekvieną dieną skyrėsi.

„Jis visada turėjo korteles, – sakė K. McCarthy, turėdamas omenyje J. Bideno priklausomybę nuo užrašų. – Jis negalėjo derėtis kitaip.“

„Susitikdavau su juo, kai jis buvo viceprezidentas. Eidavau pas jį į namus. Jis nėra tas pats žmogus“, – pridūrė jis.

Jų pokalbiai su prezidentu buvo nuviliančiai „bendro pobūdžio“, o J. Bidenas išreiškė tik „optimizmą, kad pavyks viską išspręsti“.

„Jis grįždavo prie visų senų dalykų, kurie buvo sutarti jau seniai“, – „The Wall Street Journal“ apie kankinančius paskutinius derybų etapus pasakojo K. McCarthy, teigdamas, kad J. Bidenas, regis, pamiršo, kaip toli Baltiesiems rūmams ir Kongresui pavyko nueiti siekiant susitarimo.

J. Bidenui, seniausiam prezidentui JAV istorijoje, antrosios kadencijos pabaigoje, jei jis būtų perrinktas, būtų 86 metai.