PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 7 d. 18:51

Naujasis JK premjeras K. Starmeris ragina atsargiai elgtis Izraelio ir Libano pasienyje

Pasaulis

Keiras Starmeris. EPA-ELTA nuotr.

Lina LinkevičiūtėŠaltinis: ELTA


308208

Jungtinės Karalystės (JK) premjeras Keiras Starmeris sekmadienį paragino visas puses atsargiai elgtis Izraelio ir Libano pasienyje.

Ministras pirmininkas tai pareiškė per pirmąjį nuo jo išrinkimo pokalbį telefonu su Izraelio premjeru Benjaminu Netanyahu.

K. Starmeris pasakė savo kolegai, kad „padėtis prie šiaurinės Izraelio sienos kelia didelį nerimą ir yra labai svarbu, jog visos pusės elgtųsi atsargiai“, pranešė jo biuro Dauningo gatvėje atstovas.

Libano judėjimas „Hezbollah“ sekmadienį į Šiaurės Izraelį paleido dar 20 raketų ir ten sužeidė vieną žmogų.

Nuo tada, kai „Hezbollah“ sąjungininkė palestiniečių grupuotė „Hamas“ pernai surengė išpuolį prieš Izraelį, kuris sukėlė dabartinį karą Gazos Ruože, „Hezbollah“ praktiškai kasdien apsikeičia ugnimi su Izraelio kariuomene per pietinę Libano sieną.

Aptardamas verdantį konfliktą, premjeras dar kartą pareiškė užuojautą dėl prarastų gyvybių per spalio 7-osios ataką, nurodė atstovas.

„Tada jis išdėstė aiškų ir neatidėliotiną paliaubų, įkaitų sugrąžinimo ir skubaus humanitarinės pagalbos civiliams apimčių išplėtimo poreikį“, – sakė atstovas.

Kalbėdamasis su B. Netanyahu, K. Starmeris pridūrė, kad taip pat svarbu „užtikrinti, jog būtų sudarytos ilgalaikės sąlygos dviejų valstybių sambūviu pagrįstam sprendimui, įskaitant tai, kad Palestinos savivalda turėtų finansines galimybes efektyviai veikti“.

Ir toliau dedamos pastangos susitarti dėl paliaubų – JAV, Kataro ir Egipto tarpininkai tikisi sustabdyti Gazos karą, kuris nusinešė daugybės civilių gyvybes ir nusiaubė šią pakrantės teritoriją.

Atstovas nurodė, kad premjeras telefonu kalbėjosi ir su palestiniečių prezidentu Mahmudu Abbasu.

K. Starmeris pasakė M. Abbasui, kad „jo ilgalaikė pripažinimo politika, kuria siekiama prisidėti prie taikos proceso, nepasikeitė ir tai yra neginčijama palestiniečių teisė“.