Virtuvė | 5 MIN.

Ne visos kruopų košės yra vienodos – kurių kruopų maistinė vertė yra pati didžiausia?

Reporteris Brigita
2022 m. birželio 21 d. 19:54
grikiu-risotto.jpg

Daugelis mitybos specialistų įvairias grūdų košes įvardija kaip vieną žmogaus sveikatai naudingiausių ir sočiausių valgių. Visgi, neretai nutylima, kad košė košei nelygi ir skirtingos kruopos pasižymi gerokai besiskiriančiomis maistingumo savybėmis. Vieno prekybos tinklo atstovai pataria, kurias kruopų košes verta rinktis pusryčiams, o kurias verčiau palikti parduotuvėje ant lentynos, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Norėdami dienos pradžią pasitikti pilni energijos, venkite pusryčiams valgyti kukurūzų ar manų kruopas. Valgant šias košes suvartojamos kalorijos yra itin greitai pasisavinamos mūsų organizmų, todėl vos po kelių valandų vėl jausite alkį ir ieškosite, kur padėjote užkandžius. Be to, manų kruopos yra išgaunamos valant kviečių grūdus, o būtent šio proceso metu dauguma naudingųjų medžiagų ir yra prarandamos. Mažesne maistine verte pasižymi ir ruginės košės.

Rečiau, bet ant lietuvių pusryčių stalo galime išvysti ir miežines bei perlinių kruopų košes. Nors šių dviejų košių išvaizda ir pavadinimai skiriasi, tai iš esmės yra vienas ir tas pats grūdelis – prieš apdorojimą ir po jo. Visgi, nei viena, nei kita košė nesipuikuoja maistingiausiųjų sąrašo viršuje, kadangi jos yra sunkiai virškinamos, o jų paragavusieji neretai skundžiasi ir padidėjusiu mieguistumu, energijos praradimu.

Nepaisant to, kad ryžiai dažniau yra linksniuojami kaip garnyras prie pagrindinių pietų ar vakarienės patiekalų, ryžių košę galima valgyti ir vieną, negardinant jokiais kitais priedais. Tačiau atidžiai rinkitės tai, ką valgote – baltuosiuose ryžiuose yra kur kas mažiau maistingų medžiagų nei ruduosiuose.

Jeigu maistingiausios kruopų košės titulas būtų tarsi įnirtinga kova, viename ringo kampe stovėtų avižinė košė, kitame – grikiai. Tiek vienos, tiek ir kitos kruopos yra vertos užimti naudingiausiųjų vietą, tačiau lyginant su grikiais, teisingai paruošti avižas yra kiek sudėtingiau – pervirtos jos praranda dalį savo maistingųjų savybių.

Dėl šios priežasties įtraukti grikių kruopas į kasdienį savo mitybos racioną ragina ne tik prekybos tinklas, bet ir mitybos ekspertai. Grikių kruopose nėra alerginę reakciją galinčio sukelti baltymo glitimo, jie yra nekaloringi, grikiuose itin daug lengvai pasisavinamų baltymų, taip pat daug mineralų ir vitaminų.

Stengdamasis pirkėjus supažindinti su sveikesne mityba, prekybos tinklo atstovai ragina tiek pusryčiams, tiek ir kitiems paros valgiams rinktis grikių kruopas – valgykite ne tik košės, bet išbandykite ir kitus lengvai paruošiamus grikių patiekalus.

Datulių ir grikių granola su pekaninėmis karijomis (užteks 8 porcijoms)

Jums reikės: 85 g grikių, 4 vnt. datulių, 100 g avižų dribsnių, 2 šaukštų pekaninių karijų, 2 šaukštų sultanų (galite naudoti ir įprastas razinas), 1 šaukšto lukštentų saulėgrąžų sėklų, 1 šaukšto lukštentų moliūgų sėklų, 1 šaukšto migdolų drožlių, 1 šaukštelio cinamono, 2 šaukštelių rapsų aliejaus.

Gaminimo eiga: grikius per naktį mirkykite šaltame vandenyje, kitą rytą nupilkite vandenį ir grilius nuskalaukite po tekančio vandens srove. Datules suberkite į gilesnę keptuvę, įpilkite apie 300 ml vandens, įberkite cinamono ir trinkite iki vientisos masės rankiniu trintuvu. Tuomet suberkite grilius ir leiskite masei užvirti, nuimkite nuo keptuvės dangtį ir virkite dar apie 5 minutes.

Kol grikiai verda, įkaitinkite orkaitę iki 150 °C laipsnių temperatūros (jeigu naudojate kepimo su ventiliatoriumi režimą, nustatykite žemesnę temperatūrą), pasiruoškite ir kepimo popieriumi išklokite dvi dideles kepimo skardas. Į grilių ir datulių masę suberkite avižinius dribsnius, supilkite aliejų ir gerai išmaišykite – griebkite masę šaukštu ir ant kepimo popieriaus išdėliokite mažus kauburėlius. Granolą kepkite apie 15 minučių, tuomet apverskite ir kepkite dar tiek pat laiko.

Sustengusią ir išsausėjusią datulių bei grikių granolą suberkite į dubenį bei sumaišykite su sėklomis, sultanomis ir per pusę perpjautomis pekaninėmis karijomis. Kai atvės, granolą patiekite su jogurtu, vaisiais ar pienu. Skanaus!

Grybų ir grikių „daugiaryžis“ (4 porcijos)

Jums reikės: 300 g grikių, 150 ml baltojo vyno, apie 800 ml vandens, 250 g pievagrybių, 200 g „Portobello" pievagrybių (galite neskirstyti grybų į kelias rūšis ir rinktis vienus), 1 smulkiojo svogūno, 2 skiltelių česnako, 45 g sviesto, lauro lapelio.

Pagardui reikės: 200 g virtų burokėlių, 100 ml grietinės, 1 šaukštelio krienų, pusės citrinos (naudosime sultis), šiek tiek žalių krapų.

Gaminimo eiga: pirmiausia pasiruoškite „daugiaryžio" pagardą – burokėlius sutarkuokite ir sumaišykite su kitais ingredientais, atidėkite. Gilioje keptuvėje ištirpinkite šaukštelį sviesto, suberkite smulkintą svogūną ir įberkite šiek tiek druskos, vis pamaišydami kepkite apie 8 minutes. Tuomet įmaišykite smulkintą česnaką ir lauro lapelį, po minutės suberkite grikius, šiek tiek paskrudinkite ir supilkite vyną.

Kai vyno kiekis keptuvėje sumažės, įpilkite dalį vandens ir maišykite, kol susigers, tada procesą pakartokite dar ir dar kartą – griliai turi būti dar tvirti, tačiau beveik išvirę; tai gali trukti apie 20 min.

Kitoje keptuvėje įkaitinkite likusį sviestą ir suberkite pjaustytus grybus, kepkite apie 5 minutes arba kol išgaruos visas skystis. Grybus suberkite į grikių mišinį, gerai išmaišykite ir pagardinkite prieskoniais pagal skonį. Patiekite „daugiaryžį" dubenėliuose, ant viršaus uždėkite po šaukštą burokėlių pagardo, apibarstykite krapais.

Skanaus!


Šiauliai
2025-ieji Šiaulių regiono darbo rinkoje: kur nedarbas didžiausias ir kokių specialistų labiausiai trūksta?
2025 metais Užimtumo tarnybos duomenimis, Šiaulių regiono darbo rinka išlieka nevienalytė – kol vienose savivaldybėse fiksuojamas vienas mažiausių nedarbo lygių šalyje, kitose jis vis dar išlieka aukštas. Kartu darbdaviai susiduria su kvalifikuotos darbo jėgos trūkumu, o Užimtumo tarnybai tenka ieškoti sprendimų, kaip suderinti darbo ieškančiųjų galimybes su verslo poreikiais. Apie nedarbo tendencijas Šiaulių apskrityje, labiausiai trūkstamas profesijas, jaunimo ir vyresnio amžiaus žmonių situaciją darbo rinkoje bei tai, ar gyventojų laukia pokyčiai nuo 2026 metų, teiravomės Užimtumo tarnybos Šiaulių klientų aptarnavimo departamento direktorės Vaidos Ignotienės.
Aktualijos | 6 MIN.
0
Marijampolė
Lietuva
Kūčių vakaras bus debesuotas, tačiau orai išliks ramūs ir be žymesnių kritulių, teigia Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) sinoptikas Tadas Kantautas. Tuo metu per abi Kalėdų dienas pragiedrulių taip pat nenusimato, tačiau truputėlį sustiprės vėjas.
Aktualijos | 3 MIN.
0
Su šventėmis į mūsų namus atkeliauja ir svečių. Kaip juos priimti, kad malonu būtų abiem pusėms: ir šeimininkams, ir jų namuose besisvečiuojantiems žmonėms?
Lietuva | 3 MIN.
0
Lietuva
Lietuva
Gruodžio 24-oji – šv. Kūčios.
Horoskopai | 4 MIN.
0
Maskvoje per sprogimą žuvo du kelių policininkai. Rusijos sunkių nusikaltimų tyrimų komitetas trečiadienį pranešė, kad buvo detonuotas sprogmuo, kai pareigūnai ankstyvą rytą priartėjo prie įtartino asmens netoli jų tarnybinio automobilio.
Pasaulis | 2 MIN.
2


Vyriausybė pripažino žemės ir maisto ūkį nacionaliniam saugumui svarbia sritimi. Toks sektoriaus pripažinimas leis kurti ir palaikyti atsparią bei savarankišką šalies apsirūpinimo maistu sistemą.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 3 MIN.
1
Europos Komisijos (EK) pristatytas pasiūlymas dėl ilgalaikio Europos Sąjungos (ES) biudžeto 2028–2034 metams kelia daug rimtų klausimų. Ypač dėl to, kad žemės ūkio, kaimo plėtros ir žuvininkystės finansavimas mažėtų apie 20 proc. (palyginti su 2021-2027 metų laikotarpiu) ir dėl numatomo steigti naujo fondo.
Žemės ūkio ministerijos naujienos | 6 MIN.
1

Lietuva
Lietuva
Su šventėmis į mūsų namus atkeliauja ir svečių. Kaip juos priimti, kad malonu būtų abiem pusėms: ir šeimininkams, ir jų namuose besisvečiuojantiems žmonėms?
Lietuva | 3 MIN.
0
Be silkės patiekalų neįsivaizduojamas joks šventinis stalas. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog silkė – riebi, tačiau sveikatai palanki žuvis, tad ją vertėtų skanauti ne tik per šventes.
Lietuva | 4 MIN.
0

Pakruojis
Pakruojis
Pakruojyje susitiko Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministras Vladislavas Kondratovičius, Latvijos sumanaus administravimo ir regioninės plėtros ministras Raimonds Čudars bei Estijos regioninės plėtros ir žemės ūkio ministras Hendrikas Johannesas Terrasas.
Politika | 3 MIN.
0
Gruodžio 18 dieną įvyko Pakruojo rajono savivaldybės tarybos posėdis. Jame dalyvavo 20 tarybos narių. Posėdžio darbotvarkėje suplanuoti 35 klausimai. Prieš prasidedant klausimų svarstymui pasveikinti gruodžio mėnesį gimtadienius šventę Pakruojo rajono savivaldybės tarybos nariai Vida Remeikienė, Robertas Ašmanavičius ir Audrius Kazlauskas.
Politika | 5 MIN.
0

Kelių eismo taisyklės (KET) sukurtos ne tik eismui reguliuoti, bet ir saugumui užtikrinti. Kai kuriems eismo dalyviams atrodo, kad laikytis visų taisyklių nėra būtina, tačiau toks požiūris yra klaidingas ir pavojingas. Net menkiausias taisyklių nepaisymas gali turėti skaudžių, o kartais ir tragiškų pasekmių.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0
Kelionė automobiliu – tai ne tik transporto priemonės vairavimas, bet ir emocinis iššūkis vairuotojui. Daugeliui kelią apkartina stresas, kuris iš dalies kyla ne dėl išorinių veiksnių, o dėl prasto pasiruošimo kelionei. Kruopštus kelionės planavimas leidžia sumažinti įtampą ir išvengti rizikos kelyje.
Saugi kelionė – bendras tikslas | 5 MIN.
0

Lietuva
Lietuva
Maskvoje per sprogimą žuvo du kelių policininkai. Rusijos sunkių nusikaltimų tyrimų komitetas trečiadienį pranešė, kad buvo detonuotas sprogmuo, kai pareigūnai ankstyvą rytą priartėjo prie įtartino asmens netoli jų tarnybinio automobilio.
Pasaulis | 2 MIN.
2
NATO generalinis sekretorius Markas Rutte prieš Kalėdas ragina toliau remti Ukrainą – ir kartu įspėja dėl saugumo rizikos Europos šalims.
Pasaulis | 3 MIN.
0


Šiauliai
Šiauliai
Šiaulių techninės kūrybos centro erdvės vienai nakčiai virto tikra kūrybine laboratorija ir improvizuota filmavimo aikštele. Būtent tokioje dinamiškoje aplinkoje Šiauliuose įvyko pirmosios naktinės kūrybinės dirbtuvės „Kai kalba vanduo“, skirtos vyresnių klasių moksleiviams. Iki pat ankstyvo ryto trukęs renginys tapo erdve, kurioje jaunimas galėjo laisvai kurti, diskutuoti, tyrinėti ir praktiškai pristatyti savo idėjas, ieškodami sprendimų aktualiai šiandienos problemai – gėlo vandens trūkumui ir taršai.
Verslas | 6 MIN.
0
Pastebėję, jog Šiaulių miesto įmonėms trūksta aiškumo apie jų vaidmenį galimų ekstremaliųjų situacijų metu, Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmai, Pramonės komiteto iniciatyva (pirmininkas Rolandas Gabrielaitis, UAB „Bodesa“ prezidentas), gruodžio 5 dieną pakvietė verslo atstovus į informacinį susitikimą su Šiaulių miesto savivaldybės Civilinės saugos ir mobilizacijos specialistais tema „Pasiruošimas ekstremaliosioms situacijoms: ką privalo žinoti įmonės“.
Verslas | 4 MIN.
0

Pakruojis
Kelmė
Antradienį Pakruojo rajone neblaivus vyras pranešė pareigūnams ketinantis susprogdinti kaimą, pranešė Policijos departamentas.
Kriminalai | 2 MIN.
1
Pirmadienį du jaunus vyrus, su savimi turėjusius galimai narkotinių medžiagų, sulaikę Kelmės rajono policijos komisariato pareigūnai praneša vakare sulaikę ir dar vieną.
Kriminalai | 2 MIN.
0


Akmenė
Šiauliai
Ankstų pirmadienio rytą Naujojoje Akmenėje sulaikytas neblaivus vairuotojas.
Gatvė | 2 MIN.
0
Pirmadienį vienoje centrinės Šiaulių dalies sankryžoje laikinai neveikia šviesoforas. Apie tai vairuotojus ir kitus eismo dalyvius perspėja bendrovė „Šiaulių šviesa“.
Gatvė | 2 MIN.
0
Lietuva
Lietuva
Artėjant Kalėdoms Lietuvos gyventojai nesvajoja nei apie egzotines salas, nei apie snieguotas Šveicarijos slidinėjimo trasas – dažnas ruošiasi Kalėdas sutikti namuose ar lankant artimuosius. Atlikta apklausa Baltijos šalyse atskleidė, kad namuose per šventes planuoja likti 71 proc. apklaustų lietuvių, 76 proc. latvių ir net 81 proc. estų.
Gatvė | 3 MIN.
0
Baigiantis metams Pakruojyje atnaujintas dar vienas kiemas. Atsinaujinusia infrastruktūra džiaugiasi P. Mašioto g. 41 daugiabučio namo gyventojai. Čia pilnai sutvarkytas šalia namo esantis kiemas, naujai įrengtas šaligatvis.
Gatvė | 2 MIN.
0

Šiauliai
Radviliškis
2025 metų Šiaulių rajono sporto apdovanojimų šventė sukvietė rajoną garsinusius sportininkus, trenerius, sportą mylinčius kuršėniškius ir miesto svečius. Šie apdovanojimai vyksta jau dešimtą kartą. Geriausius sportininkus, trenerius, komandas ir nominacijų nugalėtojus pagal pateiktas paraiškas renka Šiaulių rajono savivaldybės Sporto taryba.
Sportas | 3 MIN.
0
Gruodžio 16 d. laisvasis mokytojas Valerijus Belovas organizavo plaukimo varžybas mokiniams, kurie lanko trenerio neformaliojo vaikų švietimo programą „Mokymas plaukti“. Varžybose mokiniai buvo suskirstyti į penkias amžiaus grupes ir rungtyniavo 25 m bei 50 m nugara rungtyse. Mokiniai pasiekę geriausius rezultatus buvo apdovanoti medaliais ir taurėmis, o visi dalyviai saldžiomis dovanėlėmis. Mažiausiems plaukikams apdovanojimus įteikė kandidatė į plaukimo meistrus Ugnė Takuševičiūtė.
Sportas | 2 MIN.
0


Šiauliai
Šiauliai
Ką valgė mūsų protėviai, kodėl advento pasninkas jiems buvo natūralus dalykas, atskleidžia baltiškų patiekalų rekonstrukcija. Jos pagrindas – radiniai kapuose, į kuriuos mirusiesiems įdėdavo ir žemiškų gėrybių. Istorinės virtuvės gurmanams nuklojami stalai su gausybe patiekalų pagal receptus iš kapų ir metraščių.
Kultūra | 6 MIN.
0
Visais laikais lietuviams rūpėjo stebuklinga Kalėdų išvakarių diena – Kūčios. Tai šventė, sutelkianti visą šeimą prie bendro vaišių stalo. Nors šios lietuviams svarbios šventės tradicijos bėgant metams smarkiai pasikeitė, etnologai kviečia prisiminti magišką ir simbolinę jos prasmę. Be to, neužmiršti šiandien kaip niekad aktualaus susitaikymo ritualo. Jis būtinas, norint Kalėdas švęsti širdimi.
Kultūra | 8 MIN.
0
Radviliškis
Pakruojis
Po truputį namai, gatvės, miestai prisipildo kalėdinės dvasios ir jaudinančio šv. Kalėdų laukimo. Šis nuostabus reiškinys neaplenkė ir Lizdeikos gimnazijos, kurioje nuolat puoselėjamos gražios tradicijos padėti kitiems ir skiriamas didelis dėmesys empatijos ugdymui. Empatiški žmonės moka atpažinti kito žmogaus emocijas, nuotaikas bei parodyti, kad supranta, ką jaučia kitas žmogus. Kasmet, artėjant gražiausioms metų šventėms, gimnazijoje vyksta tradiciniai labdaros renginiai. Vienas iš jų – kalėdinė mugė „Parduok kalėdinę nuotaiką“.
Jaunimas | 3 MIN.
0
Tai buvo vakaras, kupinas šviesos, emocijų ir jaunų talentų. Ačiū visiems, kurie buvo kartu ir kūrė šią ypatingą šventę – jauniesiems talentams, laureatams, svečiams, žiūrovams ir visiems prisidėjusiems prie renginio. Jūsų energija, šypsenos ir palaikymas pavertė šį vakarą tikru žvaigždžių spindesiu!
Jaunimas | 2 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Šiemet šventinis laikotarpis dovanoja ilgiau trunkantį laisvadienių laikotarpį, todėl natūralu, kad daug gyventojų savo namus paliks ilgesniam laikui – išvyks pas artimuosius, keliaus arba tiesiog praleis daugiau laiko ne namuose. Apsaugos ekspertai ir policija įspėja: būtent tokios dienos tampa aktyviu sezonu vagims, kurie pastaruoju metu elgiasi įžūliau ir veikia žaibiškai. Prie dažnesnių incidentų prisideda ir gyventojų šventinė skuba bei išsiblaškymas.
Namai | 5 MIN.
0
Lietuvoje savarankiškai dirbančių asmenų skaičiui viršijus 300 tūkst., vis daugiau kalbama ir apie jų poreikį įsigyti nekilnojamojo turto. Kelias iki nuosavo būsto savarankiškai dirbantiesiems gali būti sudėtingesnis. Finansų įstaigos, vertindamos laisvai samdomų specialistų ar smulkiųjų verslininkų paraiškas, taiko griežtesnius kriterijus, todėl norint gauti paskolą būtina kruopščiai pasiruošti, rašoma banko „Bigbank“ pranešime žiniasklaidai.
Namai | 5 MIN.
0

Šiauliai
Alytus
Šakynos bendruomenėje gyvenimas verda. Tai paliudija ir Gabrielė Kreimerytė – tikra Šakynos bendruomenės siela. Mergina čia gimė, užaugo, o baigusi studijas nusprendė grįžti ir įsikurti savo gimtojoje vietoje. Gabrielė sako dažnai išgirstanti klausimą “Kodėl taip myli Šakyną?“. Atsakymas labai paprastas – vertybes formuoja šeima, o visa Gabrielės šeima širdį atiduoda Šakynai.
Veidai | 4 MIN.
0
Lietuvos nacionalinis muziejus jau kelerius metus kuria edukacines veiklas kartu su įvairiomis bendruomenėmis. Ši istorija, prasidėjusi dar 2023 metais, virto kur kas daugiau nei socialinės atsakomybės įgyvendinimu. Ji tapo prasminga draugyste tarp muziejaus, vaikų su negalia bei jų tėvų ir globėjų asociacijos „Mirabilia“ ir Kotrynos – jaunos moters, gyvenančios Alytuje, turinčios cerebrinį paralyžių, kuri sėdėdama vežimėlyje drąsiai veda ekskursijas lankytojams.
Veidai | 5 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Be silkės patiekalų neįsivaizduojamas joks šventinis stalas. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog silkė – riebi, tačiau sveikatai palanki žuvis, tad ją vertėtų skanauti ne tik per šventes.
Virtuvė | 4 MIN.
0
Ar žinojote, kad Pekino antis yra ir paukščio rūšis, ir patiekalas? Pastarasis yra specialus iš Kinijos kilęs anties paruošimo būdas, vertinamas dėl ryškaus kontrasto tarp traškios odelės ir itin sultingos mėsos. O pirmąją – šviežią Pekino antį – šią savaitę kaip tik galima įsigyti už mažesnę kainą. „Maximos“ kulinarinių idėjų partnerė Brigita Uyar pataria, kaip ją paruošti ir dalijasi ypatingu šventiniu receptu.
Virtuvė | 5 MIN.
0


Lietuva
Lietuva
Gruodžio 24-oji – šv. Kūčios.
Horoskopai | 4 MIN.
0
2026 metų sausis atneš transformacijos ir naujų pradžių energiją. Kosmosas tarsi kvies mus iš naujo įvertinti savo prioritetus, susitelkti į vidinius išteklius ir būti nuoširdiems patiems sau. Tai metas, tinkamas planams tikslinti, kryptims peržiūrėti ir brandiems sprendimams priimti.
Horoskopai | 5 MIN.
1

Lietuva
Lietuva
Be silkės patiekalų neįsivaizduojamas joks šventinis stalas. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog silkė – riebi, tačiau sveikatai palanki žuvis, tad ją vertėtų skanauti ne tik per šventes.
Virtuvė | 4 MIN.
0
Ar žinojote, kad Pekino antis yra ir paukščio rūšis, ir patiekalas? Pastarasis yra specialus iš Kinijos kilęs anties paruošimo būdas, vertinamas dėl ryškaus kontrasto tarp traškios odelės ir itin sultingos mėsos. O pirmąją – šviežią Pekino antį – šią savaitę kaip tik galima įsigyti už mažesnę kainą. „Maximos“ kulinarinių idėjų partnerė Brigita Uyar pataria, kaip ją paruošti ir dalijasi ypatingu šventiniu receptu.
Virtuvė | 5 MIN.
0