PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugsėjo 6 d. 16:14

Naujas Lietuvos konsulas Niujorke – diplomatas, G.Landsbergio kabineto vadovas D. Špokauskas

Lietuva

G. Landsbergis / Scanpix

BNSŠaltinis: BNS


317306

Lietuvos konsulatui Niujorke vadovaus diplomatas Dovydas Špokauskas, penktadienį pranešė Užsienio reikalų ministerija (URM).

Kaip BNS nurodė ministerija, jis generalinio konsulo darbą pradės nuo spalio 1 dienos. D. Špokauskas iki šiol vadovavo ministro Gabrieliaus Landsbergio kabinetui, prieš tai jis ėjo politikos direktoriaus patarėjo pareigas.

Iki šiol konsulatui vadovavo Vaclovas Šalkauskas. Jo kadencija baigėsi rugsėjį.

Apie šį paskyrimą ir ministro komandos ateitį URM pranešė viešojoje erdvėje kilus abejonių dėl kitų diplomatinių paskyrimų skaidrumo.

„Reikia pažymėti, kad iš buvusių ir esamų 18 ministro komandos narių tik šeši asmenys yra ne Užsienio reikalų ministerijoje dirbę diplomatai. Likę 12, ministrui baigus kadenciją, grįš į savo pareigas ir toliau dirbs diplomatinėje tarnyboje“, – rašoma pranešime.

Naujienų portalas „Delfi“ pranešė, jog du ministro kabineto nariai šiemet ir pernai pradėjo eiti atašė pareigas. Be to, vienas iš jų – buvusi G. Landsbergio sekretorė – išvyksta dirbti į atstovybę Jungtinėse Valstijose, nors, anot portalo, įprastai į diplomatinę atstovybę ar konsulinę įstaigą užsienyje asmuo išvyksta trejus metus pradirbęs ministerijoje.

Užsienio reikalų ministerija portalui nurodė, jog galima išvykti ir anksčiau, jei neįvyksta atranka į pareigas. Esą todėl po pakartotinės atrankos į diplomatinę atstovybę JAV ir buvo atrinkta buvusi ministro sekretorė. Taip pat akcentuota, kad diplomatai, kurie dirba ministerijoje mažiau nei dvejus metus, gali užsirašyti į pakartotinai paskelbtą atranką į rotacines pareigas.

Pats G. Landsbergis atmeta įtarimus dėl proceso neskaidrumo ir nustatytos tvarkos nesilaikymo, pabrėždamas, jog abu jo komandos nariai laimėjo konkursą, kuriame turėjo teisę dalyvauti.

Ministro teigimu, anksčiau diplomatinėje tarnyboje buvo nemažai atvejų, kuomet paskyrimai buvo politiniai, tačiau dabar galimybė vienašališkai suteikti diplomatinį rangą yra panaikinta.

Jis taip pat pabrėžė, kad komentuojant diplomatinį konkursą, kuriame dalyvavo jo komandos nariai, „manipuliatyviai bandoma naudoti kitą formuluotę – vadinamąjį įdiplomatinimą“.

„Įdiplomatinimas buvo visai kita praktika. Tai buvo, kai ministras įsakymu turėjo teisę paskirti kokį nori rangą“, – pažymėjo G. Landsbergis.