PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Spalio 23 d. 14:41

Naujasis policijos vadovas: sieksiu, kad pradinis policininko atlyginimas siektų 1,5 tūkst. eurų, dirbtų pareigūnai su aukštuoju išsilavinimu (PAPILDYTA)

Lietuva

Naujasis policijos generalinis komisaras A. Paulauskas. Josvydas Elinskas/ELTA

Ingrida SteniulienėŠaltinis: ELTA.LT


325491

Naujai paskirtas Lietuvos policijos vadovas Arūnas Paulauskas sako, kad sieks, jog pradinis, policijoje pradėjusio dirbti policininko atlyginimas siektų 1,5 tūkstančius eurų, o policijoje dirbtų pareigūnai įgiję aukštąjį išsilavinimą.

„Policijos sistemą pažįstu puikiai, joje dirbau daugiau nei 30 metų, puikia žinau problemas“, – trečiadienį Vyriausybėje kalbėjo naujasis policijos generalinis komisaras.

Jis teigė kad sieks, jog netrūktų pareigūnų, dėl to konsultuosis ir su specialistais.

„Lietuvos policijai trūksta pareigūnų, ateinančių ir išeinančių pareigūnų skaičius panašus. Pagal darbų apimtis, Lietuvos policijos trūksta pareigūnų, turime, ieškoti gal ir netradicinių būdų, kaip pritraukti ir išlaikyti esamus pareigūnus“, – sakė jis.

Jis paminėjo Estijos pavyzdį, kai apie 30 metų policijoje atidirbusiam asmeniui mokama jo dalis tarnyboje uždirbtos pensijos, o jis toliau eina tarnybą. Policijos vadovui patraukli ir Suomijos pritraukimo į policiją sistemą, tokiu keliu, anot jo, gali judėti ir Lietuva.

A. Paulausko manymu, siekiant pritraukti jaunimą į policiją, reikia peržiūrėti mokymo ir ugdymo sistemą, sistema turi būti orientuota į pareigūną, siekiantį aukštojo išsilavinimo, nes šiuolaikinėje policijoje lieka vis mažiau funkcijų, kur reikalinga žema kvalifikacija. Pareigūnai tik su profesiniu išsilavinimu negali atlikti darbų kokybiškai.

„Atlyginimo startas 1 tūkstantis, eurų į rankas šiandien yra visiškai nekonkurencingas. Ambicija yra, visgi, startas policijoje turi prasidėti nuo 1,5 tūkstančio eurų“, – sakė A. Paulauskas, pridūręs, kad šis siekis priklausys ir nuo biudžeto.

ELTA primena, kad Vyriausybė trečiadienį pritarė kadenciją baigiančio policijos generalinio komisaro Renato Požėlos kandidatūrai į Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) direktorius, Artūro Paulausko kandidatūrai į policijos generalinius komisarus.

1993 m. tarnybą policijoje pradėjęs A. Paulauskas, kaip pasakojo pats, Vilniaus gatvėse dirbo eiliniu patruliu, per savo tarnybą jis yra vadovavęs teritoriniam komisariatui, užėmė policijos generalinio komisaro pavaduotojo pareigas, o nuo 2022 m. gruodžio mėnesio buvo paskirtas laikinai vadovauti VST.