Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Freepik.com
Pranešimas spaudaiŠaltinis: Etaplius.LT
Sėkmės simboliu Rytuose laikomas persimonas pasižymi dideliu kiekiu vitamino A (beta karoteno), jame taip pat yra vitamino C, kalio, magnio ir fosfatų. Tiesa, ir daug cukrų.
Kaip išsirinkti tobulą persimoną? Pirmas testas – akimis. Apžiūrėkite, kad jo žievelė nebūtų pažeista, neturėtų ryškių dėmių (apie jas – vėliau). Tuomet lengvai spustelkite: prinokęs vaisius šiek tiek pasispaus. Jei jis labai kietas – persimonas tikriausiai yra neprinokęs.
Ar jie vis dar noksta nuskinti? Persimonai tebenoksta ir nuskinti. Kad pagreitintumėte procesą, vaisius galite sudėti į dubenį su obuoliais, kur jiems sunokti padės obuolių išskiriamos etileno dujos. Galite persimonus suvynioti ir į laikraščius – po dienos ar dviejų kambario temperatūroje jie jau bus saldūs ir minkšti. Kai persimonas jau bus tobulo sunokimo – jį valgykite dar tądien arba dėkite į šaldytuvą, kad sustabdytumėte nokimo procesą.
Ar reikia lupti žievelę? Prinokusio persimono žievelę galima valgyti. „Sharon“ vaisiuose ji dėl mažesnio taninų skaičiaus yra minkštesnė ir lengviau virškinama. Visgi ji turi gan savitą skonį, todėl nemažai žmonių mieliau renkasi jos nevalgyti. Ją nulupkite aštriu peiliu arba vaisių perpjaukite pusiau ir šaukštu išskobkite minkštimą taip, kaip kivį. Pašalinkite kotelį, tada supjaustykite persimoną skiltelėmis – ir galite mėgautis.
Ar rudos dėmės reiškia, kad vaisius jau sugedo? Kadangi „dievų vaisiuje“ yra didelis kiekis cukraus, ant jo gali greitai atsirasti rudų dėmių. Paprastai jos yra nekenksmingos, tačiau, pastovėjus ilgiau, jose gali susidaryti puvinio sukėlėjų. Jei abejojate, šias vietas paprasčiausiai išpjaukite.
Malonaus skonio vaisius dažniausiai tampa tiesiog skaniu užkandžiu, tačiau persimonų panaudojimo galimybės žymiai platesnės. Jie puikiai dera rudeniškose salotose su sūriu, kumpiu, šakninėmis daržovėmis. Saldumas, žinoma, reiškia, kad jie puikus pasirinkimas desertams.
Persimonų duona
Reikės: 125 g persimonų tyrės, 155 g miltų, 1½ šaukštelio kepimo sodos, šiek tiek druskos, 1 šaukštelio cinamono, ¼ šaukštelio malto muskato riešuto, ¼ šaukštelio maltų gvazdikėlių, 2 kambario temperatūros kiaušinių, ½ šaukštelio vanilės ekstrakto, 115 g kambario temperatūros sviesto ir dar šiek tiek kepimo formai ištepti, 150 g cukraus.
Gaminame:
1. Persimonus nulupkite ir sutrinkite elektriniu maišytuvu.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Sviestu lengvai patepkite kepimo formą.
3. Persijokite sausus ingredientus: miltus, druską, sodą, cinamoną, muskatą ir gvazdikėlius.
4. Dubenyje sutrinkite sviestą ir cukrų. Kitame suplakite kiaušinius su vanilės ekstraktu.
5. Maišydami rankiniu arba stacionariu mikseriu, lėtai supilkite kiaušinius į sviesto ir cukraus mišinį. Gerai išmaišykite, tuomet sudėkite persimonus ir padėkite mikserį į šalį.
6. Šaukštu arba mentele įmaišykite po trečdalį miltų mišinio į drėgnus ingredientus.
7. Supilkite į kepimo formą. Ant viršaus galima uždėti plonais griežinėliais pjaustytų persimonų.
8. Kepkite 50–55 min., kol į vidurį įkištas krapštukas išsitrauks švarus. Visiškai atvėsinkite.
Kepta kiaulienos nugarinė su persimonais
Reikės: 2 šviežių ir prinokusių persimonų, 680 g kiaulienos nugarinės, ½ svogūno, 4 šakelių rozmarino, druskos, šviežiai maltų pipirų, alyvuogių aliejaus.
Gaminame:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių Celsijaus.
2. Nuo dviejų rozmarino šakelių nuimkite lapelius ir susmulkinkite. Kiaulienos nugarinę gausiai apvoliokite druskoje, pipiruose, smulkintame rozmarine ir 1 šaukštu alyvuogių aliejaus.
3. Į įkaitusią ketaus keptuvę įpilkite 2 šaukštus aliejaus, tada pakraščiais suberkite stambiai pjaustytus svogūnus. Įdėkite kiaulieną ir kepkite 3–5 minutes, kol stipriai karamelizuosis.
4. Apverskite kiaulieną, sudėkite griežinėliais pjaustytą persimoną ir sumaišykite su svogūnais.
5. Apšlakstykite dar vienu šaukštu aliejaus, dideliu žiupsneliu druskos ir rozmarino šakelėmis.
6. Perkelkite keptuvę į orkaitę (jeigu jūsiškės negalima naudoti orkaitėje – perkelkite visą turinį į įkaitintą kepimo indą) ir kepkite 15–25 minutes, priklausomai nuo kiaulienos storio. Prieš pjaustydami leiskite 15 minučių pailsėti. Patiekite su ryžiais, bulvėmis arba žalumynais.