REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Birželio 12 d. 14:21

Neperrinkti europarlamentarai jau mąsto apie Seimo rinkimus: kol kas užtikrintai apsisprendęs tik vienas

Lietuva

Juozas Olekas. ELTA / Josvydo Elinsko nuotr.

Viktorija SmirnovaitėŠaltinis: ELTA


304487

Iš šešių į Europos Parlamentą (EP) neperrinktų Lietuvos politikų, apie Seimo rinkimus svarsto mažiausiai keturi. Likusieji – Aušra Seibutytė (anksčiau – Maldeikienė) ir Viktoras Uspaskich – apie karjeros EP pabaigą pranešė dar gerokai iki pastarųjų rinkimų. Visgi užtikrintai rudenį siekti mandato Lietuvos parlamente kol kas apsisprendęs tik socialdemokratas Juozas Olekas.

Su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) sąrašu į europarlamentą patekęs Stasys Jakeliūnas teigia sulaukęs Regionų partijos kvietimo būti reitinguojamu į Seimo rinkimus, tačiau dar nėra dėl to tvirtai apsisprendęs.

„Neatmetu tokios galimybės – diskusijos preliminarios buvo su Lietuvos Regionų partija, dabar jie rengiasi ruoštis tiems rinkimams, bet nežinau. Svarstau tokią galimybę, bet kol kas sprendimo nesu priėmęs. Manau, tai artimiausiu kelių savaičių klausimas“, – Eltai teigė S. Jakeliūnas.

„Buvau aš tame Seime, vadovavau komitetui, padarėme tam tikrų darbų, (...) jei būtų galimybių ir rimtesniam darbui, ir motyvacija būtų didesnė. O jei šiaip būti Seime, tai manęs tas statisto vaidmuo ne per daug vilioja“, – pridūrė politikas.

Kitas, taip pat su „valstiečių“ sąrašu į EP patekęs politikas Bronis Ropė tvirto sprendimo dėl dalyvavimo Seimo rinkimuose irgi nėra priėmęs.

„Turiu pasiūlymų iš „valstiečių“, bet dar nesu apsisprendęs, galvoju, ką čia daryti. Gal dar kas kitų pasiūlymų pasiūlys“, – Eltai sakė B. Ropė.

„Kitas dalykas – nebe tas amžius ir sveikata, vis tiek nebegaliu tiek skirti laiko ir jėgų, kaip kad jaunystei skirdavau vien darbui. Dabar to neišeina. O prisiimti didelius įsipareigojimus ir nesugebėti jų įvykdyti – tai irgi nesąžininga“, – teigė politikas.

Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovas EP Liudas Mažylis patvirtina, kad dalyvaus vidiniame partijos reitingavime, sudarant sąrašą į Seimo rinkimus. Tačiau ar iš tiesų sieks parlamentaro posto, kol kas nėra užtikrintas.

„Kadangi buvau iškeltas kai kurių skyrių, tai sutinku dalyvauti reitingavime. Dabar momentinis mano apsisprendimas toks, o po to reikės spręsti toliau, turbūt, nepriklausomai nuo to, ar aš ten aukštai atsirasiu, ar žemai“, – sakė L. Mažylis, pridurdamas, kad yra ir daugiau jį dominančių sričių.

„Buvau anksčiau svarstęs ir apie akademinę veiklą – gal dar tikčiau dėstyti, galvojau apie knygų rašymą – rašiau ir būdamas EP nariu, maždaug po knygą per metus. Aišku, ir dokumentų dar daug svarbių valstybei neatrasta“, – juokavo europarlamentaras.

Apie tai, kad ketina grįžti į nacionalinę politiką, antradienį Eltai patikino ir antrai kadencijai į EP neperrinktas socialdemokratas J. Olekas. Politikas sakė partijai jau davęs sutikimą būti reitinguojamu rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose.

Du europarlamentarai kovoje dėl dar vienos kadencijos EP šiemet nedalyvavo

Rinkimuose į EP šiemet nedalyvavo „darbiečių“ lyderis Viktor Uspaskich po to, kai pavasarį dėl jo veiklos europarlamente buvo pradėtas Europos prokuratūros tyrimas. Nepaisant to, politikas sako kitų veiklos planų šiuo metu nekuriantis ir kol kas su šeima poilsiauja Europoje.

„Mano nuotaika gera, aš dabar tiesiog keliauju su šeimyna po senąjį Europos žemyną. Ir viskas, kol kas jokių planų nėra“, – Eltai teigė V. Uspaskich.

Kaip skelbta anksčiau, dar balandį Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) pranešė, kad Darbo partijos būstinėje atliktos kratos yra susijusios su ikiteisminiu tyrimu dėl neteisėto daugiau kaip 500 tūkst. eurų dydžio ES biudžeto lėšų įgijimo. Įtariama, jog lėšos pasisavintos neatliekant ar imituojant EP narių padėjėjų funkcijas. Atliekamas tyrimas yra susijęs su asmeniu, ėjusiu vieno iš EP narių patarėjo pareigas.

Po partijos būstinėje vykdytų kratų, politinės jėgos įkūrėjas ir europarlamentaras V. Uspaskich sustabdė narystę „darbiečių“ gretose.

Sekmadienį pasibaigusiuose EP rinkimuose neperrinkta liko ir konservatorių kandidatė Aušra Seibutytė (anksčiau – Maldeikienė). Visgi politikė dar 2019-ųjų pavasarį sakė, kad pabaigusi europarlamentarės kadenciją iš politikos planuoja pasitraukti.

Sekmadienį pasibaigusiuose Europos Parlamento rinkimuose daugiausiai mandatų iškovojo Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai. Konservatoriams pavyko išlaikyti 3 savo atstovus Europos Parlamente. Antroje vietoje liko Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP). Kairioji politinė jėga iškovojo 2 mandatus. Po vieną mandatą atiteko Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai (LVŽS), Laisvės partijai, Demokratų sąjungai „Vardan Lietuvos“, Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjungai (LLRA-KŠS), Tautos ir teisingumo sąjungai (centristai, tautininkai) bei Liberalų sąjūdžiui.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA