PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Spalio 23 d. 16:36

Naujasis VST vadas V. Grabauskas: policija ir VST riaušių metu turėtų veikti pagal vienodą taktiką

Lietuva

Naujasis VST vadas V. Grabauskas. ELTA / Josvydas Elinskas

Gytis PankūnasŠaltinis: ELTA.LT


325538

Trečiadienį Vyriausybės sprendimu naujuoju Viešojo saugumo tarnybos (VST) vadovu paskirtas buvęs ilgametis policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ vadas Viktoras Grabauskas teigė, kad vienu svarbiausiu VST darbų prioritetu bus strateginių objektų apsauga. Jis atkreipė dėmesį ir į tai, kad būtina tobulinti policijos ir VST sąveiką įvairių įvykių, pavyzdžiui, riaušių, metu.

„Vienas iš pagrindinių krypčių bus strateginių objektų apsauga, nes, jeigu seniau, prieš kelis metus, galima buvo galvoti, ar tikrai būtina, kad strateginius objektus saugotų valstybinės pajėgos, nes kai kuriose šalyse tą vykdydavo ir privačios struktūros, tai šitam kontekste, kai dabar išaugo hibridinės grėsmės, nepaprastai svarbu, kad strateginių objektų apsauga būtų patikima, profesionali“, – trečiadienį žurnalistams, po Vyriausybės posėdžio, apie VST darbo prioritetus kalbėjo V. Grabauskas.

Jis teigė, kad itin svarbu, jog VST tinkamai reaguotų į hibridines grėsmes, pavyzdžiui, galimas diversijas.

„Gali būti toks pilkosios zonos, kurias galima uždengti, nes gali būti situacijos, kai jau ne policijos atsakomybė, bet dar ne kariuomenės atsakomybė. Būtent Viešojo saugumo tarnyba turės vykdyti tas funkcijas, uždengti pilkąją zoną“, – dėstė naujasis VST vadas.

Pasak V. Grabausko, taip pat svarbu užtikrinti, kad VST galėtų tinkamai atlikti savo funkcijas karo atveju, kai tarnyba tampa ginkluotųjų pajėgų dalimi.

Naujasis tarnybos vadovas pažymėjo, jog būtina išgryninti ir patobulinti VST ir policijos sąveiką neramumų, pavyzdžiui tokių, kaip riaušės, metu.

„Būna situacija, kai iškyla realios grėsmės gyvybei, kai iškyla reali grėsmė turtui, tai tokiu atveju Viešojo saugumo tarnyba perimtų tą vadovavimą ir kartu su policija vykdytų šitą numatytą funkciją. Labai svarbu, kad bet kuriuo atveju, net iki riaušių jie (VST pareigūnai – ELTA) turėtų tam tikrą sąveiką, reikėtų pasižiūrėti, kad būtų vienoda taktika, kad Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai ir policijos pajėgos veiktų pagal vienodą taktiką, svarbu numatyti vieningą ir efektyvią valdymo ir koordinavimo sistemą“, – komentavo V. Grabauskas.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė savo ruožtu akcentavo, kad naujajam VST vadovui keliami uždaviniai, susiję su strateginių objektų apsaugos stiprinimu ir pasirengimu reaguoti į hibridines grėsmes.

V. Grabauskas trečiadienį Vyriausybės sprendimu paskirtas VST vadu. Jis nuo 2001 m. vadovavo Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinei „Aras“, kurioje iš viso dirbo 33 metus.

Nuo pernai metų V. Grabauskas ėjo policijos generalinio komisaro patarėjo pareigas.

ELTA primena, kad Vidaus reikalų ministerija (VRM) yra inicijavusi kelias su policijos sistema susijusias reformas. Viena jų siūloma VST integruoti į policijos struktūras, paliekant tarnybai atskiro juridinio asmens statusą. Tarnybos savininko teises ir pareigas įgyvendintų policijos generalinis komisaras, VST išliktų šalies ginkluotųjų pajėgų dalimi.

Seimo opozicijos gretose VRM siūlymai palaikymo kol kas nesulaukia, parlamentarai negaili pastabų sprendimams dėl VST prijungimo prie policijos. Kritiškai pertvarką vertina ir patys VST pareigūnai.

Įstatymo projektams, kuriais numatyta VST pertvarka, Seime pritarta po pateikimo, tačiau toliau balsavimui šie teisės aktų projektai kol kas nėra teikiami.