Sveikata | 8 MIN.

Nepatogi tiesa apie bulves, juodą duoną ir liesą pieną – tiesiai iš trenerio lūpų

Reporteris Monika
2019 m. rugpjūčio 18 d. 14:29
82.jpg

Aktyviai sportuojantis ir mityba besidomintis Vytautas Šnejerovas – pesketaras. Tai reiškia, kad jo valgiaraštyje nėra mėsos, tik kiaušiniai, žuvis, jūrų gėrybės ir įvairūs augaliniai produktai. Taip jaunas vyras gyvena pastaruosius 14 metų.

„Pradėjau sportuoti būdamas 13 ar 14 metų. Tuo metu gyvenau su prosenele, kuriai buvo įprasta valgyti senoviškai: kad būtų bulvių, riebu ir daug. Toks maistas galiausiai ėmė atsiliepti mano sveikatai. Tada ir sulaukiau pasiūlymo pabandyti maitintis vegetariškai“, – paprašytas prisiminti, kaip pasuko sveikatai palankesnės mitybos link, kalba V. Šnejerovas.

Atsisakius perdėm kaloringo ir riebaus maisto, tuometinio keturiolikmečio sveikata netruko pasitaisyti. Vaikinas jautėsi gerai, dingo kamavę širdies veiklos sutrikimai. Po gerų metų vėl pabandė grįžti prie mėsos, tačiau pajuto, kad jos pavalgius apima mieguistumas ir tingumas. Tačiau kaip be jos augančiam ir sportuojančiam organizmui gauti baltymų?

„Gauti reikiamą kiekį baltymų vien iš kiaušinių ir augalinio maisto yra pakankamai sudėtinga. Tad apsistojau ties lengvesniu variantu – pesketarizmu. Pagrindiniai pesketarų baltymų šaltiniai yra kiaušiniai, visų rūšių žuvis ir jūrų gėrybių produktai. Iš pastarųjų gaunu pakankamai omega-3 riebalų rūgščių“, – aiškina treneriu dirbantis jaunas vyras, padedantis pasirinkti tinkamą mitybą ir fizinį krūvį vegetarams ir veganams.

5 mitai, kuriuos reikėtų griauti

Rugpjūčio mėnesį V. Šnejerovas apie sveikatai palankią mitybą diskutuos su Visagino gyventojais. Į jauniausią šalies miestą, šiemet minintį 44-uosius gyvavimo metus, ekspertas atvyksta ne atsitiktinai.

Kaip parodė 2018 m. kovo-gegužės mėn. Lietuvoje pirmą kartą atliktas suaugusiųjų gyvensenos tyrimas, pusės Visagino gyventojų mityba nėra sveikatai palanki. Bent kartą per dieną daržovių (neskaitant bulvių) Visagine valgo tik 49,6%, vaisių – 45,3% suaugusiųjų. O tokių, kurie papildomai nededa druskos į paruoštą maistą, yra vos 47,8%. Pasak sveikatos ekspertų, šie mitybos įpročiai rodo, kad žmonės ilgainiui ne tik rizikuoja susirgti širdies bei kraujagyslių sistemos ligomis, bet ir priaugti nereikalingų kilogramų. O jų atsikratyti – sunku, nes pirmiausia reikia keisti požiūrį į patį maistą.

Visagino savivaldybės sprendimu gyventojams nuspręsta organizuoti sveikatinimo projektą „Erdvė 3 žingsniai“. Jo metu psichoterapeutė moko emocijų atpalaidavimo, kartu su sporto trenere vyksta minibatutų treniruotės, o V. Šnejerovui patikėta sugriauti 5 dažniausiai girdimus mitus apie sveikatai palankią mitybą.

1 mitas: svoris mažėja sportuojant

„Kai kalbama apie svorio reguliavimą, reikia suvokti, kad stebuklų nėra – svoris auga nuo suvartojamų kalorijų. Klaidinga manyti, kad užtenka daugiau pajudėti, o valgyti tiek pat, ir svoris kris. Nieko panašaus. Po treniruotės sočiai prisikirtus, vėl bus gautas tas pats kalorijų skaičius, ir jis vėl nusės kaip riebalų atsargos. Taigi, mažinant svorį, kalorijų apribojimas yra pagrindinis dalykas“, – vieną iš mitų, esą vien sportu galima sumažinti svorį, pirmiausia griauna treneris.

2 mitas: liesi produktai geriau negu riebūs

„Laikausi požiūrio, kad maistas žmogui turi būti naudingas. Iš visko, ką valgome, turime gauti kuo daugiau mums reikalingų maisto medžiagų. Nusprendus reguliuoti svorį, tikslas yra suvalgyti kuo mažiau, bet kuo sveikatai palankiau, t. y. iš mažesnio maisto kiekio gauti kuo daugiau maisto medžiagų, mikroelementų, vitaminų ir pan.“, – aiškina ekspertas.

Kaip pavyzdį jis pateikia karvės pieną. Natūraliai karvės pienas yra gana riebus. Perdirbant jis nugriebiamas (iš šių riebalų gaminama grietinėlė, grietinė, sviestas), o toliau gali būti skiedžiamas. Kuo pienas liesesnis, tuo jame mažiau tų medžiagų, kurių buvo iš pat pradžių.

Rinkdamiesi liesą pieną ar neriebią varškę, gauname mažiau maisto medžiagų, jaučiamės alkanesni, nes sotumo jausmas ateina vėliau. V. Šnejerovo nuomone, geriau suvalgyti riebesnio maisto, gauti daugiau kalorijų, bet patenkinti būtinų maisto medžiagų poreikį ir ilguoju laikotarpiu geriau jaustis. Juolab kad, pavyzdžiui, tarp to paties kiekio 3 proc. ir 1 proc. riebumo pieno tėra kelių kilokalorijų skirtumas.

3 mitas: bulvės tinka valgyti kasdien

Pasak V. Šnejerovo, bulvių kaip maisto produkto nereikia bijoti ar stengtis jų vengti. Tačiau būtina atminti, kad bulvės turi savybę pasiimti į save tas medžiagas, kuriose yra ruošiamos. Jei gruzdinamos – prisigeria riebalo, jei verdamos – vandens.

Be to, bulvių yra įvairių rūšių. Pavyzdžiui, saldžiosios bulvės (batatai) turi daugiau cukraus, bet mažiau kaloringos už įprastas bulves. Tačiau ir vienose, ir kitose yra krakmolo, kurio suvartojamus kiekius reikia atidžiai stebėti.

„Jeigu žmogus pageidauja susireguliuoti svorį, patarčiau bulves valgyti tik kokį kartą per savaitę, o dar geriau – nevalgyti visai. Bulvės pakankamai kaloringos, tad jų pavalgius, suvalgoma mažiau kitokio maisto. Tada gaunama mažiau reikiamų maisto medžiagų iš tų produktų, kurie mūsų sveikatai yra labiau palankūs nei bulvės“, – aiškina V. Šnejerovas.

4 mitas: nėra tokio patiekalo, kurio skonio negalėtų pataisyti druska

Prigėrus riebalų, bulvių sudėtis keičiasi. Jose daugėja didelio tankio cholesterolio – tokių riebalų, kurie prilimpa prie kraujagyslių sienelių ir sukelia vadinamąjį užkalkėjimą.

Tačiau riebi bulvė – tik pusė bėdos. „Kita bėda yra ta, kad ant keptų bulvių visada norisi užsiberti druskos. O druskos vartojimą žmonėms, ypač turintiems rizikos sirgti širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis, būtina riboti“, – pabrėžia mitybos mitų griovėjas.

Vienas iš patarimų, kaip sumažinti druskos vartojimą – jos neberti gaminant. Pavyzdžiui, verdant bulves, vanduo paprastai pasūdomas. Druska ištirpsta, mes jos nematome ir negalime tiksliai įvardyti, kiek jos gausime tokias bulves valgydami.

„Patarčiau verdant, troškinant, kepant iš viso neberti druskos ir sūdyti tik tą maistą, kurį įsidedame į lėkštę. Tada matysite, kiek beriatės druskos ir galėsite įvertinti, ar jos nevartojate per daug“, – pataria V. Šnejerovas ir primena, kad Pasaulio sveikatos organizacija sveikam žmogui rekomenduoja suvartoti ne daugiau kaip 5 g druskos per parą.

Žinotina, kad noras valgyti sūriai arba saldžiai yra ne viso gyvenimo nuosprendis, o tik įprotis. Jį galima pakeisti per gana trumpą laiką. V. Šnejerovas siūlo virtas bulves vietoj druskos pabandyti gardinti tik šviežiomis žolelėmis. „Pamatysite, kad gana greitai priprasite prie natūralaus bulvių skonio taip, kad net nebesinorės jų papildomai sūdyti“, – tvirtina.

Tiesa, per karščius patariama druskos neatsisakyti, nes gana dideli ją sudarančio natrio kiekiai iš organizmo pašalinami prakaituojant. O natris yra būtinas ląstelių osmosiniam slėgiui ir membranų pralaidumui palaikyti, veikia vandens balansą organizme ir kraujo pH, stimuliuoja nervų sistemos veiklą.

5 mitas: juoda duona sveikesnė

Pastarųjų metų stebėjimai rodo, kad žmonės, patys nė nenutuokdami, suvartoja vis daugiau cukraus. Kaltas paslėptas cukrus, kurio skoniui pagerinti dedama į pačius įvairiausius produktus – pradedant pomidorų padažu ir baigiant įvairiomis mišrainėmis. Taip per dieną cukraus galima suvartoti gerokai daugiau negu 4–5 šaukštelius (apie 20 g), kuriuos rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija.

Norint sumažinti cukraus vartojimą, pasak V. Šnejerovo, pirmiausia reikia išmokti atidžiai skaityti produktų etiketes. Jose visada yra skelbiama maistingumo deklaracija, o joje nurodomas bendras angliavandenių ir juose esančių cukrų kiekis 100 gramų produkto.

„Dabar labai populiarus mitas, esą balta duona yra nepalanki sveikatai. Tie, kurie turi viršsvorio ar svorio reguliavimo problemų, skatinami rinktis juodą duoną. Tačiau aš pirmiausiai siūlyčiau palyginti juodos ir baltos duonos maistingumo deklaracijas ir pažiūrėti, kiek vienoje ir kitoje yra cukraus. Manau, kad po tokio palyginimo žmogus vienareikšmiškai pasirinks baltą duoną“, – įsitikinęs V. Šnejerovas.

Juoda duona pati iš savęs yra rūgšti, todėl tam, kad būtų malonesnė valgyti, gamintojai į ją deda cukraus. Jo kiekis 100 g produkto kartais gali siekti stulbinamus 14–17 gramų.

„O šiaip duonos galima ir nevalgyti“, – juokiasi mitybos mitų griovėjas. Vietoj jos siūlo rinktis meksikietiškus paplotėlius tortilijas arba armėnišką lavašą – jie mažiau kaloringi.

Alfa.lt


Šiauliai
Artėjant Kalėdoms – šventiniai pietūs Šiaulių miesto paramos valgykloje
Artėjant šventoms Kalėdoms Naujojo Šiaulių trečiojo amžiaus universiteto studentai pritarė dekano Rimanto Daugino pasiūlymui surengti gerumo akciją. Juk Adventas – laukimo ir gerų darbų metas. Šios akcijos tikslas – pasidalinti šventine nuotaika, nuoširdžiu dėmesiu ir bendryste su tais, kuriems ypač svarbus žmogiškas ryšys. Parodyti, kad jie nėra pamiršti ir svarbūs mūsų bendruomenei.
Kultūra | 4 MIN.
0
Lietuva
Šiauliai
Pastarąją savaitę Lietuvoje augus sergamumui gripu, nuo šios ligos mirė du žmonės, dar vienas asmuo mirė nuo koronaviruso, pirmadienį pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).
Aktualijos | 3 MIN.
0
Dideli vitrininiai šarvojimo salės langai į gamtovaizdį, šiluma ir jaukumu alsuojantis interjeras, visapusiškas personalo rūpestis gedinčiais artimaisiais, kurie išvaduojami nuo įprastų rūpesčių sunkią akimirką. Tai visiškai kitokio standarto ritualinės paslaugos, kurias Šiauliuose siūlo duris atvėrę REKVIEM atsisveikinimo namai.
Aktualijos | 5 MIN.
0
Lietuva
Lietuva
Artėjant šventėms vis daugiau pradedame galvoti apie tai, kaip atrodys šventinis stalas ir kuo nustebinsime savo artimuosius šį kartą. Mintyse dėliojame šventinio vakaro planus – nuo pagrindinių patiekalų iki smulkių detalių, kuriančių jaukumą. O kartu neišvengiamai kyla ir klausimas, kiek šiemet kainuos šventinis stalas. Naujausias atliktas tyrimas rodo, kad vis mažiau žmonių tiki, jog Kalėdų vaišėms pakaktų simbolinės 50 eurų sumos.
Aktualijos | 5 MIN.
0
Lietuvoje šiuo metu cukriniu diabetu serga 6 žmonės iš 100. Praėjusiais metais šalyje beveik 168 tūkst. žmonių sirgo pirmojo arba antrojo tipo cukriniu diabetu, skelbia Higienos institutas. Viena sparčiausiai pasaulyje plintančių ligų reikalauja nuolatinės kontrolės ir atidaus stebėjimo. Ekspertų teigimu, svarbu, ne tik tinkamai reaguoti į gliukozės kiekio svyravimus, bet ir žinoti jo galimą pokytį, tad vis dažniau pasitelkiamos naujos technologijos, kurios palengvina sergančiųjų kasdienybę.
Sveikata | 4 MIN.
0


Vyriausybė pripažino žemės ir maisto ūkį nacionaliniam saugumui svarbia sritimi. Toks sektoriaus pripažinimas leis kurti ir palaikyti atsparią bei savarankišką šalies apsirūpinimo maistu sistemą.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 3 MIN.
1
Europos Komisijos (EK) pristatytas pasiūlymas dėl ilgalaikio Europos Sąjungos (ES) biudžeto 2028–2034 metams kelia daug rimtų klausimų. Ypač dėl to, kad žemės ūkio, kaimo plėtros ir žuvininkystės finansavimas mažėtų apie 20 proc. (palyginti su 2021-2027 metų laikotarpiu) ir dėl numatomo steigti naujo fondo.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 6 MIN.
1

Lietuva
Lietuva
Kūčių vakaras bus debesuotas, tačiau orai išliks ramūs ir be žymesnių kritulių, teigia Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) sinoptikas Tadas Kantautas. Tuo metu per abi Kalėdų dienas pragiedrulių taip pat nenusimato, tačiau truputėlį sustiprės vėjas.
Lietuva | 3 MIN.
0
Z ir Alfa kartos mokiniai keičia mokymosi taisykles. Jie užaugo skaitmeninėje erdvėje, kur informacija pasiekiama akimirksniu, todėl tik tradicinių mokomųjų priemonių sprendimų jau nebepakanka. Šiandien mokymosi priemonės turi būti ne tik informatyvios, bet ir interaktyvios, vizualiai patrauklios, suteikiančios greitą grįžtamąją informaciją, atkreipia dėmesį pedagogai.
Lietuva | 5 MIN.
0

Šiauliai
Radviliškis
Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) pradėjo tyrimą dėl galimo interesų konflikto Šiaulių savivaldybėje. Etikos sargai aiškinsis, ar miesto meras Artūras Visockas, pasirašęs potvarkį dėl finansinės paramos skyrimo sesers sutuoktinio įmonei, tinkamai laikėsi viešųjų ir privačių interesų derinimo reikalavimų, pranešė VTEK.
Politika | 2 MIN.
1
Šią savaitę Pašušvio bendruomenės namuose vyko Radviliškio rajono savivaldybės vadovų susitikimas su vietos gyventojais. Susitikime dalyvavo Radviliškio rajono savivaldybės meras Kazimieras Račkauskis, vicemerė Jurgita Sidarienė, Tarybos narys Karolis Balsys ir Grinkiškio seniūnė Giedrė Bložienė.
Politika | 5 MIN.
0

Kelių eismo taisyklės (KET) sukurtos ne tik eismui reguliuoti, bet ir saugumui užtikrinti. Kai kuriems eismo dalyviams atrodo, kad laikytis visų taisyklių nėra būtina, tačiau toks požiūris yra klaidingas ir pavojingas. Net menkiausias taisyklių nepaisymas gali turėti skaudžių, o kartais ir tragiškų pasekmių.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0
Kelionė automobiliu – tai ne tik transporto priemonės vairavimas, bet ir emocinis iššūkis vairuotojui. Daugeliui kelią apkartina stresas, kuris iš dalies kyla ne dėl išorinių veiksnių, o dėl prasto pasiruošimo kelionei. Kruopštus kelionės planavimas leidžia sumažinti įtampą ir išvengti rizikos kelyje.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0

Pasaulis
Pasaulis
Aukščiausiojoje Radoje sudaroma darbo grupė, skubiai nagrinėsianti galimybę karo padėties metu surengti prezidento rinkimus Ukrainoje, „Telegram“ platformoje pranešė partijos „Tautos tarnas“ parlamentinės frakcijos vadovas Davydas Arachamija.
Pasaulis | 2 MIN.
0
Ukrainos karinė žvalgyba paskelbė apie sėkmingą smūgį Rusijos naikintuvams.
Pasaulis | 2 MIN.
0


Šiauliai
Šiauliai
Šiaulių techninės kūrybos centro erdvės vienai nakčiai virto tikra kūrybine laboratorija ir improvizuota filmavimo aikštele. Būtent tokioje dinamiškoje aplinkoje Šiauliuose įvyko pirmosios naktinės kūrybinės dirbtuvės „Kai kalba vanduo“, skirtos vyresnių klasių moksleiviams. Iki pat ankstyvo ryto trukęs renginys tapo erdve, kurioje jaunimas galėjo laisvai kurti, diskutuoti, tyrinėti ir praktiškai pristatyti savo idėjas, ieškodami sprendimų aktualiai šiandienos problemai – gėlo vandens trūkumui ir taršai.
Verslas | 6 MIN.
0
Pastebėję, jog Šiaulių miesto įmonėms trūksta aiškumo apie jų vaidmenį galimų ekstremaliųjų situacijų metu, Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmai, Pramonės komiteto iniciatyva (pirmininkas Rolandas Gabrielaitis, UAB „Bodesa“ prezidentas), gruodžio 5 dieną pakvietė verslo atstovus į informacinį susitikimą su Šiaulių miesto savivaldybės Civilinės saugos ir mobilizacijos specialistais tema „Pasiruošimas ekstremaliosioms situacijoms: ką privalo žinoti įmonės“.
Verslas | 4 MIN.
0

Kelmė
Šiauliai
Naktį Kelmėje policijos pareigūnai sulaikė ir į areštinę uždarė du vaikinus, pas kuriuos rado galimai narkotinių medžiagų.
Kriminalai | 2 MIN.
0
Naktį iš šeštadienio į sekmadienį vagys pasidarbavo Šiaulių rajone. Policijai pranešta apie dingusius statybos įrankius.
Kriminalai | 2 MIN.
0


Akmenė
Šiauliai
Ankstų pirmadienio rytą Naujojoje Akmenėje sulaikytas neblaivus vairuotojas.
Gatvė | 2 MIN.
0
Pirmadienį vienoje centrinės Šiaulių dalies sankryžoje laikinai neveikia šviesoforas. Apie tai vairuotojus ir kitus eismo dalyvius perspėja bendrovė „Šiaulių šviesa“.
Gatvė | 2 MIN.
0
Lietuva
Kalvarija
Šeštadienį šalyje buvo užregistruoti 43 eismo įvykiai, iš kurių 4 įvyko dėl neblaivių vairuotojų kaltės, pranešė Policijos departamentas.
Gatvė | 2 MIN.
0
Gruodžio 19 d. apie 17 val. Kalvarijos savivaldybėje, Naujienėlės kaime automobilis „Opel Astra“, vairuojamas moters (gim. 1972 m.), nuvažiavo nuo kelio.
Gatvė | 2 MIN.
0

Radviliškis
Šiauliai
Gruodžio 16 d. laisvasis mokytojas Valerijus Belovas organizavo plaukimo varžybas mokiniams, kurie lanko trenerio neformaliojo vaikų švietimo programą „Mokymas plaukti“. Varžybose mokiniai buvo suskirstyti į penkias amžiaus grupes ir rungtyniavo 25 m bei 50 m nugara rungtyse. Mokiniai pasiekę geriausius rezultatus buvo apdovanoti medaliais ir taurėmis, o visi dalyviai saldžiomis dovanėlėmis. Mažiausiems plaukikams apdovanojimus įteikė kandidatė į plaukimo meistrus Ugnė Takuševičiūtė.
Sportas | 2 MIN.
0
„Šiaulių-Vilmers“ (8-3) krepšininkės į Naujuosius metus žengs turėdamos „Open Smart Way MLKL“ šešių laimėtų mačų seriją. Aurimo Andrušaičio merginos Rokiškyje 76:59 (17:9, 11:19, 29:17, 19:14) užtikrintai nugalėjo „MKK Panevėžį“ (1-11).
Sportas | 3 MIN.
0


Šiauliai
Radviliškis
Artėjant šventoms Kalėdoms Naujojo Šiaulių trečiojo amžiaus universiteto studentai pritarė dekano Rimanto Daugino pasiūlymui surengti gerumo akciją. Juk Adventas – laukimo ir gerų darbų metas. Šios akcijos tikslas – pasidalinti šventine nuotaika, nuoširdžiu dėmesiu ir bendryste su tais, kuriems ypač svarbus žmogiškas ryšys. Parodyti, kad jie nėra pamiršti ir svarbūs mūsų bendruomenei.
Kultūra | 4 MIN.
0
Spalio 24 dieną Radviliškio Vinco Kudirkos progimnazijos 7–8 klasių mokiniai, vadovaujami gamtos mokslų mokytojų, dalyvavo Nacionaliniame aplinkos apsaugos egzamine. Ši iniciatyva puikiai dera su progimnazijos siekiu puoselėti atsakingą požiūrį į aplinką – mokykla aktyviai dalyvauja įvairiuose „Tvarios mokyklos“ projektuose, skatindama mokinius kurti prasmingus pokyčius savo kasdienybėje.
Jaunimas | 2 MIN.
0
Šiauliai
Šiauliai
Respublikinės Šiaulių ligoninės Naujagimių skyrius sulaukė reikšmingos paramos iš Neišnešiotų naujagimių asociacijos „Ankstukai“ — dovanos, kurios tiesiogine prasme suteikia šilumos, saugumo ir palengvina kasdienę slaugą patiems mažiausiems pacientams.
Sveikata | 3 MIN.
0
„Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) pirmadienį Šiaulių mieste ir rajone atlieka baigiamuosius apsaugų apuokams montavimo darbus ant elektros linijų atramų. Tam, kad būtų spėta apsaugas sumontuoti iki švenčių, vienu metu dirba 20 žmonių.
Gamta | 4 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Šiemet šventinis laikotarpis dovanoja ilgiau trunkantį laisvadienių laikotarpį, todėl natūralu, kad daug gyventojų savo namus paliks ilgesniam laikui – išvyks pas artimuosius, keliaus arba tiesiog praleis daugiau laiko ne namuose. Apsaugos ekspertai ir policija įspėja: būtent tokios dienos tampa aktyviu sezonu vagims, kurie pastaruoju metu elgiasi įžūliau ir veikia žaibiškai. Prie dažnesnių incidentų prisideda ir gyventojų šventinė skuba bei išsiblaškymas.
Namai | 5 MIN.
0
Lietuvoje savarankiškai dirbančių asmenų skaičiui viršijus 300 tūkst., vis daugiau kalbama ir apie jų poreikį įsigyti nekilnojamojo turto. Kelias iki nuosavo būsto savarankiškai dirbantiesiems gali būti sudėtingesnis. Finansų įstaigos, vertindamos laisvai samdomų specialistų ar smulkiųjų verslininkų paraiškas, taiko griežtesnius kriterijus, todėl norint gauti paskolą būtina kruopščiai pasiruošti, rašoma banko „Bigbank“ pranešime žiniasklaidai.
Namai | 5 MIN.
0

Alytus
Lietuva
Lietuvos nacionalinis muziejus jau kelerius metus kuria edukacines veiklas kartu su įvairiomis bendruomenėmis. Ši istorija, prasidėjusi dar 2023 metais, virto kur kas daugiau nei socialinės atsakomybės įgyvendinimu. Ji tapo prasminga draugyste tarp muziejaus, vaikų su negalia bei jų tėvų ir globėjų asociacijos „Mirabilia“ ir Kotrynos – jaunos moters, gyvenančios Alytuje, turinčios cerebrinį paralyžių, kuri sėdėdama vežimėlyje drąsiai veda ekskursijas lankytojams.
Veidai | 5 MIN.
0
„Man atrodo, tai buvo juodžiausias etapas mano gyvenime, nes byrėjo tiek šeima, tiek grupėje skandalai, nesutarimai. Atrodė, kad tai niekada nesibaigs, kad nėra šviesos tunelio gale, ir tu turi tiesiog susirinkti save į vieną vietą ir ieškoti sprendimų“, – taip pirmadienio vakarą LNK gyvenimo būdo laidoje „Nuo... Iki...“ prabils dainininkė, grupės „Šeškės“ narė Ingrida Martinkėnaitė.
Veidai | 4 MIN.
1


Lietuva
Lietuva
Gruodžio dvidešimt antroji – 356-oji metų diena (pirmoji 51-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 10 dienų.
Horoskopai | 4 MIN.
0
Gruodžio 22–28 d. – sąmoningumas vietoje skubėjimo.
Horoskopai | 7 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Gruodžio dvidešimt antroji – 356-oji metų diena (pirmoji 51-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 10 dienų.
Horoskopai | 4 MIN.
0
Gruodžio 22–28 d. – sąmoningumas vietoje skubėjimo.
Horoskopai | 7 MIN.
0

Lietuva
Lietuva
Kiaulės liežuvis – išraiškingo skonio, nebrangus patiekalas, kurį lietuviai dažniausiai valgo vieną, su majonezu ar garstyčiomis. Tačiau pakanka vos keleto gudrybių ir maistingas bei sotus kiaulės liežuvis gali tapti tikru virtuvės atradimu. „Maximos“ maisto gamybos technologas dalijasi keletu patarimų, kaip liežuvį paversti išskirtiniu šventiniu patiekalu.
Virtuvė | 5 MIN.
0
Kiekviena šeima turi savo Kūčių stalo patiekalų tradicijas – vieniems tai silkė su svogūnais, keptas karpis, o kiti šventinės vakarienės neįsivaizduoja be lašišos. Nors receptai skiriasi, visus vienija bendras ingredientas – žuvis. Žemų kainų prekybos tinklas „Lidl“ dalijasi patarimais, į ką atkreipti dėmesį renkantis žuvį bei jūros gėrybes ir siūlo išbandyti abejingų nepaliksiantį nebrangų receptą, kuris puikiai tiks ir Kūčių vakarienei.
Virtuvė | 5 MIN.
0