Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Freepik.com nuotr.
Pranešimas spaudaiŠaltinis: Etaplius.LT
Svarbiausi yra trys elementai – kokybiškos kavos pupelės, kavos malūnėlis ir tinkamai parinktas kavos paruošimo stilius / būdas.
Kada skrudinta?
„Pirmiausia – gera žaliava. Net jei ir turėsi geriausią aparatą, bet prastą kavą, nieko nepeši. Norint kokybiškos kavos, ant kavos pakelio ieškokite jos skrudinimo datos. Geriausia, jei kava būtų skrudinta ne vėliau nei prieš tris mėnesius, mėnuo būtų tobula. Galiojimo data yra mažiau aktualu, nes įstatymiškai kava galioja dvejus metus. Taip pat, norint kokybiškos kavos, ant pakuotės turėtų būti nurodyta kilmės šalis“, – vardija V. Astrauskis.
Kavai svarbus šviežumas, tad, norint pasidaryti geros kavos, svarbu turėti malūnėlį. Nes sumalta kava palengva džiūva, išleidžia savo kvapą. „Juk ir kvepalų atkimštu buteliuku nelaikome“, – šmaikščiai priduria barista.
Taip pat svarbu rasti savo kavos gamybos būdą. „Pradėkite nuo kavinių – padegustuokite, kuo skiriasi vienas būdas nuo kito. Paragaukite, kalbėkite su baristomis, drąsiai klausinėkite. Pirmiausia svarbu išsiaiškinti, ar esate espreso ar lengvesnės kavos žmogus. Jei esate espreso tipas, mėgstate intensyvesnį skonį, tuomet namuose pradėkite nuo mokos kavinuko. O jei mėgstate lengvesnį kavos skonį, rinkitės aeropresą arba nuspaudžiamąjį kavinuką french pressą“, – paprastus ir nebrangius būdus kavai gamintis namuose nurodo ekspertai.
Nuspauskime kavą, o ne arbatą!
Anot M. Lukoševičiūtės, lietuviai per dažnai save nurašo dėl to, kad geria puodelyje užpilamą kavą. Ir ją galima pasigaminti kokybiškai bei mėgautis.
„Dažno lietuvio namuose yra vadinamasis prancūziškasis presas (french press) – tik neretas nuspaudžiamą kavinuką naudoja arbatai, o ne kavai plikyti. Ar pagalvojote, kad tokiu būdu galite ruošti ne arbatą, o kavą? Kaip ją tokiu būdu pasiruošti taisyklingai? Kava prancūziškame kavinuke yra labai artima plikymui puodelyje“, – komentuoja M. Lukoševičiūtė.
Anot jos, užpilamą kavą nuspaudžiamame kavinuke geriausia gerti po aštuonių minučių. Pabuvusi ilgiau, ji apkarsta.
Vieno atsakymo, kokios temperatūros vandeniu užpilti maltą kavą, nėra. Jei kava skrudinta tamsiau, reiktų rinktis vėsesnį vandenį. Tiesiog užvirus palaukti bent 5 minutes. Jei kava šviesios rudos spalvos, paskrudinta trumpiau, tuomet galima pilti ką tik užvirusį vandenį.
Karštas vanduo čia veikia kaip cheminių reakcijų aktyviklis. Kadangi tamsiai paskrudinta kava yra ne tik kartesnė, bet ir tirpesnė, jos aktyvinti stipriai nereikia. Vėsesnis vanduo leis lėtai atsiskleisti skoniui, kava bus mažiau karti. Na, o šviesiai skrudintą kavą aktyvinti reiktų. Pilant ką tik užvirusį vandenį, išgausime intensyvesnį skonį, daugiau saldumo, komentuoja kavos ekspertai.
„Dar rekomenduočiau nuimti susidariusią putą. Nors ir atrodo gražiai, tačiau tai, ką matote, yra CO2 dujos – šalutinis produktas, susidaręs skrudinant kavą. Kol kava nėra užpilta, šios dujos laiko kavos poras „užrakintas“ ir padeda ilgiau palaikyti kavos šviežumą. Tik užpylus kavą, CO2 išsiveržia ir suputoja. Natūralus putų skonis yra gana kartus, todėl geriausia jas tiesiog nuimti“, – pasakoja M. Lukoševičiūtė.