PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 29 d. 18:21

Naujos atakos prieš infrastruktūrą Prancūzijoje taikinys – šviesolaidiniai kabeliai

Pasaulis

Sustiprintos saugumo pajėgos Strasbūre (Prancūzija) / SCANPIX

ELTA.LTŠaltinis: ELTA.LT


311831

Prancūzija pirmadienį pradėjo tyrimą dėl galimo ultrakairiųjų judėjimų dalyvavimo išpuoliuose, dėl kurių prieš pat Olimpinių žaidynių pradžią buvo paralyžiuotas geležinkelių tinklas, o naktį į pirmadienį keliose vietovėse buvo įvykdyti nauji sabotažo aktai gadinant šviesolaidinius kabelius.

Vyriausybei akylai stebint, kad per žaidynes nebūtų daugiau tokių išpuolių, Prancūzijos valdžios institucijos sekmadienį suėmė ultrakairiųjų judėjimo aktyvistą nacionaliniam geležinkelių operatoriui SNCF priklausančiame objekte. Jis buvo uždarytas į policijos areštinę ir apklaustas Ruane, pagrindiniame Normandijos regiono mieste.

Policija pranešė, kad naktį į pirmadienį šešiose Prancūzijos vietovėse buvo pažeisti kelių telekomunikacijų operatorių kabeliai, tačiau Paryžius nenukentėjo.

Agentūra AFP patvirtino, kad žalą patyrė dideli operatoriai, įskaitant „Free“ ir SFR, nors apie didesnius sutrikimus kol kas nepranešta.

„Tai vandalizmas, – AFP sakė vieno iš keturių didžiausių Prancūzijos operatorių SFR atstovas Nicolas Chatinas. – Buvo nupjaustytos didelės kabelių atkarpos. Tam reikėjo kirvio arba šlifuoklio.“

Pirmadienio rytą visi greitieji traukiniai Prancūzijoje pagaliau vėl normaliai kursavo po to, kai geležinkelių inžinieriai ištisą parą dirbo šalindami žalą, sakė transporto ministras Patrice‘as Vergriete.

Ministras sakė RTL, kad sabotažo išlaidos, „labai tikėtina“, sieks milijonus eurų, įskaitant „komercinius nuostolius“ ir „remonto išlaidas“.

Šviesolaidiniai kabeliai, einantys šalia bėgių ir užtikrinantys saugos informacijos perdavimą mašinistams, pavyzdžiui, apie signalines šviesas ir iešmus, buvo nupjauti ir padegti per išpuolius trijose pagrindinėse greitojo geležinkelio linijose Prancūzijos vakaruose, šiaurėje ir rytuose.

Kol kas neaišku, ar policija sieja sabotažo išpuolius prieš telekomunikacijų ir geležinkelio kabelius.

Artimas bylai šaltinis AFP sakė, kad kol kas niekas neprisiėmė atsakomybės už telekomunikacijų sabotažą.