REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Veidai2024 m. Liepos 1 d. 16:46

Kokia yra naujai išrinkta švietimo, mokslo ir sporto ministrė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė?

Lietuva

Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė . Alfa.lt nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: ALFA.LT


307348

Praėjusį ketvirtadienį Vyriausybė užpildė dvi tuščias ilgą laiką kritikuotas ministerijų kėdes. Seime prisiekė buvęs Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos viceministras Vytautas Šilinskas, dabar perimantis ministeriją į savo rankas, ir nauja Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Politikoje pastaroji ministrė nėra naujokė – politinėje veikloje dalyvauja nuo 2009 m. Nepaisant to, į platesnį visuomenės akiratį visu politiniu laikotarpiu R. Morkūnaitė-Mikulėnienė nebuvo pakliuvusi. Kas ji tokia?

Nuo mokyklos laikų koja kojon su konservatoriais

R. Morkūnaitė-Mikulėnienė kilusi iš Kauno, 2006 m. politikė baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, po dvejų metų Vilniaus dailės akademijoje įgijo UNESCO katedros Kultūros vadybos ir kultūros politikos specialybės magistro išsilavinimą.

Augusi etnografų šeimoje, kurioje abu tėvai buvo Tėvynės sąjungos nariai, steigėjai, Sąjūdžio dalyviai, R. Morkūnaitė-Mikulėnienė dar mokykloje susidomėjo politika – nuo 2001 m. dalyvavo Tėvynės sąjungos veikloje, o 2013 m. tapo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) Jaunimo bendruomenės pirmininke.

Nuo 2020 m. iki šių metų birželio 27 d. politikė buvo TS-LKD frakcijos Seimo seniūnė, ketvirtadienį premjerės teikimu užėmė švietimo, mokslo ir sporto ministro pareigas.

Kadencija trumpa, tačiau tikslų turi

Prieš kelias dienas Seime prisiekusi R. Morkūnaitė-Mikulėnienė sako, kad dvejonių per tokį trumpą kadencijos laikotarpį užimti tokias svarbias pareigas jai tikrai buvo apstu, ypač kai jau buvo laimėjusi mandatą Europos Parlamento rinkimuose.

„Dvejonių buvo, bet ne vien tik dvejonės lemia sprendimus, kartais – bendražygių požiūris.

Šį pasiūlymą gavau po Europos Parlamento rinkimų ir tik jo valia likau dirbti Lietuvoje. Žinoma, premjerė ieškojo, kas galėtų imtis šios atsakomybės, vėliau aptarę sudėtingiausius taškus ir niuansus sutarėme, kad aš priimsiu šį pasiūlymą ir didžiulę atsakomybę“, – laidoje „Alfa taškas“ kalbėjo ministrė.

Pasak politikės, yra dar keli aspektai, prie kurių ji tikisi spėsianti prisiliesti kad ir per trumpą kadencijos laikotarpį.

„Visų pirma bus pasiruošimas naujiems mokslo metams, bus bandyta mažinti programų naujinimo aspektus, kurie sukėlė viešojoje erdvėje kritiką. Taip pat turiu šiokios tokios kritikos dėl metodinės medžiagos parengimo, todėl mano uždavinys yra maksimaliai užtikrinti, jog būtų tinkamai pasiruošta naujiems mokslo metams.

Toliau – Nacionalinės švietimo agentūros klausimas. Vyksta konkursas vadovo pareigoms užimti, mano žiniomis, į pareigas pretenduoja keliasdešimt kandidatų, tad viliuosi, kad tarp jų bus vienas, galintis užimti šį postą su visa atsakomybe ir gerais darbiniais gebėjimais“, – sakė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Neduos ramybės ir opus mokytojų atlyginimo klausimas

Pasak naujosios ministrės, per likusią kadenciją jai taip pat užmarštyje neliks labiausiai iš visų švietimo sistemoje apkalbamas mokytojų atlyginimo klausimas.

„Trečias klausimas, kurį norėčiau spėti nors kiek peržvelgti, yra mokytojo atlygio klausimas.

Mokytojai dažnai sako, kad jie negauna tiek atlyginimo, kiek yra skelbiama, tai yra tiesa, tačiau iš esmės daug kas priklauso ne nuo vieno niuanso.

Jeigu mes kalbame apie lėšų skyrimą nuo biudžeto, tai Lietuva yra tikrai labai panašioje situacijoje su kitomis valstybėmis, kurios yra Europos Sąjungoje. Jeigu norime kalbėti apie kitus resursus, tai turėtume peržvelgti mokesčių sistemą, kur ne visada atsiranda maksimalus noras peržiūroms ir mokesčių didinimui“, – laidoje pabrėžė švietimo ministrė.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA