Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Pixabay.com nuotr.
Reporteris IngaŠaltinis: Etaplius.lt
Mokslininkai jau daug metų nesutaria, ar kiaušinius valgyti sveika. Tiesa slypi kažkur per vidurį. Mitybos specialistai neneigia naudos organizmui ir visų vertingų elementų, kurių turi šis produktas, tačiau pernai atliktas mokslinis tyrimas parodė, kad itin dažnas kiaušinių valgymas gali lemti kiek sunkesnes ligas nei aukštas cholesterolio lygis kraujyje.
2020 metais Harvarde atliktas tyrimas parodė, kad 500 tūkstančių tyrimo dalyvių, kurie kasdien valgė visą kiaušinį – baltymą ir trynį – net 7 procentais padidino tikimybę susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.
Kaip skelbia CNN, ankščiau atlikti tyrimai su 215 tūkstančių žmonių atskleidė, kad valgant tik kiaušinio baltymą galima ne tik išvengti, bet ir užkirsti kelią širdies bei kraujagyslių ligoms. Buvo manoma, kad didžiausią žalą kelia kiaušinio trynys, kuriame gausu cholesterolio.
Vieno kiaušinio trynys gali turėti iki 185 miligramų cholesterolio. Tiesa, mokslininkai sako, kad jei žmogus neturi problemų su padidėjusiu cholesterolio kiekiu organizme, tuomet kiaušinio trynys situacijos labai neblogins.
Harvarde atliktas tyrimas atskleidė, kad kiaušinio trynys gali sukelti problemų žmonėms, sergantiems antrojo tipo diabetu. Dėl to rekomenduojama, kad šia liga sergantys pacientai dažniau rinktųsi valgyti tik kiaušinio baltymą. Esą tai padėtų sumažinti tikimybę susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis 3 procentais.
Mokslininkai sutaria, kad daugumai gyventojų nereikėtų išbraukti kiaušinio iš savo kasdienio meniu.