PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 23 d. 19:12

Naujasis britų Konservatorių partijos lyderis bus įvardytas lapkričio 2 dieną

Pasaulis

Alfa.lt nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


310935

Naujasis Jungtinės Karalystės Konservatorių partijos lyderis, pakeisiantis buvusį vyriausybės vadovą Rishi Sunaką, bus paskelbtas lapkričio 2-ąją, pirmadienį informavo toriai.

Dabartinis partijos lyderis ir buvęs premjeras R. Sunakas po pralaimėjimo parlamento rinkimuose šį mėnesį buvo priverstas pranešti apie atsistatydinimą.

Britų rinkėjai nutraukė 14 metų trukusį konservatorių valdymą ir sumažino partijos atstovų Bendruomenių Rūmuose skaičių iki 121. Tai prasčiausias torių rezultatas per visą dviejų šimtmečių partijos istoriją, opozicijoje buvusiems centro kairės leiboristams užsitikrinus 411 vietų parlamente.

Konkursas dėl naujojo partijos lyderio posto laikomas itin svarbiu, kylant klausimų dėl torių ateities krypties.

R. Sunako įpėdinis taps oficialiu parlamento opozicijos lyderiu ir su naujuoju JK premjeru Keiru Starmeriu surems ietis per kas savaitę vykstančią vadinamąją klausimų ministrui pirmininkui sesiją.

Iki šiol oficialiai įvardytų kandidatų nėra, tačiau jau ištisus mėnesius kalbama apie kelias pavardes.

Tarp jų yra buvusi verslo bei prekybos ministrė Kemi Badenoch ir buvusi vidaus reikalų sekretorė Suella Braverman, buvęs vyriausiasis britų diplomatas Jamesas Cleverly ir buvęs imigracijos ministras Robertas Jenrickas.

Įtakingas konservatorių parlamentarų 1922-ųjų komitetas nustatė varžybų dėl naujojo partijos lyderio taisykles. Kandidatūras galima teikti iki liepos 29 dienos.

Tada 121 konservatorių parlamento narys balsuos du kartus, kad atrinktų du finalininkus, o partijos nariai nugalėtoją išrinks per spalį vyksiantį internetinį balsavimą. Galutiniai rezultatai bus paskelbti lapkričio 2 dieną.

R. Sunakas liks torių lyderiu, kol bus paskirtas jo įpėdinis.

Prie torių nesėkmės liepos 4-osios rinkimuose prisidėjęs vidinis susiskaldymas gali pasireikšti ir po jų.

1922-ųjų komiteto vykdomasis sekretorius Bobas Blackmanas pareiškė tvirtai tikįs, kad konservatoriai surengs „pagarbius ir išsamius debatus dėl naujojo lyderio“.

„Turime nepamiršti, kad šalis ir mūsų nariai nori, kad dalyvautume tinkamuose debatuose, o ne asmeniniuose išpuoliuose“, – pridūrė jis.