PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Birželio 2 d. 15:37

Nemokamo geriamojo vandens stotelės oro uostuose pasiteisino

Lietuva

Lietuvos oro uostų nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


303211

Nemokamo geriamojo vandens stoteles įrengę Lietuvos oro uostai (LTOU) teigia, kad jos pasiteisino.

„Geriamojo vandens stotelės pasiteisino, keleiviai noriai naudojasi galimybe nemokamai prisipilti geriamojo vandens, o mes nuolat ieškome tvarių sprendimų, kad būtų ir patogu keleiviams, ir saugu mūsų visų aplinkai“, – BNS teigė LTOU atstovas Tadas Vasiliauskas.

Anot jo, keleiviams prieinamos nemokamos geriamojo vandens stotelės veikia visame Lietuvos oro uostų tinkle – Vilniaus, Kauno ir Palangos oro uostų išvykimo zonose.

Lietuvos vandens tiekėjų asociacijos prezidentas Bronius Miežutavičius pabrėžė, kad Lietuvoje iš viešose vietose įrengtų vandens fontanėlių gerti saugu.

„Centralizuotai tiekiamo vandens kokybė nuolat tikrinama, o geriamojo vandens stotelės tikrai pasiteisina. Skatinti gerti gėlą vandenį yra mūsų bendras siekis“, – BNS nurodė B. Miežutavičius.

Tokios viešose vietose įrengtų vandens stotelių yra Šiauliuose, Alytuje, Šilutėje. Juos prižiūrinčių vandentvarkos įmonių atstovai teigia, kad gyventojai noriai jomis naudojasi.

„Mūsų vandens stotelės pritaikytos vandeniui prisipilti į gertuvę ar buteliuką, taip pat yra vandens fontanėlis norintiems atsigaivinti vietoje, o apatinė talpa skirta gyvūnams pagirdyti. Raginame drąsiai vartoti kokybišką vandenį iš mieste įrengtų vandens stotelių ir neišlaidauti perkant jį, išpilstytą į butelius“, – BNS sakė „Šiaulių vandenų“ ryšių su visuomene atstovė Džiuljeta Korsakienė.

Turizmo ekspertė Eglė Blažaitytė pridūrė, jog užsieniečiai sužinoję, kad Lietuvoje vandenį galima gerti tiesiai iš vandentiekio reaguoja teigiamai.

Pasak Lietuvos geologijos tarnybos vyriausiojo patarėjo Jono Satkūno, Lietuvos požeminio vandens ištekliai beveik neriboti, vanduo gerai apsaugotas nuo paviršinės taršos.

Jo teigimu, vien iš išžvalgytų požeminių telkinių galima išsiurbti beveik 3,8 mln. kub. metrų vandens per parą, o išsiurbiama vidutiniškai apie 0,4 mln. kub. metrų.